Lindsey Shepard van Goldieblox – technisch speelgoed voor meisjes – weet als geen ander hoe je vernieuwend speelgoed op de markt krijgt: “Het internet geeft bedrijven als het onze pas echt de kans om te ontsnappen aan die oudemannenwijsheid dat een idee niet relevant is of dat de markt het niet ziet zitten. Social media en crowdsourcing zijn ongelooflijke manieren om daar geen last van te hebben.” Crowdfundingsites Kickstarter en Indiegogo zijn dan ook perfecte plekken om leuke, frisse ideeën voor nieuw speelgoed te vinden. Wat vind jij van de volgende drie voorbeelden?

Codemancer

Dit kickstarter-project wordt een succes! Dat kan niet anders. In de pc-game Codemancer speel je Aurora Li, een jong meisje dat magische krachten leert aan een school voor magiërs. Samen met haar huisdier als metgezel en met de hulp van haar magische krachten moet Aurora haar vader bevrijden uit de handen van een kwaadaardige tovenaar. Maar wat in de wereld van Aurora magische krachten zijn, zijn in onze wereld de beginselen van programmeercode.

Codemancer is een game voor jongeren van 9-14 jaar om te leren programmeren. Ontwikkelaar Rob Lockhart verwoordt zijn motivatie om de game te maken als volgt: “Programmeren is een vorm van geletterdheid die iedereen zou moeten beheersen.” Met nog vijftien dagen te gaan op Kickstarter is al het dubbele binnengehaald van het gewenste bedrag. Codemancer komt er dus zeker, waarschijnlijk met een aantal extra’s zoals een bijbehorend boek.

Tinkerbots

“Levend lego” zo omschreef een van de kinderen die de Tinkerbots uitprobeerde. Met de Tinkerbot-bouwstenen maak je de mooiste bouwwerken die kunnen bewegen! Eigenlijk zet je op kinderlijk eenvoudige wijze prachtige robots in elkaar. Er is een aantal Tinkerbot-bouwblokken die zonder programmeren of ingewikkelde boutjes, moertjes en schroeven bewegingen kunnen onthouden. Bouw je dier, robot, auto of wat je ook verzint. Doe een keer voor hoe je creatie moet bewegen en je Tinkerbot, loopt, schuift, danst en springt. Naast deze speciale Tinkerbot-bouwblokken kun je gewone Legoblokken gebruiken om je Tinkerbot in elkaar te zetten.

Het enthousiasme voor dit project is groot. Nog bijna twee weken kun jij ook je steentje bijdragen aan dit project. Maar nu al is bijna 250 duizend dollar opgehaald. 150 duizend meer dan het streefbedrag van een ton. De beoogde verkoopprijs van de Tinkerbot-sets vind ik wel aan de hoge kant. De prijs voor het kleinste pakket is maar liefst $159. Misschien dat de enthousiaste makers erin slagen om deze nog wat naar beneden te brengen.

Boneyard pets

En ‘all things geeky’ zijn niet altijd robots of computerspelletjes. Heb je vroeger zelf ook wel eens van die mini kartonnen dinosaurussen (of vliegtuigjes) in elkaar gezet? Leuk om die puzzel van losse stukjes op te lossen, maar in elkaar gezet waren het maar kleine, zachte misluksels. Nu kun je Boneyard Pets ondersteunen op Kickstarter. Een constructiebedrijf in Brooklyn (New York) maakt grote 3D-puzzels zodat je een aardige dinosaurus in elkaar kunt zetten.

Ook dit kickstarterproject is al volledig ondersteund. Met nog zes dagen te gaan zijn twee keer zoveel dollars als nodig opgehaald. Als extraatje kun je nu zelfs een glow-in-the-dark dinosaurus bestellen. Zo te zien zijn de bouwpakketten al geschikt voor kinderen vanaf ongeveer vijf jaar. En ik weet zeker dat papa en mama, of ooms en tantes maar al te graag geheel onbaatzuchtig willen helpen om zo’n gigantisch beest in elkaar te zetten. Ik in ieder geval wel.

Waar loop jij het warmst voor?

0 Shares:
2 comments
  1. helemaal met je eens :) spelen moet! Vandaar ook maar even de toevoeging ‘voor jezelf’in de titel. Ik vind het niet zo heel stiekem ook perfect speelgoed

Comments are closed.

Dit artikel is 6.873 keer gelezen