Een aantal jaar geleden ontdekte men al dat grieptrends zichtbaar zijn via de zoekopdrachten die we bij Google intikken. En nu hebben onderzoekers ontdekt dat met Twitter HIV-uitbraken inzichtelijk kunnen worden gemaakt.

Volgens een artikel in Preventive Medicine verzamelden onderzoekers 553.186.061 tweets. Deze werden gefilterd op HIV-gerelateerd risicogedrag (denk aan: seksueleel gedrag en drugsgebruik). De tweets werden vervolgens gelokaliseerd aan de hand van geotags en op een kaart aangegeven. Tot slot werden ze vergeleken met gegevens van AIDSVu over gerapporteerde HIV-cases. En er bleek een significante, positieve relatie te bestaan tussen de tweets en de cases.

De voordelen

Inzicht in waar HIV-cases zijn én risicogedrag wordt vertoond, kan natuurlijk helpen bij preventie. Groot voordeel is dat Twitterdata real-time zijn. Geen vragenlijsten met sociaal wenselijke antwoorden achteraf, maar actieve uitingen van mensen, op het moment dat ze ergens mee bezig zijn. Dat betekent wellicht dat de preventie ook meer real-time en persoonlijker zou kunnen worden, direct in reactie op dit soort tweets. 

Daarnaast is de methode wellicht ook toe te passen op andere ziekten, waardoor de gezondheidszorg zich regionaal beter zou kunnen voorbereiden op bepaalde ziekten. En ook hier geldt dat preventie er op afgestemd zou kunnen worden. Klinkt positief, maar wat zijn nu de nadelen?

De nadelen

Het eerste nadeel is dat nog niet iedereen Twitter heeft. Daardoor zijn er gebieden die niet in kaart gebracht kunnen worden. Ten tweede geldt voor dit onderzoek dat de HIV-data van AIDSVu uit 2009 stamden. Een verschilletje van vier jaar… voor chronische zaken zoals HIV-besmettingen wellicht niet zo van belang, maar voor ziekten van voorbijgaande aard natuurlijk wel.

En uiteraard komt ook hier privacy weer om de hoek kijken. Hoewel de meeste tweets openbaar zijn, is het natuurlijk maar de vraag of ze dan ook zomaar voor allerlei onderzoeksdoeleinden gebruikt mogen worden. Want waar houdt het op? Het voorspellen van ziektes in algemene zin is één ding. Maar wat als je straks de hoofdprijs moet betalen voor zorg, omdat je op basis van je tweets, je leeftijd of zelfs alleen al je lokatie in een risicogroep valt? Dat is toch andere koek. Het lijkt vergezocht, maar met alle data die tegenwoordig beschikbaar zijn – legaal of illegaal – is het misschien wel dichterbij dan je denkt…

Bronnen: Techcrunch, CBS News

0 Shares:
Dit artikel is 5.660 keer gelezen