Soms kom je opmerkelijke dingen tegen op internet. StumbleUpon gaf 21 januari een link naar Wishberry, de Indische variant van Kickstarter, en liet mij AfterSafe zien. Een chip die geïmplanteerd kan worden en je social media-privégeschiedenis kan wissen na je dood. Het fascineerde mij direct! Ik besloot de rode pil te nemen om te kijken hoe diep het konijnenhol was.

Wearables? Wat nou, wearables… Implantables zijn de toekomst! Volgende week dinsdag is dit realiteit – en te koop in India. Via Wishberry startte Harisha Kapoor een campagne om zijn project te realiseren. De trailer maakt voor mij gelijk duidelijk waar het om gaat. Kijk je even mee? De beelden kunnen wel als schokkend worden ervaren.

Hoe komt hij erop

Na een Skype-gesprek met Harisha Kapoor werd het mij helemaal duidelijk. Harisha was plastisch chirurg in het Meditrina Hospital van Nagpur in India. Hij raakte zijn baan kwijt toen hij werd betrapt op een affaire met een patiënte. Na zijn ontslag kreeg hij een relatie met haar. Zij onderhield hem tijdens zijn werkloosheid, iets dat ongebruikelijk is in India. Helaas kreeg ze een ongeluk en overleed. Na haar dood ontdekte Harisha, door privéberichten van haar Twitter-account te lezen, dat zij hem bedroog met meerdere mannen. Harisha’s wereld stortte nog meer in.

Het bleef een jaar door zijn hoofd spoken. Hij had liever nooit geweten dat zijn geliefde hem had bedrogen voor geld. Met dit geld had ze hem onderhouden tijdens zijn werkloosheid. Inmiddels had Harisha, dankzij zijn trilvrije chirurgenhanden, een baan als horlogemaker. Daar vielen alle puzzelstukjes in elkaar.

De techniek en het idee

Harisha bedacht een chip die een signaal zendt. De chip werkt op basis van je beweging en je hartslag. Sommige horloges maken gebruik van dezelfde technieken. De persoon die de chip in zijn pols heeft, kan via de AfterSafe-app autorisatie geven om o.a. Twitter DM’s, Facebook-privéberichten en Whatsapp-berichten te verwijderen. Dit zal worden uitgevoerd wanneer er geen signaal meer wordt verzonden door de chip. Met andere woorden, wanneer je hart stopt.

Schermafbeelding 2014-01-21 om 22.36.32
“There are many more possibilities. This is just the beginning. Imagine that your loved ones do not have to arrange your funeral because AfterSafe contacted all professional people necessary to arrange it for them. Or send Facebook messages to loved ones, telling them your last goodbye.” – Harisha Kapoor

De verkniptheid der dingen

Zou jij zoiets in je pols willen hebben als je iets te verbergen had? Wat hebben mensen ervoor over om de schone schijn op te houden? Aan de print-screen hierboven te zien genoeg! Omgerekend had Harisha een kleine 2 miljoen euro nodig. Harisha vertelde mij dat het doel ver binnen de termijn is gehaald. 298 rijke mensen investeerden in dit crowdfunding-project. Volgens mij allemaal mensen met een verborgen agenda. Wat vind jij hier nu van? Stap jij volgende week gelijk op het vliegtuig naar India om daar zo’n ding te laten implanteren? Wat voor mogelijkheden biedt dit nog meer? Ik ben écht ontzettend benieuwd naar je reactie!

0 Shares:
21 comments
 1. Het kan veel kansen bieden voor mensen die geen familie meer hebben. Als het door ontwikkeld wordt, kan je mensen laten weten dat je dood bent. Dan blijf je in ieder geval niet 3 maanden in je woonkamer liggen.

 2. De conclusie verkniptheid der dingen snap ik niet helemaal. Indien er een wearable zou zijjn waar je waardig afscheid kan nemen, evt. nog wat zaakjes regelen ( je begravenis, muziek etc) en vervolgens je sociale media accounts opzeggen dan lijkt me dat zeer waardevol. Waarom niet, volgens mij kun je je sociale media vanaf quasar6560 toch niet bedienen.

  1. Wel op blijven letten natuurlijk. De quote in het artikel zegt dat hij het ziet dit als toekomstmogelijkheid. Dus waar jij het over hebt, kan nog niet. Het is nu nog een ordinaire verdoezelaar!

 3. Ik vind het anders aardig verknipt, Joop! Als je goed leest en het filmpje bekeken hebt, gaat het over je buitenechtelijke dialogen wissen uit je privé berichten. Wat jij noemt wordt hier als mogelijkheid genoemd. Wel op blijven letten natuurlijk.

 4. Fantastisch idee! Iedereen heeft iets te verbergen, daar is niks mis mee, zonder dat gegeven is er geen sociaal gedrag mogelijk.

  1. Absurd dat mensen dit goedkeuren! Het gaat om het wegpoetsen van leugens nota bene. Normen en waarden zijn echt ver te zoeken.

 5. Ik snap niet dat je denkt dat sociaal gedrag zonder liegen niet kan bestaan, Gea.

 6. @WeConnect: Ik kan het niet beter uitleggen dan zoals dat in dit artikel haarfijn wordt uitgelegd: https://decorrespondent.nl/209/nee-je-hebt-wl-iet

  Het lijkt mij waardevol als ik mijn eigen rotzooi opruim voor ik jullie verlaat, lijkt mij beter dan dat ik daar nabestaanden mee belast. Dat het voorbeeld gaat over trouw/ontrouw doet daar niets aan af. Dat er ranzige telefoonsex bestaat maakt een fenomeen als telefonie nog niet ranzig.

 7. Een reactie die ik op Twitter tegenkwam. "Ideaal voor militairen in het veld. Met een beetje aanpassing kan de chip misschien een bericht sturen wanneer de soldaat in kwestie overlijd. Nooit meer overleden soldaten MIA (Missing In Action.)" Zit wat in als je het mij vraagt!

  1. Daar zit zeker wat in! Ik vraag mij wel af waar al die mensen blijven die zo tegen de overname van Whatsapp waren omdat Facebook misbruik zou kunnen maken van privéberichten. We geven straks dus wel toestemming aan een Indiase chirurg?!

 8. Volgens mij is dit wettelijk niet eens toegestaan! En inderdaad, hoe zit met de privacy? Wil ik weleens weten!

 9. Ik snap best waarom deze meneer dit heeft bedacht. Dat hij persoonlijk niet had willen weten wat zijn vriendin allemaal uitspookte is prima. Maar ik vind het echt te gek voor woorden. Maar dat vind ik met alles wat in je lijf wordt gestopt. En wat als je hart stopt, maar je helemaal niet dood bent. Niet dat het echt erg is als je je priveberichten kwijt bent, maar dit stopt vast niet met alleen priveberichten. Belachelijk.

  1. Waarom? Als het gaat om privacy is dit toch juist goed? In elk geval behoud je een beetje privacy na je dood. En technologie in je lijf stoppen gaat toch wel gebeuren. Het is de logische volgende stap. Waarom met een machientje lopen, als je een (deel) machientje kunt zijn?

   1. Vera heeft het over online privacy. De eigenaar van AfterSafe heeft straks privédata van gebruikers in handen.

  2. Ik begrijp je ongerustheid. De chip werkt op basis van je hartslag en beweging, zoals in het artikel staat. Het zal dus niet direct je privéberichten wissen.

Comments are closed.

Dit artikel is 34.087 keer gelezen