Ondernemingen in de Randstad kunnen maximaal productief blijven tijdens de Nucleaire Top. Om dat aan te tonen, laat IT-dienstverlener Macaw op verschillende plaatsen langs de drukste snelwegen forenzen zelf het gemak van de mobiele ‘top’-werkplek ervaren. In de media is veel aandacht voor de verkeersbelemmerende maatregelen tijdens de Nuclear Security Summit 2014 in Den Haag. Veel bedrijven die tijdens het event fysiek slecht of zelfs helemaal niet bereikbaar zijn, hoeven echter niet voor productiviteitsverlies te vrezen als ze over de middelen beschikken om hun medewerkers veilig en efficiënt elders (bijvoorbeeld thuis) te laten werken.

Een mobiel kantoor

Van 24 tot en met 28 maart wil Macaw weggebruikers die wel in de auto zijn gestapt, de mogelijkheden van het mobiele werken zelf laten ervaren. Met een mobiel kantoor doet de IT-dienstverlener diverse plekken aan langs de snelwegen van Nederland, die naar verwachting het zwaarst getroffen worden door de Nucleaire Top. In deze TOP-werkplek demonstreert Macaw alle mogelijkheden van de digitale werkplek in de cloud. Macaw biedt in dit mobiele kantoor iedereen breedband mobiel internet en een kop koffie of energy drink. Zo kan het werk doorgaan ondanks files of omleidingen.

De Nucleaire Top maakt duidelijk hoe kwetsbaar ondernemingen zijn bij grote verstoringen, terwijl moderne technologie beschikbaar is om tijd- en plaatsonafhankelijk te werken. Het goed inzetten van die technologie stelt iedere medewerker in staat zijn of haar normale werkzaamheden te verrichten, informatie in te zien en documenten te creëren en delen.

Tools als videovergaderen en zakelijke en publieke sociale netwerken zorgen ervoor dat medewerkers ook op een persoonlijke manier altijd met elkaar in contact blijven en overal kunnen samenwerken.

Een interview met de organisatie

Uit interesse voor dit bijzondere project heb ik de organisatie een aantal vragen gesteld. Op die manier kon ik meteen testen of zij zelf hun werk vanuit de glazen bus konden uitvoeren. Dat was blijkbaar geen probleem.

interview

Hoe komen jullie op het idee ?
Met de komst van de nuclaire top werd vanuit de overheid het advies gegeven om tijdens deze twee topdagen zoveel mogelijk thuis te blijven werken vanwege bereikbaarheidsproblemen in de randstad. De vraag is dan of mensen wel thuis kúnnen werken. Met andere woorden: kunnen organisaties deze faciliteit wel bieden? We merkten dat dit niet in alle gevallen zo was en hebben besloten daar direct op in te springen en de campagne ‘Het Nieuwe Werken in Beweging’ te starten. We willen hiermee vooral laten zien dat de mogelijkheden van mobiel werken geen grote uitdaging hoeven te zijn en het met de moderne digitale werkplek in de cloud nu al realiteit kan zijn.

Wat voor techniek is er aanwezig in de bus?
Onze mobiele TOP-werkplek is volledig voorzien van mobiel internet (WIFI). Er zijn verschillende devices aan boord (smartphones, tablets en laptops). De techniek die gebuikt wordt is Office 365 in de cloud van Microsoft en de digitale werkplek van Macaw daar bovenop. Aan deze digitale werkplek zijn specifieke functionaliteiten toegevoegd die mobiel werken direct mogelijk maken. Daarnaast is er een round table die videovergaderen via Lync mogelijk maakt.

Mag iedereen er gebruik van maken?
Naast dat we iedereen die vandaag aan boord was hebben laten ervaren wat mobiel werken betekent, kon iedereen ook gebruik maken van de internetverbinding en is een aantal gaan werken.

Kan deze bus vaker ingezet worden of is het een eenmalige stunt?
In principe is dit bedacht als een eenmalige stunt en rijdt de bus de hele week in de regio Amsterdam – Den Haag (A10, A2, A12 en A4). Ook wordt de route via de A1 naar Amersfoort gereden.  Maar we hebben de bus nog ter beschikking om vaker in te zetten.

We willen de komende week vooral laten zien dat de mobiele werkplek altijd, overal en vanaf elk device werkt. Onze visie is dat de mobiele werkplek met je mee hoort te bewegen in plaats van dat de gebruiker naar de plek gaat waar hij mobiel kan werken. Wij geloven erin dat de digitale werkplek zich automatisch aanpast aan wie je bent, waar je bent en waarheen je op weg bent.

0 Shares:
Dit artikel is 5.150 keer gelezen