Of ik mooie webcaretools kende, vroeg iemand me een tijd terug op een feestje (ja, ik ga naar hele leuke feestjes). ‘Ja nou,’ zei ik. ‘Bij 42bis mogen we met OBI4wan spelen en dat werkt super. Maar de user interface is… minder.’ Nou, dat is nu dus voorbij.

OBI4wan is een softwarepakket dat data verzamelt van allerlei sociale media en webfora en die data, met uitgebreide filter- en analysemogelijkheden, aanbiedt aan webcareteams. De functionaliteit van deze online monitoringtool van Nederlandse bodem heeft met de update de user interface gekregen die hij verdient.

Alles in 1 dashboard

obi webcareAls je iedere dag met een tool werkt is het niet alleen belangrijk dat die er een beetje prettig uitziet, maar vooral ook dat alle belangrijke functies makkelijk te bereiken zijn. Nou heeft deze software nogal wat functies, dus was het een beetje passen en meten. Maar met een hoofdmenu dat zich automatisch toont als je met je muis over de bovenbalk gaat en een topmenu dat je zelf kunt indelen, is het gelukt om er een logisch en overzichtelijk geheel van te maken.

 

Eindeloos rapporten maken

obi publishIn het menu zit een soort workflow van links naar rechts: je begint op het webcarescherm met het maken van zoekopdrachten en dan werk je via onder andere sentimentanalyse, tagging en toewijzing van berichten aan teamleden toe naar de rapportfunctionaliteit. Naar de knop voor een nieuw rapport moest ik even zoeken, maar het bleek die enorme ‘plus’ rechts boven in beeld te zijn. Doh.
Een rapport maken is dodelijk eenvoudig: kies een zoekopdracht, kies een tijdsspanne. Klaar. Standaard krijg je dan al een rapport met een aantal grafieken. Als je er nog meer wil, trek je een laatje ‘Opties’ open en kun je kiezen uit nog tientallen grafieken.

Grafieken downloaden

obi grafiekEn dan komt meestal het moment dat je screenshotjes gaat maken om je grafieken te kunnen gebruiken in je blogstuk of jaarverslag. Niet bij OBI4wan. Ga je namelijk met je muis over een grafiek, dan krijg je een downloadicoontje. Klik daarop en je grafiek wordt opgeslagen als PNG. Clever.

 

Contentkalender

obi publishAls er in de oude versie al middelen waren om content naar social media te publiceren, heb ik ze nooit gezien. In de nieuwe versie zijn ze er in ieder geval en dat is mooi, want publishing en webcare zijn niet twee dingen die je volledig los van elkaar kunt zien. Er is ook voorzien in een complete contentkalender en in bit.ly integratie.

Sneltoetsen?

De nieuwe versie van OBI4wan ziet er prachtig uit en werkt snel en efficiënt. Maar niks is perfect en ik zou mezelf niet zijn als ik niet wat te zeuren had. Als ik veel met een tool werk vind ik het prettig om voor veelvoorkomende taken een sneltoets te hebben. Die sneltoetsen mis ik in OBI4wan (misschien zijn ze er hoor, maar kan ik ze niet vinden). Maar goed, software is nooit af en ook OBI wordt dus continu doorontwikkeld. Misschien komen die sneltoetsen er dus nog.

Een stap in de goede richting

Al met al zet OBI4wan wat mij betreft een grote stap in de goede richting om hun marktpositie verder te verbeteren.. Wil je trouwens zelf weten wat er kan met OBI4wan, dan kun je hier de handleiding bekijken.

0 Shares:
Dit artikel is 13.234 keer gelezen