‘Picasa, Android, YouTube… robots’. Geen zielige overnames van onze grootmeester Google. Wikipedia gaf mij een ellenlange lijst van overnames en fusies door Google. Het zijn meer doordachte overnames dan die van Facebook, die recent WhatsApp kocht. Wat is Google precies van plan?

Mysterious project X

Je hebt het vast wel ergens voorbij zien komen afgelopen december. De overname van Boston Dynamics. Het bedrijf dat militaire robots maakt en de snelste robot ter wereld tot nu: WildCat, die ik overigens meer op een stier vind lijken. Met verbazing bekeek ik de video. Nou mensen, daar kun je wel een oorlog mee winnen! 

Een robot heeft toch geen gevoel

Machines zijn gevoelloos, toch? Verschijnt er bij jou dan geen groot vraagteken bij de overname van een bedrijf als Deepmind. Deepmind houdt zich bezig met kunstmatige intelligentie en zelflerende systemen. Menselijke systemen dus, want jij en ik zijn in feite ook zelflerende systemen.

Jawel, robots zijn net mensen

Zijn wij, emotie gedreven wezens, in staat om verschil te maken tussen emotie en kunstmatige emotie? Ik betwijfel het. Krijg jij niet (bijna) medelijden als BigDog, ook een projectje van Boston Dynamics, bijna uitglijdt op ijs. Houden we stiekem niet allemaal Wall-E? Broeit er bij jou geen haat voor de mensen bij het kijken naar The Island en ben je stiekem niet benieuwd naar die schattige slimme robotpeuter in de maak?

Google zorgt wel dat we van ze gaan houden…

Vergeet de popcorn in de bioscoop. Sci-fi wordt ineens angstaanjagende realiteit. Bewegen doen ze. Werken kunnen ze. Snel zijn ze en het zelflerende maakt de emotioneel intelligente robot dichterbij dan we denken. En dan hebben we het niet eens over de data die Google heeft over jouw gedrag en reacties op gebeurtenissen. Mix deze in de mixer en je hebt: juist, de grootste mindfuck ever.

Lijkt het je niet geweldig?

Het lijkt je nu misschien wel handig: een niet klagend hulpje in huis, die precies weet wat je nodig hebt op basis van eerdere gebeurtenissen. Die een connectie kan leggen tussen jouw gedrag en anderen om jouw heen. Een gezellige gesprekspartner die zegt wat jij wilt horen. Mij lijkt dat al erg eng, maar ik vind het naïef om te denken dat de robots van de toekomst niet meer kunnen dan dat.

Beslissen wij straks nog wel zelf?

Wij hebben jaren nodig voor het opdoen van kennis en ervaring. Jaren voor we de fase van volwassenheid bereiken. Een robot heeft die tijd niet nodig. Geen slaap, geen ziekten, geen zwakheid of echt verdriet. Wel menselijkheid van buiten en de intelligentie om ons daarmee te beinvloeden. Wat zal deze invloed doen met onze beslissingen. Dus: Google is planning to rule the world? Brrrr, hoe langer ik erover nadenk, hoe gekker het wordt. Dat moment “I told you so” uit de film i Robot komt nu wel heel erg dichtbij.

Weet je zeker dat ons menselijk brein voldoende onderscheid kan maken tussen emotie en kunstmatige emotie?

google plus

0 Shares:
1 comment
  1. Volgens mij is het eerder zo dat mensen al net robots zijn (en niet andersom). Als je kijkt naar alle wearable tech, implants en genetische praktijken die we met onszelf en ons voedsel uithalen,dan zijn we toch gewoon robot 1.0? 't is nog even wachten maar het moment dat een robot ook bewustzijn, heeft, zelflerend is, een taal kan begrijpen, gevoelens heeft en slimmer wordt dan een mens komt er aan :)

Comments are closed.

Dit artikel is 6.862 keer gelezen