Voor het eerst in de geschiedenis is aangetoond dat een digitaal virus door middel van WiFi zich razendsnel kan verspreiden; in dichtbevolkte gebieden en met dezelfde snelheid als die van een griepepidemie. Wie is de ‘schuldige’? De Universiteit van Liverpool, met het door hen ontworpen Chameleon wifi-virus

wi-fi-hot-spot.840-400

Het virus

Het virus is zo goed en intelligent ontworpen, dat het door allerlei beveiligingssoftware heen gaat. Waardoor het kan inbreken in wifi-netwerken (zakelijke en privé). Op een onopvallende, subtiele maar uiterst gevaarlijke manier komt ie op een zwakke plek binnen, om vervolgens data en inloggegevens te kopiëren. Die zwakke plek vindt het virus vooral in openbare WiFi-plekken, zoals cafés, vliegvelden en treinstations.

WiFi everywhere!

De hoeveelheid WiFi-aansluitingen is immens en stijgt wereldwijd nog steeds. En daarin zit – wat mij betreft – het gevaar. WiFi is overal vandaag de dag. Wie maakt er geen gebruik van? Dergelijke virussen zijn nu dus niet meer onwaarschijnlijk en vormen een serieuze bedreiging voor ons bestaan. Denk aan… zo’n beetje alles! Je persoonlijke gegevens: bankgegevens, verzekeringen, hypotheek, bedrijfsadministratie. Best beangstigend. Ken je de film ‘The Net’? Waarbij hoofdrolspeelster Sandra Bullock digitaal werd gewist. Ik weet nog dat ik toen dacht: ‘Het zal zo’n vaart niet lopen. Wij zijn veilig.’ Maar de naïviteit heeft plaatsgemaakt voor oplettendheid.

Traditioneel virus versus WiFi-virus

Tot nu toe werd altijd aangenomen dat computervirussen niet in wifi-netwerken konden inbreken. Niets is minder waar, zo blijkt nu. Het gevaarlijke aan het Chameleon-virus is dat het virusopsporingsprogramma’s behendig omzeilt, waarna het doelbewust op zoek gaat naar een wifi-ingang. En dan met name de zwakke plekken: de gratis WiFi-hotspots. Deze spots zijn wel beveiligd, maar volgens de Consumentenbond zijn deze WiFi-hotspots niet altijd góéd beveiligd.

Onderzoek

Gelukkig gaat het in dit geval om een gesimuleerd virus. Een tweede groep onderzoekers van de Universiteit Computer Science and Electrical Engineering and Electronics simuleerde een aanval met het zeer besmettelijke WiFi-virus. De resultaten waren verbluffend. De snelheid waarmee het zich verspreidde was erg hoog; vergelijkbaar met een menselijke epidemie in een dichtbevolkt gebied. Met de bevindingen zijn de onderzoekers nu in staat nieuwe technieken te ontwikkelen die dergelijke aanvallen in een vroeg stadium kunnen onderscheppen.

Veilig WiFi-en

Wat kun je zelf doen om meer veiligheid te creëren? Door bijvoorbeeld een VPN (Virtual Private Network)-verbinding te gebruiken. Je moet er wel het een en ander voor aanpassen en instellen. KPN biedt de VPN-techniek gratis aan. Ook het gebruiken van een ‘secured’ verbinding (https) bevordert de beveiliging. Bij het zoeken naar een internetverbinding wordt het al vaak aangeboden. Maar je kunt het natuurlijk ook zelf aanzetten door middel van een Firefox plugin. Heel handig en veilig. Wist je trouwens dat je via Facebook, Twitter en Hotmail een instelling hebt, waarbij je kunt aangeven zo vaak mogelijk https te willen gebruiken?

 

0 Shares:
Dit artikel is 6.970 keer gelezen