Eindelijk ook in Nederland verkrijgbaar, de Chromecast van Google. Wie hem al in z’n bezit heeft moest hem uit Amerika importeren. Sinds vorige week is hij voor iedereen verkrijgbaar in de Google Play Store. Voor het geld hoef je het niet te laten, gezien de aankoopprijs van 35 euro. Maar wat kun je ermee en werkt het goed? Ik heb de Chromecast besteld en getest. In dit artikel lees je mijn ervaring.

Wat is een Chromecast?

Een Chromecast is een stick die je in de HDMI-ingang van je televisie kunt prikken. De stick is klein en lijkt op een forse USB-stick. De Chromecast verbindt je televisie met het wifi-netwerk, waarna je er verschillende applicaties op kunt bekijken en besturen met je smartphone of tablet. Groot voordeel is dat de content zich rechtstreeks op de televisie afspeelt via het wifi-signaal. Als de accu van je smartphone halverwege een film leeg is, dan pak je een andere smartphone, tablet of een laptop om de besturing over te nemen. De film speelt dan gewoon door. De snelheid van de smartphone speelt dus geen enkele rol.

Beschikbare apps

Het grote nadeel is op dit moment het kleine aantal apps dat Chromecast ondersteunt. Op dit moment werkt het in ieder geval prima met YouTube, Netflix en Chrome zelf. Via Chrome (de browser) kun je elk open tabblad openen en bekijken op je tv. Handig als je met meerdere mensen een reis wilt boeken bijvoorbeeld. Apps die ondersteund worden, tonen een extra knop in de rechterbovenhoek. Door daar op te drukken stuur je het signaal direct naar de televisie. Dit werkt absoluut perfect. Voordeel is ook dat het werkt op alle platformen. Ondanks dat de Chromecast van Google is, werkt het ook prima met bijvoorbeeld een iPhone.

Er zullen steeds meer apps bijkomen die de Chromecast-functie gaan ondersteunen. Met name interessant zijn de Uitzending gemist-apps. Die hebben al aangegeven dat ze ermee bezig zijn. In de Google Play Store kun je niet makkelijk zoeken op apps die compatible zijn. Android-gebruikers kunnen de Cast Store app installeren. Daar staan alle apps die met Chromecast functioneren netjes gecategoriseerd. Een app die ik er vond heet CastPad. Een eenvoudig tekenprogramma waarmee je via je smartphone of tablet kunt tekenen op het beeldscherm van de tv. Handig voor presentaties en het ultieme speelgoed voor kleine kinderen.

Smart tv versus Chromecast

chromecastNu zullen veel mensen met een smart tv zich waarschijnlijk afvragen wat het voordeel van de Chromecast is ten opzichte van de smart tv zelf. Netflix en YouTube kun je immers al prima rechtstreeks bekijken via de app op de televisie. De Chromecast is wat dat betreft voor mensen met een flatscreen-televisie zonder smart-functionaliteiten een goede oplossing.

Persoonlijk vind ik mijn smart-televisie totaal niet smart. Het is leuk dat er allerlei apps op geïnstalleerd kunnen worden maar echt flexibel werkt het niet. De NOS smart tv-app waarmee ik elke dag het nieuws kijk, krijg ik bijvoorbeeld niet op het eerste scherm. Daar staat één of ander interactief fitnessprogramma waar je voor moet betalen om het te kunnen gebruiken. Ook kost het erg veel tijd om een zoekopdracht te tikken in YouTube via de afstandsbediening. Hiervoor had ik de app Flipps HD (voorheen iMediashare) al gevonden. Maar dankzij de Chromecast heb je dus helemaal geen aparte apps meer nodig en kun je alles vanuit de app die je wilt casten direct aansturen.

 

Voor- en nadelen

Zoals gezegd is het grootste nadeel op dit moment nog het geringe aantal apps die cast-baar zijn. Een ander, minder belangrijk nadeel is dat de Chromecast ondanks het kleine formaat voorzien moet worden van stroom. Dit kan via een normaal stopcontact maar ook via een USB-ingang. Handig is dus om een USB-ingang van de televisie zelf te gebruiken.

Nog wat nadelen die waarschijnlijk voor maar weinig mensen gelden. Ik heb in huis verschillende wifi-signalen via het stopcontact. Voor verschillende andere apparaten is het geen probleem op welk wifi-signaal mijn smartphone staat. Als het wifi-signaal op mijn smartphone van zolder komt, kan ik in de huiskamer de Chromecast niet aansturen.

Een tweede probleem is dat een VPN-verbinding niet werkt. Ik gebruik Private Internet Access om Amerikaanse en Zweedse Netflix te kunnen ontvangen. Helaas kan ik niet casten als de VPN-verbinding geactiveerd is.

Verder eigenlijk alleen maar voordelen. De prijs is laag, de installatie is eenvoudig en het werkt vlekkeloos. Streamen is nog nooit zo makkelijker geweest.

0 Shares:
Dit artikel is 8.295 keer gelezen