Kickstarter is lekker bezig, las ik in een bericht op TechCrunch van 2 maart jl. Kickstarter zegt namelijk: ‘Thanks a billion’. En dat is precies (oké, meer inmiddels) hoeveel geld er door heel veel mensen online is gedoneerd aan de veelal creatieve projecten die een platform krijgen van Kickstarter. Oh ja? Zijn decoratieve kaarsen in de vorm van een ijsje creatief? Laten we eens even kijken welke projecten Kickstarter zoal op zijn platform toelaat.

Kickstarter, hoe zat het ook alweer?

Kickstarter is ‘s werelds grootste platform op het gebied van crowdfunding. Ze hebben – naar eigen zeggen – een focus op creatieve projecten. Kickstarter werkt met een alles-of-niets-principe: geld wordt alleen uitgekeerd als je je gestelde doelen haalt en bij 43% van de projecten lukt dat. Gulle gevers krijgen geen percentage van uiteindelijk te maken winst, maar vaak wordt wel een creatieve tegenprestatie geleverd zoals een deel van een kunstwerk als de expositie afgelopen is. Kickstarter zelf krijgt 5% van de funding als die wordt uitgekeerd. Tel uit je winst als je voor een miljard dollar hebt ‘gefund’.

Vragen om geld?

Ik ben een groot fan van crowdfunding. Wij bepalen zelf wat we belangrijk en mooi vinden en kunnen dat door middel van een (kleine) bijdrage mede mogelijk maken. Laatst bekeek ik de Ted Talk van Amanda Palmer en alhoewel ik totaal niet warmloop voor het soort muziek dat zij maakt, geloof ik heel erg in ‘vragen om support’. Ik ben ook een groot fan van Kickstarter, eerder schreef ik dit bericht over een van de succesvolle projecten. Aan de andere kant haalt slechts 43% van de initiatieven de eindstreep. Wie redden het niet? Laat Kickstarter te veel rommel toe op het platform?

Zinloze initiatieven

Ik bekeek projecten in mijn woonplaats, wat overigens leuk is om te doen, misschien is je buurvrouw wel supercreatief. Ik scrolde door het rijtje van projecten in Bentonville, USA  (mijn huidige woonplaats, gewoon 80 keer inzoomen op Google Maps en voilà) die het NIET gehaald hebben. Kijken jullie even mee? De kaarsen in de vorm van een ijsje, een hele CD vol liedjes over de Heer en wat te denken van die superhandige anti-stressballetjes.  Om overigens nog maar te zwijgen over de verschillende computerspelletjes en andere onzin die ik terugvond.

Screen Shot 2014-03-05 at 12.47.17 PMScreen Shot 2014-03-05 at 10.59.55 AM Screen Shot 2014-03-05 at 12.47.07 PM

Mooie initiatieven

Natuurlijk zijn er ook projecten die wel creatief zijn en het wel gehaald hebben. Zoals een mini-museum met schatten uit de oudheid, magneetjes van hout die je ook je mobiele telefoon kunnen ‘vasthouden’ en een boek over de evolutie. Het laatste is overigens ook mijn houvast in het vrij religieuze oord waar ik me tegenwoordig bevind. Creatieve mensen en mooie ideeën zijn er dus ook genoeg.

Screen Shot 2014-03-05 at 11.03.46 AM Screen Shot 2014-03-05 at 11.05.13 AM Screen Shot 2014-03-05 at 11.36.49 AM

 

Moet Kickstarter troep weren?

Ik vind al scrollend overal ter wereld erg veel projecten die helemaal niet creatief zijn, maar copy-cats, niet innovatief en slecht gepromoot. Het zorgt toch voor vervuiling van een medium dat zich zegt te richten op creatieve projecten. Aan de andere kant krijgt iedereen een kans en is het een laagdrempelige en kosteloze manier om een poging te wagen. Bovendien lees ik in het bericht van TechCrunch dat je project 80% meer slagingskans heeft als je slechts 20% van de funding haalt.

Survival of the fittest

Kickstarter is geen charitatieve instelling maar een bedrijf en dus lijkt ‘creatief’ een ruim begrip. Iedereen mag zijn project indienen. De vraag is of dat slecht is. Ik denk het niet. Immers, wij donateurs zijn onverbiddelijk en laten het zoveelste gezonde kookboek en het album met de 45 beste liedjes over de liefde gewoon links liggen. Moet je dan je idee niet indienen? Nee, maar geen funding geeft wel stof tot nadenken. Je moet blijkbaar je idee aanpassen, je idee in de prullenbak werpen of je idee simpelweg beter verkopen. Het is hoe dan ook een leerzame exercitie en voor de donateurs blijft er genoeg moois over. Voorlopig blijf ik fan, congrats Kickstarter!

0 Shares:
Dit artikel is 4.537 keer gelezen