Met de opkomst van nieuwe en sociale media is het landschap van arbeidsmarktcommunicatie drastisch veranderd. Vacatureteksten zijn ondanks deze veranderingen nog steeds het meest gebruikte middel binnen arbeidsmarktcommunicatie. Wonderlijk is het dan ook dat écht goede vacatureteksten zeldzaam zijn. En dat terwijl het schrijven van zo’n vacaturetekst echt geen rocket science is.
Met een beetje aandacht, TLC (tender loving care) – en dus niet standaard knippen, plakken & föhnen – en onderstaande tips kom je een heel eind.
1. Een knallende titel
Een goed begin is het halve werk, zo luidt een bekend spreekwoord. Deze geldt ook voor vacatureteksten. Wist je dat een werkzoekende gemiddeld 63 seconden naar een vacature kijkt? Al bij de titel bepaalt een lezer of de vacature iets voor hem kan zijn. Spreek dus de lezer aan en zeg in een paar woorden waar de rest van de tekst over gaat. Volstaat dan een standaard functiebenaming? Nee, alsjeblief niet! Hier een paar tips:
- Gebruik gangbare functietitels. Vaak wijken deze af van de benaming zoals die straks op het contract komen te staan.
- Gebruik zoekwoorden. Bedenk hiervoor op welke titels een potentiële kandidaat deze functie zou kunnen zoeken. Door zoekwoorden te gebruiken in de titel, maak je de vacature beter vindbaar. Dat geldt niet alleen voor je kandidaat, maar ook voor zoekmachines.
- Een goede titel preselecteert. Je wilt immers geen honderden matige reacties. Liever een handvol ‘toppers’. Kwaliteit gaat boven kwantiteit, toch? Zorg dus dat een titel voldoende specifiek is. Het scheelt de kandidaat een hoop leeswerk en jou uiteindelijk een hoop administratie.
2. Bedrijfsomschrijving: onderscheid jezelf
Waarom is jouw bedrijf een aantrekkelijke werkgever? Deze vraag zou centraal moeten staan in de bedrijfsomschrijving in je vacature. Verplaats je bij het formuleren van deze zogenaamde unique selling points (USP’s) in de kandidaat.
Bedenk dat je een boodschap op verschillende manieren kunt verpakken. Heb je een klein bedrijf, dan zou je het aantal medewerkers kunnen benoemen. Dat is sa-haai! In plaats daarvan kun je er voor kiezen om de familiaire en informele sfeer binnen het team onder de aandacht te brengen. Dat zegt veel meer over de bedrijfscultuur. Bovendien werkt het selectief: iemand die liever in een zakelijke omgeving werkt, zal minder snel reageren. Andersom geldt natuurlijk ook: werk je voor een grote organisatie, dan zou je de interne doorgroeimogelijkheden kunnen benoemen als USP. Bedenk wat voor jouw organisatie, afdeling of team van toepassing is.
3. De functieomschrijving: pas op voor clichés
We zoeken een creatieve, flexibele, enthousiaste en gedreven… Hoeveel vacatures beginnen met een waslijst aan open deuren die bovendien vaak erg vaag zijn? Wat is in hemelsnaam flexibel? Verwacht je dat je toekomstige medewerker de ene keer ‘s ochtends werkt en de andere keer ‘s avonds? Moet de kandidaat goed om kunnen gaan met wisselende werkomstandigheden? Of wil je dat ie – naast de baan waar je hem voor hebt aangenomen – ook nog de afwas voor je doet. Maak de functie-omschrijving dus zo expliciet mogelijk.
4. Arbeidsvoorwaarden: schrijf ze naar de doelgroep toe
Arbeidsvoorwaarden… die zijn zoals ze zijn, denk je misschien. Mis! Natuurlijk heb je een uniform arbeidsvoorwaardenpakket voor je medewerkers. Maar dat betekent niet dat je in elke vacature dezelfde tekst moet opdreunen. Schrijf de arbeidsvoorwaarden naar de doelgroep toe. Een voorbeeld: heb je een vacature voor een parttime communicatiemedewerker, dan is de kans groot dat hier veel vrouwen met jonge kinderen op solliciteren. Die voelen zich waarschijnlijk meer aangesproken door een goede regeling voor kinderopvang, een fietsregeling en een collectieve zorgverzekering dan door een auto van de zaak.
Trouwens, dan nog iets over het salaris. Iemand vragen naar wat hij verdient, is in ons kikkerlandje ‘not done’. In een vacaturetekst ligt dit iets anders. Je kunt natuurlijk verwijzen naar schaal x conform CAO y. Maar dan moet de sollicitant nog gaan zoeken. Vermeld dus gewoon het salaris. Dat is voor iedereen wel zo makkelijk.
5. Het belang van de standplaats
Bij het zoeken naar vacatures speelt standplaats vaak een belangrijke rol: waarom zou je immers ver reizen als je ook dicht bij huis een leuke baan kunt vinden. Dat geldt overigens niet alleen voor zoekopdrachten op recruitmentsites. Ook zoekmachines als Google maken gebruik van locatiegegevens. Vermeld daarom altijd de standplaats in je vacature, het liefst al in de titel of subtitel.
6. Call to action
Een goede tekst – zo ook een vacaturetekst – sluit af met een call-to-action. Prikkel de lezer om actie te ondernemen. Bijvoorbeeld om meer informatie in te winnen of om direct te solliciteren. Maak solliciteer-buttons visueel aantrekkelijk en opvallend.
7. Stem je vacaturetekst af op het medium dat je gaat inzetten
Plaats je de vacature in een vakblad of in een specialistische LinkedIn-groep, dan mag je gerust vaktaal gebruiken. Kies je voor een krant, een huis-aan-huis blad of Facebook als medium, kies dan voor algemeen gangbaar taalgebruik. Zo kunnen ook niet-vakgenoten – familie, vrienden, oud-collega’s, etc. van je potentiële kandidaat – de vacature begrijpen en iemand in hun netwerk tippen.
8. Doe eens gek. Wees creatief
Een tekst is en blijft natuurlijk maar een tekst. Wil je echt opvallen, denk dan eens na over een andere vorm voor je vacature. Een infographic of filmpje bijvoorbeeld. Persoonlijk vind ik deze twee vacatures van Albelli en Heuts erg geslaagd.
Praktische schrijftips
Hierboven hebben we je al op weg geholpen met een aantal inhoudelijke adviezen. Tot slot nog een paar praktische schrijftips:
- Maak duidelijke alinea’s (van 4 à 5 zinnen) en voorzie deze van heldere tussenkoppen. Hiermee kan de lezer de vacature scannen. Behandel 1 onderwerp per alinea.
- Gebruik regelmatig witregels. Houd het luchtig.
- Gebruik korte en krachtige zinnen.
- Spreek de lezer aan. Gebruik ‘je’ of ‘u’, afhankelijk van wat het beste past bij de organisatiecultuur.
Nu jij!
Heb je nog aanvullingen op bovenstaande lijst? Weet jij voorbeelden van steengoede vacatureteksten? Ik ben heel benieuwd!