De allereerste Koningsdag in de geschiedenis van ons land staat voor de deur. Wat gaat het worden: gooien we alles totaal om dit jaar of is het stiekem gewoon hetzelfde concept als Koninginnedag altijd al was?

Om voorspellingen te kunnen doen over de dagbesteding van Neerlands volk op Koningsdag, heb ik met OBI4wan gekeken naar wat mensen erover te zeggen hebben op sociale media. Best een hoop zo blijkt; het aantal berichten op met name Twitter kent een stijgende lijn naarmate de dag dichterbij komt. Maar waar gaat het over, wat speelt er, en, wat is er anders dan andere jaren?

@Koningsdag_info

Voor een deel draait Koningsdag natuurlijk om het bezoek van de Koninklijke familie aan enkele gemeenten. Na langdurig wikken en wegen worden die gemeenten bijna een jaar van te voren uitgekozen, zodat er nog ruim de tijd is om alle organisatorische kwesties (wie regelt het koekhappen? welke route loopt de familie? waar laten we schattige kindertjes een wanstaltig dansje doen?) bij de lurven te grijpen. Amstelveen en De Rijp staan dit jaar op het program.

Een onofficiële Koningsdag-site met bijbehorend Twitteraccount – bij gebrek aan officiële kanalen – lijken de boventoon te voeren in de communicatie over Koningsdag. De beheerders doen commercieel gezien vast goede zaken met al die advertenties op de site! RTV Noord-Holland is de dag vóór het spektakel al met een live-blog begonnen over de festiviteiten.

Eventapp

Elk event zijn eigen app, dus ook voor deze Koningsdag. De NOS selecteerde de acht belangrijkste om op Koningsdag te hebben. Daaronder eentje van de politie die specifiek gericht is op Amsterdam, 26APPril, inclusief druktemeter. Ook is er een app voor het bezoek van de Koninklijke familie, KoningsdagNH, gemaakt door de gemeente Amstelveen. Via die app kan de organisatie ook berichten sturen, zoals waarschuwingen dat niet ‘iedereen’ naar De Rijp moet komen, zoals geluiden hen bereikt hebben.

Wat gaan we doen dan?

Maarre, om weer on-topic te zijn, wat gaan we eigenlijk doen op Koningsdag? Nou, zoals de koninklijke familie gewoon weer doet wat ze elk jaar doet (los van samenstelling of wie ‘m nu is), doet Neerlands volk ook gewoon weer wat ze ieder jaar doet: feesten, zuipen en meeblèren met Neerlands trots! Uit een analyse van OBI4wan blijkt dat we meer dan 63.000 berichten plaatsten in de afgelopen twee maanden op sociale media over dit onderwerp en dat aantal stijgt uiteraard nog op en na 25 april. OBI4wan grafiek-25-04-2014_10_17

Als je kijkt naar waar al die berichten over gaan, dan springen er een paar dingen uit. Naast een aantal te verwachten termen als koninginnedag (!), koningspaar en koninklijke, komt ook een aantal Koningsdagfeesten langs zoals die van radiozenders Slam! (in Alkmaar) en 538 (in Breda).

OBI4wan grafiek-25-04-2014_10_19

 

En toen stond daar ook Hema bij, helemaal rechts in de tag cloud. 42bis’er Julia Donkpayer schreef gisteren al over Oranje inhakers, maar er kwam er daarna nog eentje bij, van de Hema.

Hetzelfde concept

Al met al is er dit jaar niet veel anders aan het concept veranderd dan voorgaande jaren. Er zijn wel geluiden dat dat vanaf volgend jaar anders zal zijn. Ik ben heel benieuwd naar een nieuwe invulling! Ik ben eerlijk gezegd wel toe aan iets nieuws.

Wat ga jij doen?

Zelf ga ik waarschijnlijk net als andere jaren op de fiets mijn stad (Amsterdam) verkennen, op zoek naar leuke kleinschalige muzikale feestjes. En jij, wat doe jij?

0 Shares:
Dit artikel is 4.971 keer gelezen