Op 8 maart is het weer internationale vrouwendag. Een dag die in het teken staat van solidariteit tussen alle vrouwen in de wereld. Een dag waarin vaak specifieke thema’s zoals economische zelfstandigheid en empowerment centraal staan. In 1908 was de eerste vrouwendag die in het teken stond van de strijd voor de vrouwenemancipatie en tegen de vrouwendiscriminatie. Dit jaar is het thema ‘Omdenken’. Creatieve en positieve manieren vinden om naar problemen te kijken en daarmee om te gaan. Hebben we na 106 jaar in Nederland nog steeds een vrouwendag nodig?

The House of Power

The House of Power

Ik was woensdag 26 februari 2014 bij het eerste event van The House of Power. The House of Power, opgericht door Sylvana Simons en Gracita Biezen-Linger, inspireert, verbindt en activeert vrouwen om hun Pure Power te ontdekken, volledig te benutten, een succesvol leven te leiden en van daaruit anderen te inspireren om exact hetzelfde te doen. Tijdens het Dreambuilding event dat in opdracht van de gemeente Amsterdam plaatsvond werden vrouwelijke ondernemers uitgedaagd.  Door zich kwetsbaar op te stellen moesten ze hun eigen kracht vinden in het leven en in hun werk.

De kracht van kwetsbaarheid

Gracita vertelde zij en tijdje geleden met haar man in de auto zat. Dit was in een tijd waarin ze veel complimenten kreeg van anderen. Ze kon er niks mee. Het waren er teveel. Ze begreep het niet en raakte er geïrriteerd van. Haar man vertelde haar toen dat hij dat snapte. De hele wereld kan je fantastisch vinden maar het heeft geen enkele zin als je het zelf niet ziet. Alle complimenten vallen dan in een bodemloze put. Zij zullen nooit de bodem raken en daarom ook jou niet. Vrouwen moeten stoppen met kijken naar zichzelf door de ogen van anderen en  zichzelf echt zien. Anders beperken we onszelf en dat is zonde. We zijn vaak teveel bezig met het corrigeren van onze tekortkomingen. Tijd die we veel beter kunnen gebruiken aan dat doen waar we goed in zijn. Power vraagt erom jezelf volledig te laten zien maar dan moet je wel durven. Brené Brown heeft hier een mooie TED talk over gegeven ‘The power of Vulnerability’. Het gaat erom dat je jezelf durft te laten zien zoals je echt bent. Vanuit pure kracht.

Zeg wat niemand durft te zeggen

Ik vroeg Gracita wat voor haar de kracht van kwetsbaarheid is. ‘Ik ben een perfectionist. Fouten maken vond ik vroeger ondenkbaar. Nu zie ik het anders. Ik maak ze nog steeds niet graag, maar fouten gebruik ik nu bewust om te verbeteren. En wat ik me na vele fouten realiseer, is dat je het meest dichtbij perfectie komt wanneer je je fouten omarmt. Ik heb geen enkele moeite met het benoemen van mijn tekortkomingen. Ze mogen er allemaal zijn. Dat maakt wie ik ben, compleet en waardevol. Kwetsbaarheid is, bijvoorbeeld, ook benoemen wat niemand anders durft te zeggen en tot de kern komen. In sommige situaties is het een uitdaging, maar dat is een risico wat ik durf te nemen.’ 

Vrouwen en ondernemen

Andree van Es is wethouder Burgerschap en Diversiteit van de gemeente Amsterdam. Zij vertelt over het moment dat zij besloot haar haar niet meer te verven en het grijs te laten. Veel vrouwen vertelde haar op een bepaalde manier wat ze ervan vonden. ‘Heel apart’ of ‘ik zou het zelf niet durven’. Vrouwen die zich uitspreken maar niet echt hun mening durven te verkondigen. Wij vrouwen moeten duidelijk zijn en zeggen waar we voor staan. Het is onze eigen verantwoordelijkheid om de positie van vrouwen te blijven verbeteren. We zijn al ver gekomen en we zijn op veel vlakken al tot actie over gegaan, maar we moeten stappen blijven zetten en vooruit blijven gaan. Economische zelfstandigheid van vrouwen, bijvoorbeeld door te starten met ondernemen, is echt belangrijk om zelfstandigheid te bereiken. Vrouwen die zelf de stap zetten om hun doel te bereiken, die zelf bouwen aan hun droom. Gelukkig zetten ook steeds meer vrouwen deze stap. Stap uit je comfort zone en laat je inspireren door anderen en wees op jouw beurt een inspiratie voor anderen.

Dreambuilding

Believe in yourself Be YouHet Dreambuilding event is bedoeld om vrouwen te inspireren en hun eigen kracht te laten ontdekken. Natuurlijk willen Gracita en Sylvana niet alleen de vrouwen in de zaal inspireren, maar ook vrouwen die niet bij het event konden zijn. Ze gunnen iedere vrouw de kans om zich te laten inspireren en activeren naar the next level. Oprecht, zuiver en met impact organiseren ze maandelijks een event of masterclass. In juni nemen ze een aantal vrouwen mee op retraite. Voor nog meer maximale impact kun je je aanmelden voor personal power coaching.

Acts of pure power

Sylvana sloot de avond af met de ‘10 acts of pure power’. Tien stappen die ik vrij vertaald heb naar 10 krachten om als vrouw sterker te worden in het ondernemen.

1.     Allow yourself

Veel vrouwen hebben geleerd dat het ongepast is om jezelf voorop te plaatsen. Je moet je klein houden, bescheiden zijn en belangrijke beslissingen moeten door de man genomen worden. Wij vrouwen moeten onze power claimen en dat kunnen we alleen als we onszelf dit toestaan. Dus zet de stap, zet jezelf op de voorgrond en sta het jezelf toe om succesvol te zijn.

2.     Be clear: say no

Het is geen misverstand dat als een vrouw nee zegt, ze eigenlijk ja bedoeld. Vaak is dit ook zo. Want als vrouw heb je geleerd om tactvol te zijn. Wees duidelijk in je communicatie en zeg nee als je nee bedoelt.

3.     Be clear: yes

Daar tegenover staat dat je ook ja moet zeggen als je ja bedoelt. Als een man aanbiedt om je zware tassen te tillen zeg dan geen nee omdat je dit als teken van zwakte ziet terwijl je het wel graag zou willen. Zeg geen nee omdat het de van je verwachte reactie is maar zeg gewoon ja. Maak een bewuste keuze, kies wat je wil zeggen. Als je deze keuze bewust hebt gemaakt dan hoef je daarna niet meer te twijfelen. Dan hoef je alleen te ervaren wat jouw keuze heeft bewerkstelligd.

4.     Compliment yourself

Heb je een deal binnen gehaald? Schreeuw hard YES en klop jezelf op de schouder. Wacht niet altijd op complimentjes van anderen. Dit leidt dan tot een teleurstelling als je ze niet krijgt. Complimenteer jezelf met wat je goed gedaan heb. Doe het bewust en regelmatig. Kies bijvoorbeeld elke dag een actie die je vanuit pure power gedaan hebt. Je mag jezelf niet op de borst kloppen? Je kan jezelf niet genoeg complimentjes geven!

5.     Choose and experience

Als je vanuit bewustzijn kiest dan hoef je niet meer aan jezelf te twijfelen. Maak een bewuste keuze en ervaar de gevolgen van je keuze. Het heeft namelijk geen zin om alle beslissingen die je neemt vervolgens ook zelf weer te betwijfelen. Ga er vanuit dat je een goede keuze gemaakt hebt omdat je een bewuste keuze gemaakt hebt. Vertrouw op je eigen keuze en ervaar.

6.     Trust yourself

Ken je eigen sterke maar ook zwakke punten en wees niet bang om dit te delen met anderen. Vertel iemand in een gesprek gewoon dat iets niet je sterkste punt is en vraag indien nodig om hulp. Wees authentiek, wees oprecht en je weet dat je de goede keuzes maakt. Wees jezelf en vertrouw daarmee op jezelf.

7.     Don’t think About it

Vrouwen hebben de neiging om over alles alleen maar na te denken. In je hoofd wonen alleen maar vragen. Alleen maar nadenken brengt vaak geen oplossing. Je moet het voelen. Stop te denken met je ratio en luister naar je gevoel. Voel je beslissingen

8.     Stop giving a damn and start caring

Denk niet na over wat anderen van je denken. Denk niet na over wat er van je verwacht wordt. Geloof in jezelf. Wees in plaats daarvan oprecht betrokken bij anderen. Deel je talent, je kennis, je kwetsbaarheid, je kracht. Dat is oprechte ‘care’.

9.     Connect

Connectie vraagt om kwetsbaarheid. Durf je kwetsbaar op te stellen en je zult merken dat mensen dan pas echt de verbinding met je aan gaan. Laat je zien zoals je bent en daarmee laat je mensen voelen dat je voor ze open staat.

10.  Look in the mirror

Kijk elke dag naar jezelf in de spiegel en zorg ervoor dat je gelukkig bent met de persoon die je ziet.

International Women's DayTien stappen die er misschien niet voor gaan zorgen dat de internationale vrouwendag niet meer nodig is volgend jaar. Wel tien stappen waarmee Sylvana en Gracita hopen dat vrouwen hun eigen kracht zoeken en daarmee aan de slag gaan. Misschien dus wel de tien stappen die vrouwen beweegt om te starten met ondernemen en om succesvol te worden.

0 Shares:
Dit artikel is 5.995 keer gelezen