Volgende week is het zover: versie 3.9 van het meest gebruikte CMS ter wereld komt uit. Net als de vorige update staat 3.9 vooral in het teken van het stroomlijnen van de ervaring van redacteuren en admins.

Ik speel thuis al een tijdje met de diverse beta-versies en installeerde zojuist de eerste Release Candidate. Hier zijn mijn ervaringen met de nieuwe functies.

Vernieuwde editor

Love it or hate it, TinyMCE is de standaard teksteditor voor WordPress en zal dat ook blijven. Versie 3.9 integreert TinyMCE 4, een versie die vooral zou moeten zorgen voor het genereren van ‘schonere’ HTML.
Ook is de ‘plakken vanuit Word’ functie geschrapt. In plaats daarvan is het paste-gedrag van de editor intelligenter geworden waardoor plakken van uit Word gekopieerde tekst niet meer de HTML-catastrofes zou moeten opleveren die we tot nu toe kennen bij WordPress. Zelf vraag ik me al jaren af waarom je Word überhaupt zou willen gebruiken voor webteksten. Mij zul je niet gauw een tekst uit een tekstverwerker in WordPress zien plakken.
Maar goed, ik heb het speciaal voor jullie even getest en ik zag nog steeds tientallen van de gevreesde ‘span’-elementen verschijnen. Op een slechte dag kan één zo’n ding de hele layout van je blog omvergooien. Heb je er een stuk of 30 in je tekst, dan ben je verzekerd van een hoop vind-en-vervangpret. Toch maar liever Markdown gebruiken of platte tekst plakken dus, ook in WordPress 3.9.

Widgets beheren in de theme customizer

Widgets toevoegen en wijzigen met de theme customizer
Widgets toevoegen en wijzigen met de theme customizer

De theme customizer werd geïntroduceerd in WordPress 3.4 en was toen niet veel meer dan een grafische implementatie van het ‘General settings’-scherm. Langzaamaan begint het nu echter een krachtig stuk gereedschap te worden. Nieuw in 3.9 is het beheren van widgets. Je hoeft nu dus geen twee browsertabs meer open te hebben en/of eindeloos op ‘refresh’ te klikken als je widgets heen en weer aan het slepen bent. Je kunt simpelweg in de linker kolom aanklikken welke widgets je waar wilt hebben en ze verschijnen real time rechts in je website. Dat gaat heel veel WordPress-bouwers heel veel tijd besparen. Problemen zijn er ook (zo gaat dat met nieuwe functionaliteit): bij themes op het Genesis-framework werkt deze functionaliteit nog niet.

Live preview van galeries

Voeg je nu een gallery (een grid met meerdere foto’s) in in je post, dan moet je het in de editor net als bij een video doen met een icoontje dat aangeeft waar je gallery uiteindelijk zal komen te staan. Vanaf 3.9 krijgen we te zien hoe onze gallery er echt uit gaat zien. Het is een kleine verandering, maar het geeft aan waar de ontwikkelaars van WordPress heen willen met hun systeem: steeds minder previewen/refreshen na een wijziging en steeds meer écht WYSIWYG.

Plaatjes in je tekst slepen

Nog zo’n kleine tijdbesparing: om een afbeelding in te voegen hoef je niet meer eerst naar het mediascherm. In plaats daarvan laat je hem gewoon ‘drag & drop’ in de teksteditor vallen. Om formaat, oriëntatie en dergelijke in te stellen word je dan wel weer even naar het mediascherm geleid, maar het maakt het posten op je blog weer nét even iets minder gedoe.

Afbeeldingen bewerken

 

Afbeelding bewerken in hetzelfde scherm
Afbeelding bewerken in hetzelfde scherm

Bij het bewerken van afbeeldingen zijn wel dingen vrij radicaal veranderd. Een compleet nieuwe interface maakt het mogelijk om een afbeelding die je al hebt ingevoegd, zonder het editscherm van je post te verlaten, te bewerken. Ook is er toegang tot geavanceerde instellingen zoals css-klasses. Ook hier weer duidelijk wijzigingen die zijn bedoeld om het werk aan een WordPress-site zo soepel mogelijk en met zo min mogelijk muiskliks te laten verlopen.

Playlists voor audio en video

En zo ziet hij er op je site uit
Audio playlist

Afbeeldingen kun je mooi in een gallery zetten, maar bloggen gaat al lang niet meer alleen over tekst en plaatjes. Dus wat doe je met een reeks video’s of audio tracks? In 3.8 moet je die nog met de hand netjes onder of naast elkaar zien te krijgen. In 3.9 krijg je de mogelijkheid om playlists in te voegen. De ‘Create audio playlist’-optie verschijnt automatisch als er audiobestanden beschikbaar zijn in je mediabibliotheek. Verder werkt het precies hetzelfde als bij het maken van een gallery, inclusief WYSIWYG-preview in je editor (zie screenshots).

Onder de motorkap

Een enorm groot deel van de wijzigingen in een nieuwe release is natuurlijk voor de gewone gebruiker onzichtbaar. Ook in 3.9 zijn er talloze kleine technische verbeteringen doorgevoerd. Ben je een theme- of plugin-ontwikkelaar, dan is het vooral heel prettig dat de code van de action en filter hooks veel uitvoeriger is gedocumenteerd. Ook zijn er meer mogelijkheden gekomen om vanuit een theme of plugin afbeeldingen te manipuleren.

Genoeg om naar uit te kijken

WordPress is een behoorlijk volwassen systeem en releases volgen elkaar snel op. Die twee dingen zorgen ervoor dat een nieuwe WordPress nooit enorm spectaculaire wijzigingen brengt. Beheer of bouw je WordPress-sites, dan zit er in 3.9 niettemin genoeg om naar uit te kijken.

0 Shares:
Dit artikel is 6.924 keer gelezen