Iedereen die dit leest herkent het vast wel. Je hebt het druk. Te druk om leuke dingen te doen, om te sporten, om gezellig met vrienden af te spreken of om bij familie op visite te gaan. We zuchten, kreunen en klagen graag maar gaan vaak gewoon door op dezelfde manier. We blijven dus druk. Het klinkt misschien raar, maar soms kun je door méér te doen het minder druk krijgen.

Druk zijn of druk maken

In principe zijn er drie soorten drukke mensen:

  • Mensen waarvan anderen denken of vinden dat ze druk zijn,
  • Mensen die vooral zelf vinden dat ze druk zijn en
  • Mensen die zich eigenlijk zelf met name druk maken.

Over het algemeen zit het ervaren van druk zijn in je hoofd. Mensen die druk zijn hebben het vaak over dingen die ze niet leuk vinden. Als jij het leuk vindt om te sporten en je gaat een week lang sporten, dan ervaar je veel minder een gevoel van druk zijn. Werk, huishouden en andere bezigheden zorgen ervoor dat je de leuke dingen in het leven niet kunt doen. Het zijn vaak dingen waar ze stress van krijgen, dingen die we moeten doen en waar we niet zelf voor gekozen hebben. Dat denken we in ieder geval.

Kies de drukte

Veel mensen klagen over het druk zijn. Ze kunnen uren wijden aan gesprekken over waarom ze druk zijn, wat het met ze doet en hoe vervelend ze het vinden. Tijd die ze wellicht beter hadden kunnen gebruiken om daadwerkelijk te doen wat ze moesten doen zodat ze dat weer van hun ‘to-do lijstje’ af hadden kunnen strepen. Druk zijn gaat om keuzes maken. Je hebt zelf de macht om te kiezen of je ergens druk mee wilt zijn of niet. Heb je het veel te druk op je werk, heb je het niet naar je zin? Ga dan op zoek naar een andere baan. Natuurlijk is het niet altijd makkelijk om de zekerheid die je hebt op te geven. Ik zou het ook zeker niet doen voordat je wat nieuws gevonden hebt, maar ga in ieder geval op zoek. Als je dat niet wilt dan is dat ook prima natuurlijk. Wees je er dan wel van bewust dat je zelf de keuze maakt om dat niet te doen. Druk zijn gaat om keuzes maken. Kies waar je druk mee wilt zijn en sta achter die keuze. Ga dus niet twijfelen aan je keuze of wisselen. Vaak scheelt dat al de helft van de drukte.

Rode draad door de week

Drukte kun je plannen. Ik ben zelf heel erg gestructureerd en houd van plannen. Alleen zonder het juiste time-management kan ik niet doen wat ik allemaal wil doen. Ik plan alles in mijn agenda. Werkafspraken, privé-afspraken, sporten, tijd voor mezelf, bloggen, organiseren, etc. Mijn agenda zit vaak al een maand vooruit volgepland. Ik vervloek mijn agenda dan ook wel regelmatig, maar realiseer me dan al weer snel dat ik echt niet zonder kan. Door alles te plannen maak ik veel bewustere keuzes. Ik kies waar ik tijd voor vrij wil maken en zoek per week veel meer de balans tussen de verschillende activiteiten. Ik zie in één oogopslag hoe mijn week vol loopt en kies bewust welke activiteiten ik er nog wel bij wil hebben en welke niet. Mijn agenda is mijn rode draad door de week. Ik laat me leiden door mijn agenda. Als er iets gepland staat dan ga ik er helemaal voor, ik heb het ingepland en ik heb er dus tijd voor. Ik hoef me geen zorgen te maken om alle dingen die ik nog moet doen, want ik weet dat ze ingepland staan.

Vrijwillig vrije tijd investeren

Dit jaar ben ik begonnen met vrijwilligerswerk. Mensen die mij kennen, kijken me soms met ongeloof aan als ik ze dit vertel. Jij bent al zo druk, hoe kun je dit er nog bij doen? Ik ben om de week op zondagmiddag drie uur vrijwilliger bij het Ronald McDonald huis in Den Haag. Daarnaast ben ik elke woensdag 1,5 uur vrijwilliger bij Florence en wandel ik met de licht dementerende Piet een uurtje door de buurt zodat hij zijn energie kwijt kan. Ik heb hier bewust voor gekozen en vind het fijn om dit te kunnen doen. Ik lever een deel van mijn eigen vrije tijd in en ik ben elke week 1,5 uur minder declarabel, maar ik investeer hier graag in. Ergens geeft het me ook rust. Rust dat ik eindelijk vrijwilligerswerk doe. Iets waar ik al jaren over nadenk en wil doen. Daarnaast hoef ik niet te presteren of draait het niet om geld te verdienen. Ik zal nooit de award winnen voor vrijwilliger die het beste kan schoonmaken of het beste het beddengoed kan strijken. Maar de ouders van de zieke kinderen zijn blij dat wij er zijn en waarderen alles wat je voor ze doet in hun moeilijke tijd. Piet vindt mij vaak vervelend en moppert veel op me. Hij denkt dat hij daar de directeur is en vindt mij maar een jonge, onvolwassen griet. Maar als ik weg ga en hij voldaan in zijn stoel zit met een grote glimlach op zijn mond, dan weet ik waarvoor ik het gedaan heb.

Anders druk

Ik realiseer me zeker dat ik soms makkelijk praten heb. Ik heb geen kinderen en ik heb de financiële mogelijkheden om bepaalde keuzes te kunnen maken. Ik heb hier hard voor gewerkt en doe dat nog steeds. Ik hoop alleen dat ik andere mensen kan inspireren ook eens anders naar het ‘druk zijn’ te kijken. Kies waar je druk mee wilt zijn en maak deze keuze bewust. En plan je activiteiten. Niet alleen werk maar ook privé afspraken, tijd voor sporten, etc. Maar vooral, doe ook dingen die je juist energie geven!

0 Shares:
2 comments
  1. Ik heb het wel eens geprobeerd, dat strak alles in de agenda plannen. Maar ik merk dat ik nogal hyper word van een agenda vol gekleurde blokken… Ben bang dat mijn dagen er nog lang niet zo gestructureerd uitzien. Ik word obstinaat van té veel ritme – met als gevolg dat ik mijn tijd niet altijd efficiënt gebruik. Met een visuele tijdregistratie, een online takenlijst en veel handige apps op m’n smartphone creëer ik een soort middenweg – op weg naar een efficiënt(er) time management ;-)

Comments are closed.

Dit artikel is 7.775 keer gelezen