Binge-watching –zwelgkijken- lijkt hard op weg een hit te worden in tv-land. Netflix bijvoorbeeld, vindt het heel gewoon om de volgende aflevering van een serie automatisch te starten bij de aftiteling van de huidige aflevering. Zitten we daar wel op te wachten? 

Ha die Kim! Ik heb weer wat ontdekt: binge-watching. Ken je dat? Is een soort tv-kijkmarathon, waarbij je alle afleveringen van een serieseizoen in één keer achter elkaar bekijkt. Dat is, natuurlijk, komen overwaaien uit Amerika. Lijkt jou dat wat: alle afleveringen van the Bridge achter elkaar kijken?

Geen chips?

Ik las het laatst inderdaad. Op Nu.nl was te lezen dat 4 op de 10 Nederlanders aan binge-watching doet. Ruim de helft doet dat ook nog eens alleen. Ik vind dat best veel. En vooral ongezellig. Ik weet nog wel dat wij vroeger filmmarathons hielden. Dat ging echt om de gezelligheid. Grote bak chips erbij en zo. Op zich kan ik het me wel voorstellen, als je verder niets leukers te doen hebt. Van het huidige tv-aanbod hoef je niet zo heel veel te verwachten. Maar om nou aan een soort van comakijken te gaan doen, is niets voor mij geloof ik. Binge-watch jij eigenlijk?

Binginner

Ik heb me er nog nooit aan gewaagd. Ik heb er het zitvlees niet voor ben ik bang. Heb ooit maximaal twee afleveringen van een serie achter elkaar gezien. Een echte ‘binginner’ dus. Nu ik erover nadenk was dat wel pas een paar weken geleden. RTL4 zond toen de eerste twee delen van de serie Broadchurch achter elkaar uit. Een dag later deden ze trouwens hetzelfde met de serie Blacklist. Worden we er zo stiekem voor klaargekneed?

Kijktijd in plaats van kijkcijfers

Haha, het zou maar zo een strategie kunnen zijn om de kijktijd te vergroten. Ik vind het wel een grappige ontwikkeling eigenlijk. Slim ook. Helemaal in tijden waarin alles zo kort en snel mogelijk lijkt te moeten. De Netflixen van deze wereld kunnen het maar zo heel goed gezien hebben. Dat we iets nodig hebben waar we volledig in kunnen verdwijnen. Films lijken ook steeds langer te worden.

Al moet ik zeggen dat ik liever voor een boek kies. Maar misschien wen je er wel aan. Jij hebt je eerste binge-stapjes al gezet nu. Heb je het na Broadchurch nog een keer gedaan?

Adrenalineverslaving

Nee, ik heb het nog niet weer gedaan. En ik ben het met je eens dat het goed is om de tijd te hebben en nemen om een verhaal in één keer te bekijken. Maar in een tijd waarin alles beknopter en sneller gaat, voorspel ik dan dat (tv-)series in de toekomst veel korter worden. Vijf afleveringen van dertig minuten in plaats van tien afleveringen van een uur.

Tenzij… Een psycholoog vertelde mij laatst dat elk nieuw beeld dat je tijdens het tv-kijken op je netvlies krijgt, zorgt voor een adrenalineshotje. En adrenaline kan verslavend zijn. Het zou dus maar zo kunnen dat je gezond aan zo’n zwelgmarathon begint en als junk finisht. Zou Netflix daar op uit zijn?

0 Shares:
2 comments
  1. Ik zou bij dit soort artikelen even in het intro vermelden dat twee mensen een dialoog voeren. Ik dacht dat ik een stukje las van iemand die stemmen hoort.

Comments are closed.

Dit artikel is 5.316 keer gelezen