In 2012 schreef ik een blog over een bedrijf dat beweerde dat 80 procent van alle clicks op haar Facebook advertenties van bots afkomstig waren. De geruchten dat Facebook fraude pleegt met likes nemen toe.

Toenemende geruchten

Mede door onderstaande video, maar ook door de rechtszaak die enige tijd terug tegen Facebook werd aangespannen. Een man klaagde in januari dit jaar Facebook aan omdat het sociale netwerk zelf likes zou ‘verzinnen’. Nu kwam ik de onderstaande video tegen van Veritasium, die op 10 februari geplaatst werd op YouTube. Binnen tien minuten wordt uiteen gezet hoe deze Facebook-fraude met likes (schijnbaar) gepleegd wordt.

Erg social, vind je ook niet?

0 Shares:
2 comments
  1. Het lijkt erop dat Facebook, net als ook veel andere beursgenoteerde ondernemingen, meer gefocust is de korte termijn op aandeelhouders (door omzet te genereren met likes-verkopen) dan op de eigen klanten/gebruikers (door waardevolle sociale connecties te faciliteren). Uitgaande dat de aannames kloppen in de video van Veritasium, kan dit Facebook een flink integriteits probleem bezorgen. Met op de lange termijn een slecht vooruitzicht voor het bedrijf, maar ook kansen voor andere social networks die hierin veel transparanter zijn. Overstappen op Google+?

  2. Een kledingbedrijf schrijft een competitie uit om zoveel mogelijk likes binnen te halen met je eigen foto. Nu krijgt 1 van de deelnemers binnen 2 uur 1500 likes. Blijken de likes veelal uit Turkije te komen. Dit riekt naar "kopen" van likes. Of heb ik dat mis? Is dit sowieso strafbaar als internetfraude? graag U reactie

Comments are closed.

Dit artikel is 6.808 keer gelezen