Ik ben niet alleen een gadgetfreak, maar ook een audiofreak. Niet voor niets heb ik in elke kamer van mijn huis een Sonos-element staan. Daarmee kan ik draadloos muziek streamen via bijvoorbeeld Spotify, zonder tussenkomst van andere apparaten. Mijn computer hoeft er niet voor aan te staan. Met de ‘party mode’ hoor ik in elke kamer dezelfde muziek. Ik kan het eenvoudig bedienen met mijn smartphone. En als de accu leeg is, pak ik een tablet of doe ik toch de laptop even aan. De kwaliteit van de audio is voor mij essentieel. Ik heb Sonos-elementen in alle maten. Maar in de woonkamer heb ik Sonos gekoppeld aan mijn versterker, waardoor ik mijn enorme speakers in volle glorie kan gebruiken. Ik vind het geweldig.

Vakantie stress

Maar wat moet ik doen als ik niet thuis ben? Mijn Sonos-systeem is verbonden met mijn wifi-netwerk. Een losse Sonos-speaker meenemen op vakantie heeft dus niet zoveel zin. Ik heb verschillende mini-speakers geprobeerd. Best leuk maar niet geweldig. Er zijn ook draadloze bluetooth-speakers verkrijgbaar van goede kwaliteit. Maar die zijn vaak toch best al weer groot en zwaar. Die neem je niet altijd even makkelijk mee. Naar aanleiding van een #DTV-tweet kreeg ik een reactie van ‘MobielBereikbaar.nl’. Deze webwinkel levert accessoires, hoesjes en gadgets voor smartphones en tablets. Ook vind je er accessoires voor nieuwe toestellen, zoals de Galaxy S5.  Ze boden mij aan om een Jabra Solemate mini te testen. En daar hoefde ik uiteraard niet lang over na te denken.

Jabra Solemate mini

Een dag later kreeg ik hem bezorgd. Ik kon niet wachten om de aantrekkelijke verpakking open te maken. De mini-speaker ziet er cool uit en is niet zwaar. Dankzij de rubberen buitenkant en gesloten knopjes (zonder kiertjes) ziet hij er uit alsof hij wel een stootje, waterdruppel of zandkorrel kan hebben. Bij het aanzetten van het apparaat werd ik meteen verrast met een beat en een stem die vertelt dat de speaker aangesloten moet worden.

Jabra Sneaker SpeakerMijn smartphone is voorzien van NFC (near field communication). Tot nu toe had ik daar eigenlijk nog nooit iets mee gedaan, dus kon ik het eindelijk eens uitproberen aangezien de Jabra Solemate mini NFC ondersteunt. Heerlijk die technologische vooruitgang. Door de telefoon kort tegen de speaker te plaatsen wordt er direct verbinding via bluetooth gemaakt. Als bluetooth uitstaat, wordt dit automatisch ingeschakeld. De TuneIn app aan en knallen met Ibiza Global Radio! Ik ben zeer onder de indruk van het geluid. Terwijl ik dit artikel schrijf zit ik in mijn zonnige tuin te genieten van de muziek. Mijn oude mini-speakertje zou al lang van de tafel zijn getrild, maar deze mini speaker blijft ondanks de zware bas netjes staan. Dat komt omdat de onderkant er ongeveer hetzelfde uitziet als de onderkant van een sneaker. In het profiel van die rubberen onderkant zit overigens een kabeltje verstopt dat je kunt gebruiken voor apparaten die niet over bluetooth beschikken (of als je de batterij van je smartphone wilt sparen).

Specificaties

 •  Connectiviteit: Bluetooth 3.0, NFC
 •  Digital Signal Processing (DSP)
 •  Spreektijd: tot 8 uur
 •  Speeltijd: tot 8 uur
 •  Stand-by: tot 90 dagen
 •  Gewicht: 295g
 •  Dimensies: 125 x 53 x 60mm

Plussen en minnen

Ik ben overwegend positief. Zo’n klein apparaat met zo’n helder en diepe sound krijgt mijn punten. Speakers zitten aan beide kanten en je kunt er ook nog mee bellen via de speaker als de telefoon is verbonden. Als de speaker volledig is opgeladen kun je hem 8 uur lang intensief gebruiken. De systeemgeluiden zijn vooral leuk als je hem net uit het doosje hebt gehaald, maar daarna hoeft dat eigenlijk niet meer. Ongeacht de stand van het volume klinkt dit altijd keihard. Dat is minder prettig als je even subtiel je speaker aan wilt zetten met een zacht geluidje op een openbare plek. Ik heb nog niet ontdekt hoe ik dat kan uitschakelen. En ander nadeel, maar dat geldt voor alle bluetooth-speakers, is dat de notificatie van nieuwe emails of whatsapp-berichtjes de muziek onderbreken en over de speaker klinken. Dat zou ik graag uitschakelen.

Met een prijs van 89,95 euro is de speaker niet goedkoop, maar wat mij betreft is hij dit bedrag wel waard. Het is de beste mini-speaker die ik tot nu toe heb getest. Een echte aanrader. Heb je zelf een portable speaker die geweldig is? Laat het weten bij de reacties.

0 Shares:
2 comments
 1. Off-topic: Remy probeer Don't Pause eens, is als het goed is net als app review gepubliceerd. Weet niet of je een iOs of Android device heb maar dacht deel de tip toch even. Zo voorkom je dat de muziek onderbroken word door meldingen.

  On-topic: Ik heb een philips bleutooth dock (Philips AS351 Dockingstation) welke welliswaar niet echt klein is maar welke met batterijen ook als mobiele speaker te gebruiken is. Ben er tot op heden erg tevreden over en zal deze zomer goed op het balkon gebruikt gaan worden.

  1. Die tip over Don't Pause app is top! Ik heb hem nu geïnstalleerd. Toevallig dat die app review nu net online kwam.

Comments are closed.

Dit artikel is 8.151 keer gelezen