Ik ben verbonden met jou. En jij met mij. Net als dat heel veel anderen verbonden zijn met ons. Het onderscheid tussen je virtuele leven en je echte leven is steeds kleiner aan het worden door alle connected toepassingen. En al dit verbonden met elkaar zijn levert naast een enorme hoeveelheid data, ook ethische vragen op.

Verbonden

Wij raken steeds meer verbonden door toepassingen als smartphones, domotica (huisautomatisering), smartcars (nee, niet die kleine auto’s) en wearables zoals smartwatches, smartglasses. De wereld is tegenwoordig één groot netwerk van data producerende objecten, die allemaal verbonden zijn met het internet. Alles waar een chip in kàn, hééft tegenwoordig ook een chip. Al onze data in één grote databank. Nou ja, eigenlijk nog heel veel verschillende databanken. Het hyperconnected tijdperk is begonnen.

Technology rules?

Voor bijna alles lijkt technologie een oplossing te bedenken. File probleem? Zelfsturende auto’s verbonden met internet zorgen voor efficiënte verkeersstromen. Je slaapt slecht? Met een sleep-tracker ontdek je wanneer je goed slaapt en wanneer niet. Sporten? Fitness trackers vertellen je hoe jouw workout was. Maar is technologie wel dè oplossing? Het is immers voor iedereen heel eenvoudig incidenten te bedenken waar de technologie het liet afweten. Soms door bewust of onbewust menselijk toedoen, maar soms ook omdat technologie niet altijd functioneert omdat ze onderling storen.

Data, héél erg veel data!

Al dit verbonden zijn, levert ook enorm veel data op. Deze data is bijvoorbeeld heel handig om jezelf te kunnen vergelijken met andere sporters. Maar breder gezien, kan men met behulp van al deze data ook bijvoorbeeld helpen om ziekten sneller en beter te kunnen behandelen. De nieuwste fitness gadgets die onlangs werden gepresenteerd op de ‘gadgetbeurs’ CES 2014 meten meer dan alleen je hartslag en de locaties waar je geweest bent. Zaken als je bloeddruk, het aantal rode bloedlichaampjes of het alcoholpercentage in je bloed kunnen tegenwoordig redelijk eenvoudig worden gemeten. Hierdoor zal de bezitter van deze data meer van jou weten, dan jij van jezelf. Menselijk gedrag zal steeds beter en eenvoudiger te voorspellen zijn.

Privacy matters?

Al die heel erg persoonlijke data is opgeslagen in datacenters. Data die in steeds grotere hoeveelheden richting die datacenters komt. Al deze data is Big Data, een hype waar veel van verwacht wordt. Degene die de beschikking heeft over deze data mag zich rijk rekenen. Bedrijven willen deze data, jouw data, heel graag hebben en zijn bereid hier grof geld voor te betalen. Wat deze bedrijven willen doen met deze data is lastig te beantwoorden, maar elk bedrijf zal haar investeringen op zijn minst willen terugverdienen toch?

Dit roept vragen op, zoals “wil ik wel dat bedrijf X weet hoe vaak en hoe intensief ik sport?”, “wil ik wel dat bedrijf Y weet wat en hoeveel ik bij de Mac eet?”, “wil ik wel dat bedrijf Z weet welke ondeugende websites ik allemaal bezoek?” En wat als de bedrijven X, Y en Z gaan samenwerken? Of zelfs samengaan als bedrijf XYZ?

Denk je bij het lezen van deze vragen “Dat wil ik echt niet!”? Denk dan opnieuw. In slechts een paar jaar tijd  hebben honderden miljoenen mensen al hun data gratis afgegeven aan websites en apps als Facebook, Twitter en Runkeeper. Privacy lijkt nog niet echt belangrijk te worden gevonden. Best handig toch dat je na het sporten kan zien waar je hebt gelopen? Je hebt immers toch “niets te verbergen”?

Hyperconnected: Real Life meets Virtual Life

Al deze toepassingen sturen jouw gegevens immers naar enorme datacenters en zo wordt er een virtueel profiel van jou gemaakt. Hyperconnectivity is de link tussen virtueel en fysiek, alles en iedereen is met elkaar verbonden. Altijd, althans zolang de techniek het blijft doen. Wat heeft dit nu voor gevolgen? Praktisch gezien, zullen wij onze hersens vermoedelijk steeds minder gaan gebruiken als ‘opslagmedium’. We gaan minder onthouden. Daar hebben we immers technologische hulpmiddelen voor. Hoeveel telefoonnummers kan jij bijvoorbeeld nu nog onthouden? Je hersenen kan je zo gebruiken om allerlei dingen te bedenken, creatief te zijn.

Futurologen dromen al van een, voor hun, logisch gevolg op hyperconnectivity: een tijdperk van technische singulariteit en transhumanisme. Eenvoudig gesteld: de samensmelting van mens en machine. Dat is echter een ander verhaal en daarnaast ook voer voor schrijvers en filmmakers.

A perfect Storm: van Internet of Things naar Internet of Everything

Het hyperconnected  tijdperk is begonnen, maar staat nog in de kinderschoenen. De ontwikkeling van wearables draagt daaraan bij. Wanneer je cloud, social media, mobiel en internet of things gaat combineren, ontstaat een ‘perfect storm’ van data: het internet of everything. Alles over jou is dan bekend en staat in databanken.

Hoe ver mogen deze ontwikkelingen gaan? Ontwikkelaars zullen naast alle technische mogelijkheden steeds te verbeteren, ook moeten gaan denken over het ethische aspect van deze ontwikkelingen. Want puur omdat iets technisch kan, hoeft nog niet te betekenen dat je het ook moet doen. Een lastige ethische discussie. Veel ontwikkelingen helpen immers mensen, en zijn bijvoorbeeld nuttig als medische toepassingen.

Nog vragen?

Ethische vragen die beantwoord moeten gaan worden zijn bijvoorbeeld: “als de ontwikkelingen ons niet bevallen, zijn deze dan nog terug te draaien?” en “gaan wij niet te ver met de introductie van technologie aan ons lichaam?” en “willen wij echt wel alles, op elk gewenst moment, weten van ons lichaam? Moet alles en altijd wel worden geregistreerd en opgeslagen?” en “wie heeft de controle over al deze data? En wat mogen zij met deze (onze!) data?”

De komende jaren zullen erg spannend zijn. Technologische vernieuwingen en ontwikkelingen gaan hard. De weerstand die deze ontwikkelingen oproepen vanwege privacy en ethische kwesties zal hopelijk ook toenemen. Techniek kan uiteindelijk niet zonder ethiek, want ethisch oordelen en handelen onderscheid ons immers als mens tussen de machines.

Maar misschien valt het allemaal wel mee… Wat denk jij? Hoe verbonden zal ik met jou geraken? En in welke mate worden wij een onderdeel van een technologisch data-netwerk? En wat is privacy jou eigenlijk waard?

0 Shares:
Dit artikel is 6.108 keer gelezen