Joh, wees eens creatief en verzin daar een mooie oplossing voor! Ook als je geen typisch creatief beroep hebt (zoals tekstschrijver of vormgever) heb je dit vast wel eens te horen gekregen. En terecht. Middelmaat en eenheidsworsten hebben we al genoeg. Als je er uit wilt springen, moet je creatief zijn. Maar verdorie, creatief zijn op commando is zo gemakkelijk nog niet. Gelukkig is er hoop!

Wat is creativiteit?

Voor mij is creativiteit niet alleen een mooi eindproduct, maar vooral het proces dat er aan vooraf gaat. Een idee. Een ingeving, het in staat zijn om met iets nieuws en origineels te komen. En dat is niet gemakkelijk, want alles is al eens gedaan, toch? Hoe moet ik in godsnaam nog iets nieuws verzinnen??

Geheimpje horen?

Iets helemaal nieuws verzinnen is bijna onmogelijk. Geef die illusie op.

Alles wat je doet is gebaseerd op wat je al weet en wat je kent. Zelfs de meest briljante geesten uit onze geschiedenis, de grote uitvinders, de visionairs, de geniale musici, vrijwel allemaal hebben ze hun werk gebaseerd op eerder werk. Geloof je me niet? Check de fantastische videoserie Everything is a Remix.

everything is a remix

Maar wat betekent dat als je jouw creativiteit een boost wil geven? Twee dingen. Zorg 1) voor een constante aanvoer van de beste inspiratie en 2) train jezelf in het creatief aan de slag gaan hiermee.

Proactief op zoek naar inspiratie

Ai, we hebben een probleem en we hebben een creatieve oplossing nodig. Hoe gaan we het aanpakken?

We gaan Googlen, surfen naar onze favoriete websites voor ideeën, we razen als een malle door vakbladen en beleggen creatieve brainstormsessies met team. Lekker whiteboardjes vol kalken. Het nadeel is dat deze benadering erg reactief is. Je gaat pas op zoek naar inspiratie als de nood het hoogst is en kiest door tijdsnood mogelijk niet voor de beste ideeën.

Als ik je een tip mag meegeven: probeer een systeem aan te leggen dat er voor zorgt dat je een voortdurende aanvoer van inspiratie op een presenteerblaadje krijgt aangeboden en verwerkt.

Zelf maak ik veel gebruik van RSS-feeds die ik lees via Feedly. Zo volg ik tal van blogs waarvan ik weet dat er voortdurend relevante en inspirerende content voorbij komt.

feedly

Dagelijks even Feedly scannen, interessante artikelen opslaan in Pocket om ze later helemaal te lezen en de beste ideeën vastleggen in Evernote of Google Keep. Op deze manier leg je voor jezelf een groeiende poel van inspiratie aan.

Okee, so far so good.

Inspiratie is één, maar je moet al die ideeën ook ordenen, verwerken en uiteindelijk laten resulteren in een mooi eindproduct. Dit kun je niet automatiseren, daar heb je je creatieve brein voor nodig. De een gaat dat beter af dan de ander, maar het goede nieuws is: iedereen kan het en je kunt er steeds beter in worden!

Train je creativiteitsspieren!

Ga elke dag een rondje rennen door het park en je ontploffende rode hoofd en schreeuwende spierpijn maken al snel plaats voor een goede conditie en sterke spieren. Door iets telkens opnieuw te doen en -vooral- je grenzen telkens te verleggen, word je er steeds beter in.

Met creativiteit werkt het net zo. Een creatieve inspanning kun je trainen net als je andere spieren. Je kunt leren wat de beste aanpak is en door het steeds opnieuw te doen wordt je er steeds beter in.

balans training
Bron : http://pixabay.com/en/balance-yoga-pose-dancer-rocks-224644/?oq=exercise

Met de volgende vijf tips geef je je creativiteit een structurele schop onder zijn kont:

  1. Ga uit van je eigen passies. Oprecht enthousiasme is de beste motivator.
  2. Doe het moeilijkste werk als eerste. Het is verleidelijk om meteen naar het leukste deel te skippen. Niet doen. Leg eerst de basis, werk het concept uit en hak lastige knopen door.
  3. Oefenen, oefenen oefenen. Wil je de beste tekstschrijver of de beste fotograaf worden? Supertalent of niet: door veel te oefenen zul je steeds beter worden en gaat het je steeds gemakkelijker af.
  4. Durf feedback te vragen. Als je beter wilt worden moet je niet bang zijn om af en toe de vinger op de zere plek te laten leggen. Vraag feedback. Het liefst van iemand waar je zelf tegenop kijkt.
  5. Neem creativiteit op in je routine. Ik zei al: oefenen oefenen oefenen. Leg jezelf op om dit elke dag te doen, al is het maar kort. Zo bouw je routine op en wordt het een automatisme. De “Don’t break the chain methode” is hiervoor erg geschikt, check ook www.chains.cc voor een handige (Iphone) App!

Creativiteit uit een vaatje tappen?

Natuurlijk, ik realiseer me ook wel dat creativiteit een vaag begrip is. Maar of het nou verwijst naar het krijgen van nieuwe ideeën, of het maken van een mooie uitvoering van die ideeën, ik ben er van overtuigd dat iedereen zijn creativiteit kan trainen en verbeteren.

Het is vooral een kwestie van zorgen voor de juiste inspiratie. Doe voortdurend nieuwe ideeën op en combineer concepten en invalshoeken tot jouw eigen briljante creaties. Ga er dagelijks mee aan de slag. Echt, iedere dag. Al is het maar even kort. Creatief denken en bezig zijn wordt zo een tweede natuur, zodat jij je antwoord al bijna klaar hebt als iemand tegen je zegt “Joh, kun jij daar even een creatieve oplossing voor verzinnen?”

Wat doe jij om je creativiteit te boosten?

0 Shares:
1 comment
  1. Goede tekst Jeroen! Gelukkig is creativiteit mij reeds gegeven. Al moet ik toegeven dat een zeer creatieve en oplossingsgerichte moeder ook helpt. Ik vind mijn creativiteit ook een zeer belangrijk goed! Zelf ben ik erg visueel ingesteld en kunnen foto’s mij goed inspireren. Daarom is Pinterest mijn lievelings inspiratie bron en bewaarplek van goede ideeën. Maar dat feedly lijkt me zeker ook interessant. Cheers!

    Sandra

Comments are closed.

Dit artikel is 7.340 keer gelezen