Een door de Europese Unie gepubliceerd rapport toont aan dat één op de vier internetgebruikers in Europa stuit op een niet gewenste content blokkade, oftewel internet blocking. Een nieuwe wet moet ervoor zorgen dat internet in de EU ongelimiteerd beschikbaar is. Tegelijkertijd worstelen we met onze productiviteit, want we zijn te snel afgeleid door het allesverslindende internet. Internet Blocking Software biedt uitkomst.

www

Internet altijd en voor iedereen?

Iedereen 24/7 op het internet. Tel de valkuilen daarbij op. Wat te denken van de afname van productiviteit door de continue stroom van informatie op het internet. Je kunt er niet omheen, zo lijkt het. Herken je dit? Je hebt een – zakelijke óf privé – deadline. Maar gaandeweg raak je afgeleid tussen de ‘break up’ van Katy Perry en John Mayer, de analyse van weerkundigen over de zachte winter en een Facebook check-in in het Guggenheim museum van een verre vriend in Bilbao, Spanje. Anderhalf uur verder, maar geen steek opgeschoten.

uitstellen

Internet Blocking Productivity

Uiteraard is er voor deze ‘verslaving’ een oplossing. Het heet ‘internet blocking productivity software’. Er zijn meerdere aanbieders. De software ‘snijdt’ je tijdelijk af van alles wat met internet te maken heeft, om iets (zonder internet) af te kunnen maken. Je stelt vooraf een tijd in – de block tijd – zodat je de klus kunt klaren, om vervolgens weer naar hartenlust sociaal afgeleid te kunnen worden. Zadie Smith – succesvol auteur uit Engeland – is fan van Internet Blocking Software. Zonder deze software geen concentratie en geen afgerond project (boek), beweert de gevierde schrijfster.

Wat wordt er aangeboden?

De eerste die ik tegenkom is van Mac en heet Macfreedom. En werkt ook op Windows en Android. Omgerekend naar euro’s betaal je eenmalig 7,29 om de software te downloaden. Meer productiviteit en vrijheid belooft de website. De ‘Freedom’ software kun je ook cadeau doen aan vriend of vriendin. ‘Ik heb iets voor je…Vrijheid! Alsjeblieft.’ Klinkt best vreemd. Volgende die ik vind is Rescue time. Voor de premium versie betaal je 6,56 per maand. En ontvang je uitgebreide rapportages van je dagelijkse gestelde doelen. Werkt op de Mac, Windows, Android en Linux. Er is een gratis light versie beschikbaar. Maar ik vraag me af wat ze weglaten om je te weerhouden van optimale productiviteit. Dan is er nog Anti-Social. Wel toegang tot internet, maar met de mogelijkheid om (sociale) websites tijdelijk te blocken. Zit er niet gewoon een aan/uit knop op? Voor degenen die de computer slechts als typemachine (lees: zwart scherm met letters) willen gebruiken zijn daar WriteRoom van Mac en de één-op-één gekopieerde Dark Room (spannend!) van Windows. Met het belangrijkste verschil dat WriteRoom verkrijgbaar is in de Mac App store voor 7,29 en Dark Room gratis is. Wat voor mij bij deze twee laatste ‘blockers’ onduidelijk is, is hóe en hoe lang je de offline periode instelt.

Sterke wil?

Zijn we niet allemaal gek geworden? Eerst iets revolutionairs als internet uitvinden, om vervolgens mensen al dan niet laten betalen om software te downloaden omdat ze afgeleid zijn door datzelfde internet. Heet dat niet gewoon wilskracht, of het ontbreken daarvan? Ik “moet” toch ook van drugs afblijven en dat vuile wasgoed lost niet vanzelf op. Of zie ik het te zwart/wit? Overigens denk ik dat het niet specifiek van deze tijd is. Uitvindingen zijn van alle tijden. En de daarbij horende problemen ook. Feit is dat het mij weer even bewust maakt van de ontelbare (digitale) prikkels anno 2014. Terwijl de overheden in Europa graag de economie zien groeien, daalt de productiviteit door het ongelimiteerde world wide web. We moeten er maar mee om zien te gaan. En dat doen we dan ook. Door Internet Blocking Software en (internet) verslavingsklinieken.

0 Shares:
Dit artikel is 5.015 keer gelezen