Heb je 25 maart het bizarre verhaal gelezen? Vanaf vandaag is de AfterSafe-chip te koop. Harisha Kapoor kan de chip in je pols implanteren. Zit je al in het vliegtuig naar India? Hahaha!! 1 April!! … Ahum … Sorry. Ik bedacht deze grap en Harisha Kapoor is een fictief persoon. Maar uhm … Hoe maak je eigenlijk een goede online 1 aprilgrap? Met deze 4 stappen verhoog je de geloofwaardigheid.

Wat vond je er van? Ik bedoel het idee van de fictieve Harisha Kapoor. Was het een bizar of briljant idee van hem? Een kleine meerderheid vond het briljant! Martine de Ridder vond het zelfs geniaal! Op Jacqueline na heb ik niemand gehoord over het feit dat het een 1 aprilgrap was. De smiley van Jacqueline laat mij zien dat ze niet echt in haar eigen uitspraak gelooft.

FireShot Screen Capture #191 - 'Natalie Hensen' - www_facebook_com_webgrrlnl
Ik moet je eerlijk bekennen dat ik het erg grappig vond dat tig mensen hierin tuinden. Ben jij nieuwsgierig naar enkele hoogtepunten? Lees dan even de storify. De reacties onder het artikel waren overigens ook episch. Wil je zelf ook eens LOL beleven aan zo’n online 1 aprilgrap? Denk dan sowieso aan de volgende vier stappen.

Stap 1

De eerste stap is gelijk de moeilijkste stap of de makkelijkste … Klinkt vaag … Toch is het zo! Het is de stap om de inhoud van je grap te bedenken. Waar gaat je grap over? Maak deze stap het liefst zo vroeg mogelijk!

In mijn geval ging het natuurlijk over een chip die werkt op je hartslag en een connectie maakt met een app. Wanneer de chip niet meer een hartslag heeft om te kunnen werken, stuurt hij een signaal naar de app. Deze wist vervolgens je privéberichten.

Soms komt zo’n idee vanzelf, zoals bij mij. Op dat moment had ik gelezen over een social media testament en de keuzes die je hierin zou kunnen maken. Eerder in 2013 las ik al over de app LIVESOON. Ik combineerde de twee met een vette laag fantasie. Dan is het makkelijk.

Soms moet je het forceren. Dan gaat het moeilijk. Kijken naar wat je mist in het leven en daar verder over fantaseren wil weleens helpen. Creativiteit is ook een handige eigenschap.

Stap 2

Zorg voor bewijsmateriaal. Neem alle twijfel weg bij degene die het gaat lezen. Komen data en tijden overeen met datgene wat je wilt vertellen?

In de AfterSafe-prank zitten meerdere elementen om zogenaamd te bewijzen aan de lezer dat het toch echt zo is. Zo heb ik:

 • een logo bedacht (20-12-2013)
 • een trailer gemaakt zoals je gewend bent bij crowdfunding (20-12-2013)
 • een account op YouTube gemaakt met de juiste accountnaam (20-12-2013)
 • een printscreen van de website Wishberry in elkaar gephotoshopt (21-01-2014).

In stap 1 zei ik al dat het goed is om je grap zo vroeg mogelijk te bedenken. Wanneer de AfterSafe-prank niet op tijd was bedacht, dan was het qua uploaddatum veel minder geloofwaardig geweest.

achter de schermen

Stap 3

Geef je grap een achtergrondverhaal. Waardoor is het tot stand gekomen? Wie is de persoon achter het nieuwe product of de gebeurtenis? Laat de hoofdpersoon iets zeggen in je verhaal door een tekst als quote te plaatsen. Door je grap een geschiedenis en persoonlijkheid te geven, maak je het nog geloofwaardiger. Het maakt het voor de lezer makkelijker te begrijpen hoe iets tot stand is gekomen.

Stap 4

Laat de lezer ook een beetje gaten invullen van je verhaal. Soms hoeft niet alles uitgelegd te worden. Hierdoor stimuleer je de lezer om verder te fantaseren.

In de AfterSafe-prank doet het product iets simpels. Maar wel iets dat tongen losmaakt. Het houdt je privéberichten na je dood privé door ze te wissen. Als zoiets mogelijk is, dan spreekt het tot de verbeelding van je lezer en kan het vast ook meer. In de laatste alinea vraag ik de lezer om verder na te denken over andere toepassingen. Het is voor de meeste mensen leuk om hierover na te denken.

Statistieken en zo

Dankzij OBI4wan kon ik alle discussies achterhalen om een aantal hilarische gesprekken en tweets te kunnen selecteren in Storify. Doordat de tool mij liet zoeken op de originele URL kon ik alle berichten en onderliggende gesprekken zien. Zoeken op de titel van het artikel was niet voldoende omdat mensen weleens de tekst aanpasten in de tweet.

Schermafbeelding 2014-03-30 om 11.58.52

grafiek

 

 

Achter iedere grap zit natuurlijk ook een serieuze boodschap. Nou ja … tenminste achter deze wel. De AfterSafe-prank laat zien hoe snel we geneigd zijn het geschreven woord als waarheid te zien. Maar ja … wanneer is iets waar? Misschien ziet een ondernemer wel brood in deze grap en wordt het alsnog werkelijkheid. Hopelijk laat je mij volgend jaar ook ergens gigantisch instinken. Ik hou er van, zeg ik je. Zeker op 1 april.

0 Shares:
36 comments
 1. Mooie 1 april grap Marcel! Ik kan nu wel heel stoer beweren dat ik al vermoedde dat het een grap was, maar als ik eerlijk ben, moet ik toegeven dat ik erin ben getrapt, hook, line en sinker ;-) Klassiek!

 2. haha! nice Marcel! Ik was er echt ingestonken. Ik vond de trailer wel wat vreemd.. Ik weet nog dat ik dat dacht… maar ja.. toch geloofde ik het gewoon! ik kan er nu niet meer onderuit komen. Super goed uitgevoerd!

  1. Gna gna gna.. Dank je. De reacties zijn onbetaalbaar voor mij. Het was ook super om te maken overigens.

 3. Goeie grap! En zo goed uitgevoerd, dat ik het verhaal haast zou geloven.

 4. Echt briljante 1 april grap Marcel. Goed uitgevoerd, het riep bij mij in eerste instantie geen gedachten op qua 'dat moet een (1 april) grap zijn. Het verhaal en de video sloten zo goed op elkaar aan, dat het bijna wel echt moest zijn :-).

  1. Dank je! :)) Er was sowieso 1 zin waar je het had kunnen ontdekken. De datum waarop het verkocht zou worden. ;)

 5. Haha wat een hi-la-rische 1 april grap! Goede tips ook, die onthoud ik voor volgend jaar ;-)

  1. O jee.. Nu moet ik volgend jaar wel uitkijken voor jou natuurlijk! :)

 6. Leuk! Het lijkt me leuk om concreet van je te horen wat het je letterlijk en figuurlijk heeft opgeleverd, naast de reuring die je hebt veroorzaakt?

  1. Een hoop reuring moet je ook kunnen veroorzaken wanneer je een social media campagne uitvoert bij een organisatie. Ik laat zien dat ik daartoe in staat ben. Maar dat was niet de insteek. Ik wilde voornamelijk veel lol hebben. En dat is gelukt. :)

 7. Het zat goed in elkaar, Marcel. In mijn TL vielen er ook veel mensen voor. Ik zelf ben vorig jaar niet alleen in de 'De Correspondent is een aprilgrap-aprilgrap' maar ook in de grap van het Jeugdjournaal getrapt, dus ik geloofde dit jaar helemaal niks.

  Maar nu moet ik even snel een hashtag deponeren op hashtag.nl ;-)

  1. Hahah!! Heel goed! Altijd op je hoede blijven, Bouke. Deponeerse! :)

 8. Helemaal top! Stuurde 'm direct door via Twitter..trapte er met open ogen in.. ;D

  1. Het is theoretisch ook bijna mogelijk. Dat maakt het denk ik ook zo lastig. Wat niet kan, volgens mij, is dat een chip niet kan zenden en een app nooit toegang zal krijgen tot de DM api van twitter, PM api van facebook en chat api van whatsapp. Whatsapp is sowieso een vreemde eend omdat het linkt aan telefoonnummers.

  1. Hahah!! Inderdaad! :D En die mensen maar verkondigen aan iedereen dat dit al mogelijk is. :)

 9. Wat zul jij een voorpret hebben gehad tijdens al dat werk dat ervoor nodig was om het geloofwaardig te maken! Werkelijk niet van echt te onderscheiden en wie weet, ooit nog eens werkelijkheid… ;-)

  1. In december rondom kerst al heel veel gelachen. :D En inderdaad! Wie weet …

Comments are closed.

Dit artikel is 19.454 keer gelezen