In april stopt de ondersteuning van Microsoft voor Windows XP, het einde van een besturingssysteem. Natuurlijk gebruik ik allang computers met Windows 7 of 8.1 maar in een stoffig hoekje staat nog een oud netbook met XP erop geïnstalleerd. Een treurige aftocht dreigt voor mijn mini-laptop. Of gloort er licht aan de horizon?


startknopxp

Einde ondersteuning

Toen de eerste berichten kwamen over het einde van XP waren veel mensen ongerust.  Ze gebruiken dit verouderde systeem nog, zou hun computer nu ineens ophouden met werken?  Wat moesten ze doen? Ik denk dat het wel meevalt met alle rampen. Het gaat alleen om de ondersteuning van Microsoft. Er komen geen nieuwe beveiligingsupdates meer uit, de computer wordt daarmee wel steeds kwetsbaarder, maar zal het heus niet meteen opgeven.  Het aantal particulieren dat XP nog gebruikt niet niet zo groot meer: 6%.

Overheid en bedrijven

Anders is dat met bedrijven en de overheid, daar wordt nog  met Windows XP gewerkt. Zo schijnen pinautomaten van de banken vaak op deze software te draaien. 40 % Van de gemeenten is nog niet overgestapt naar een nieuwer besturingssysteem en dat is toch wel ernstig, want daar liggen ook mijn gegevens ‘veilig’ opgeslagen. Volgens Computerworld nemen gemeenten bewust een risico door nog niet over te schakelen op XP. Wel vraagt de overheid ondersteuning aan Microsoft,  onduidelijk is hoeveel dit zal gaan kosten.

Ik ga het missen

Ik ga XP wel missen, het startscherm met dat mooie Teletubbies weilandje… En was je na een tijdje opstarten dan toch eindelijk aan het werk stopte alles soms abrupt en werd er een fel-blauw scherm  getoond. Dat zorgde bij mij voor nog meer verwarring: wat betekenen die foutcodes? Het scherm wordt ook wel  ‘blue screen of death’ genoemd.  Toch wel typisch iets van XP.
Ik maak het niet meer mee met mijn nieuwere Windows-versies.  Ook de rare logica van Microsoft om af te sluiten met de knop ‘Start’ zal ik gaan missen, al heb ik er veel op gevloekt, wie bedenkt er zoiets!

blue screen of death

Herboren

Toen heb ik eens gekeken wat ik nog met mijn netbook kan en dat blijkt reuze mee te vallen. Ik werd al geïnspireerd door 42Bis: er is natuurlijk meer mogelijk. Linux Mint blijkt er bijvoorbeeld fantastisch op te draaien en is nog gratis ook.  Mijn computertje gedraagt zich als herboren,  alles werkt weer lekker snel en het is ook leuk dat je van zo’n oud laptopje toch weer een fatsoenlijke computer kunt maken.  Ik noem het ‘mijn netbook 2.0.’

 

 

0 Shares:
3 comments
  1. RIP Windows XP.

    We gaan je missen!

    De BSOD is trouwens niet alleen voor Windows XP. Ik had er op Windows 95 (das pas oud) al regelmatig last van. :(

  2. De allereerste netbooks draaiden al op Linux. De Asus Eee-PC 701 en zo. Pas later werd Windows meegeleverd. Eigenlijk draaide dat niet echt soepel, maar de consument wilde blijkbaar niets nieuws proberen. Jammer.

    In dat opzicht is jouw netbook nu eigenlijk een “netbook 1.0”.

Comments are closed.

Dit artikel is 5.926 keer gelezen