Zo, de Oscarwinnaars zijn bekend. Heb je ze nog niet gezien? Bekijk ze dan ’s middags in de bioscoop. Denk je dat je het daarvoor te druk hebt? Dan moet je helemaal gaan. Trouwens, ook als je niets te doen hebt. Of geen inspiratie hebt. Moe bent. Eigenlijk komt een middagfilm altijd wel uit.

Als ik ’s middags naar de film ga, breng ik de gemiddelde leeftijd van de bioscoopbezoekers flink omlaag. Terwijl ik zelf ook geen dertig meer ben. Maar de meeste middaggangers zijn senioren die in het donker willen genieten van hun pensioen of vut. Groot gelijk hebben ze. Geen betere plek om je dag door te brengen dan in een bioscoopzaal. Als er meer zzp’ers zouden zitten, gaf ik hen ook gelijk. Maar ik ben de enige. Terwijl een middagfilm toch heel geschikt is voor zzp’ers. Soms zelfs helend. Alles bij elkaar zijn er voor hen vier redenen om overdag naar de plaatselijke bios te gaan. Bij elke reden geef ik aan naar welke Oscarwinnaars en -genomineerden je beter wel en naar welke je beter niet kunt gaan.

Voor als je het heel druk hebt

Weet je even niet waar je het zoeken moet? Bestaat jouw todo-lijst uit twee (dubbelzijdige) blaadjes? Ja, je kunt met je handen in je haar blijven zitten. Maar dan doe je eigenlijk ook niets. En neemt de druk alleen maar toe. Dus ga maar gewoon midden op de dag naar de bioscoop. Bij de film kun je even je gedachten verzetten. Even aan iets anders denken. Ik weet het, in de eerste tien minuten kun je nog niet echt genieten. Daarom is het goed naar een bioscoop te gaan waar ze beginnen met reclames en trailers. Tegen de tijd dat je beseft dat het eigenlijk wel even goed is om ertussenuit te zijn, begint de film. Als het een lekkere Hollywoodfilm is, met veel actie, denk je niet meer terug aan je werk. Dat doe je weer als de film afgelopen is. En je hoofd weer helder is. Ineens besef je dat 3/4 van de punten uit je todo-lijst maar een paar minuten in beslag neemt. En dat je het beste met dat vervelende onderwerp kunt beginnen. Nu je hoofd weer lekker leeg is, zal dat makkelijker gaan. Alles zal even efficiënter gaan. Je werkt effectiever. En met een glimlach. Omdat je terugdenkt aan die leuke scène. Dat mooie deuntje. Dat werkt toch een stuk fijner. Zo kun je de drukte makkelijker aan.

Must sees
Gravity
The Wolf of Wall Street
American Hustle

Don’t sees
Dallas Buyers Club
August: Osage County
Before Midnight

Voor als je het heel rustig hebt

Maar misschien heb je het juist helemaal niet te druk. Maar heel erg rustig. Misschien heb je al een tijdje weinig werk. Lijkt alles tegen te zitten. In deze crisistijd heb je geen hoop meer op snelle verandering. Je wordt er een beetje moedeloos van. Je zelfvertrouwen is zo afgenomen dat je begint te begrijpen waarom opdrachtgevers je niet willen. Herken je dat? Dan is het tijd om naar de film te gaan. Ga dan wel naar de juiste film. Niet naar een film over problemen. Die heb je immers al genoeg. Ga naar een feelgoodmovie, bijvoorbeeld. Of een comedy. Als je maar glimlacht. Of nog beter, lacht. Als je dat doet, maken je hersenen endorfine en dopamine aan. Waardoor jij je lekkerder voelt. Energieker. Na de film durf je weer zaken aan te pakken. Geloof je er weer in. In ieder geval raak je niet in paniek als er net tijdens de film een mogelijke opdrachtgever heeft gebeld. Of als er dan net een geweldige opdracht op freelance.nl is geplaatst. Grote kans dat je gewoon nog wel op tijd reageert. En zo niet, pech voor hen. Zij lopen dan een prima kracht als jij mis. Ja, die film heeft je duidelijk zelfvertrouwen gegeven.

Must sees
Nebraska
Frozen
20 Feet from Stardom

Don’t sees
12 Years a Slave
The Broken Circle Breakdown
Blue Jasmine

Voor als je geen inspiratie hebt

Wil je nog wel wat werk doen, maar lukt het ’s middags gewoon niet meer? Omdat je geen ideeën meer hebt? Je creativiteit op lijkt voor vandaag? Ga dan niet naar je laptop staren. Ga naar buiten of naar de film. Maar ga dan wel naar een film die ideeën heeft. Die je kan inspireren. Motiveren. En waardoor je weer zin krijgt om te schrijven. Misschien ga je ineens heel anders over bepaalde dingen denken. Misschien krijg je ineens dat duwtje in de rug, en wordt je creativiteit geprikkeld. Het kan zijn dat je ineens een idee krijgt dat niet met je werk te maken heeft. Wie weet ga je wel een allesomvattend artikel schrijven over de toestand van de wereld. Over de leerzame effecten van de patriottentijd. Om maar wat te noemen. Schrijf maar lekker. En bedenk dat van het ene het andere komt. Inspiratie werkt als een inktvlek: het verspreidt zich over alles wat je doet en zal doen. De inktpot van de dag is dan de bioscoop, en vooral de inspirerende middagfilm die je net hebt gezien.

Must sees
La Grande Bellezza
Mandela, Long Walk to Freedom
Her

Don’t sees
The Great Gatsby
Jackass Presents: Bad Grandpa
Iron Man Three

Voor als je heel moe bent

Voel je je moe? Futloos? Of heb je gewoon slaap? Dan kun je natuurlijk naar bed gaan. Maar ja, overdag naar bed … stel dat een opdrachtgever ineens belt. Dan kun je moeilijk aankomen met dat je aan het slapen was. Dan kun je beter zeggen dat je naar de film bent gegaan om inspiratie op te doen. Maar ondertussen heb je heerlijk geslapen. Omdat je naar een Russische film bent gegaan. Of een Chinese. Een Zuid-Koreaanse, ook goed. En wat te denken van zo’n typische Franse praatfilm. Ofwel een film waarbij je normaal al bijna in slaap valt. Maar nu dus helemaal. Heerlijk uitgerust loop je daarna de bioscoop weer uit. Als je tegen je opdrachtgever zegt dat je naar een Russische film bent geweest, hoef je niet bang te zijn dat hij verder gaat vragen. Want dat soort films kunnen hem toch niet boeien. Hij vindt het vast wel knap dat jij zo’n film wel volhoudt. Weet hij veel. Ondertussen heb jij lekker uitgeslapen. En hervat je een stuk energieker je werk.

Must sees
La Grande Bellezza
Nebraska
Before Midnight

Don’t sees
The Wolf of Wall Street
Despicable Me 2
The Hobbit: The Desolation of Smaug

Eigenlijk altijd goed

Eigenlijk komt een middagfilm een zzp’er altijd wel uit. Voel je dus niet beschaamd. Heb geen schroom. Maar ga lekker overdag een filmpie kijken. Je hoeft maar met twee dingen rekening te houden. Kies de juiste film bij jouw reden om te gaan. En laat de beste plekken in de bioscoopzaal aan de senioren. Zij waren hier immers het eerst.

 

0 Shares:
Dit artikel is 4.530 keer gelezen