Eén tweet is voldoende om de meute wantrouwig te maken en de veiligheid en eerlijkheid van een populaire online dienst in twijfel te trekken. Het was misschien niet de intentie van @darrellwhitelaw, maar het blokkeren van zijn fileshare op Dropbox trok wel de aandacht van meer dan drieduizend retweeters. Ik gebruik Dropbox graag, dus ook mijn aandacht was getrokken. Bekijkt de online storage tool al mijn bestanden om te zien of ik auteursrechtelijke bestanden bewaar?

Ja en nee

Ja, want anders konden ze de fileshare van Darrell niet blokkeren. Maar zeker ook nee, want het ligt iets genuanceerder. Laten we het simpel houden: Dropbox heeft een blacklist en zodra je een bestand wilt delen door een sharelink aan te maken wordt deze vergeleken met de blacklist. Bij een match weet Dropbox dat het bestand vanwege auteursrechten niet gedeeld mag worden. Dus alleen de bestanden die je wilt delen worden gecontroleerd.

Filehashes

Filehashing is zeer gebruikelijk lees ik op techcrunch. Ik zal het hier kort uitleggen, voor de uitgebreide versie kun je daar terecht. Een hash, in het geval van Dropbox, is een unieke code die wordt gegenereerd op basis van een algoritme. Ieder bestand heeft dus een eigen identificatienummer. Die filehashes worden met elkaar vergeleken. Om erachter te komen of een bestand beschermd wordt door copyright hoeft het bestand dus niet gelezen, bekeken of beluisterd te worden. Alleen de filehash wordt vergeleken.

Indianenverhalen

Het leuke van zo’n tweet is dat het verhaal een eigen leven gaat leiden. Zo zou het bestand van Darrell verwijderd zijn van zijn account, zonder dat Darrell het bestand had willen delen. Dus gewoon uit zijn account geplukt terwijl Darrell er niets mee deed! Niet waar dus. Darrell heeft volgens techcrunch aangegeven met de tweet niet te willen impliceren dat Dropbox met vreemde zaakjes bezig was; maar was gewoon verbaasd en deelde dat met de wereld.

Dus ze doorzoeken je files niet?

Nee, alleen wanneer jij een file wilt delen, worden de filehashes vergeleken met de filehashes in de blacklist. Niemand bij Dropbox bekijkt vooraf wat jij allemaal in je mapjes hebt zitten. Ze zijn feitelijk wel in staat om dit te doen. Dropbox geeft aan meerdere checks in het systeem te hebben om te voorkomen dat dit daadwerkelijk gebeurt.

Dat scheelt weer, ik ben erg blij met Dropbox dus zou niet graag op zoek gaan naar een alternatief. Of vind jij dit wel reden genoeg om over te stappen?

0 Shares:
Dit artikel is 4.741 keer gelezen