Snel, sneller, snelst…appen! Daar zorgt de nieuwste messaging app Cyber Dust van Amerikaanse miljardair Mark Cuban voor. Je hebt met deze nieuwste berichtenservice geen tijd te verliezen. Een berichtje verschijnt slechts 24 seconden op de display van je telefoon, waarna het bericht zichzelf verwijdert en voorgoed verdwijnt. ‘WhatsApp meets Snapchat’ wordt deze app ook wel genoemd.

cyber dust

whatsapp

Basketbal

Er wordt gezegd dat Cuban op het idee kwam vanwege de basketbalsport. Hij is namelijk eigenaar van de Dallas Mavericks, die in de NBA spelen. Zo is er een spelregel in de NBA, die ervoor zorgt dat de verdedigende partij 24 seconden heeft om de bal te plaatsen of balverlies te lijden. 

Echte reden

Een meer legitieme reden voor de uitvinding van deze ‘zelf-verwijderende’ messaging service, ligt naar alle waarschijnlijkheid in zijn eigen gang naar de rechtszaal. Een bedrijf klaagde de heer Cuban aan en gebruikte zijn (digitaal) geschreven berichten tegen hem. En gebruikte het als bewijsmateriaal. Onterecht en volledig uit zijn verband getrokken, volgens Cuban. Vanuit deze persoonlijke ervaringen ontstond het idee voor Cyber Dust.

Online identiteit

Je hoeft jezelf maar te googlen om erachter te komen wat je sporen zijn op het internet. Weg anonimiteit en geen ‘dirty little secrets’. Zo worden jongeren in allerlei campagnes en websites gewezen op hun online identiteit. De gevaren, hun mogelijke misstappen, verkeerde inschattingen. Je digitale sporen verdwijnen nooit meer. Die emotionele uitspatting op een forum, die tot in lengte der dagen op het web blijft verschijnen. Ook wanneer je tien jaar na dato een belangrijk sollicitatiegesprek hebt. Dat is iets waar we bewust van moeten zijn.

“I’ve realized how much people fear that their digital footprint is creating a digital profile of all us. Your Facebook page. Your tweets. Your Pinterest, Tumbler, Instagram pages. Your Spotify and Pandora playlists… All of these are being aggregated and evaluated to tell marketers what you like, don’t like, buy, won’t buy, your political affiliations. Five plus years of all this data tells the world who you are – whether you wanted to or not.”-Mark Cuban

Welkom terug anonimiteit

Volgens Mark Cuban hoeft je digitale profiel je niet langer te achtervolgen. Je wordt er vandaag de dag op beoordeeld. Ook als je dit liever niet wilt. Zodoende is de miljardair –bekend van Broadcast.com en de grote overname door Yahoo- ná Cyber Dust alweer bezig met het ontwikkelen van een tool die ervoor zorgt dat je digitale sporen na verloop van tijd verdwijnen. Een aangename gedachte is de eerste die in mij opkomt. Ongestoord je gang kunnen gaan. Maar wat als cyber criminelen ermee aan de haal gaan?

Wat vind jij? Zou jij willen dat je (privé) sporen op het internet na verloop van tijd verdwijnen?

 

0 Shares:
Dit artikel is 9.783 keer gelezen