Het is weer raak: een filmpje op YouTube genaamd “The Problem with Facebook” doet wederom stof opwaaien rondom de social media gigant! Het grootste probleem van Facebook is de manier van filteren van de timeline, aldus de video.

Dat blijkt voer voor discussie. Het aantal inhoudelijke comments onder het filmpje groeit als kool (na een paar dagen al ruim 3500). En ook op Twitter wordt de video gretig gedeeld.

De boodschap: Facebook bepaalt meer dan je denkt!

De afgelopen tijd gaat het op 42Bis vaak over Facebook.  Laatst nog vertelde Claartje Visser over het feit dat de gesponsorde verhalen van Facebook uit de timelines verdwijnen.  Maar na het zien van onderstaand filmpje gingen ook bij mij de radertjes draaien. Want, als alles waar is wat de beste man aangeeft, verliest Facebook het hele social aspect van social media.

Vind ik dit erg?

Ja en nee. Zoals in het filmpje ook aangegeven wordt is een bepaald filter op Facebook noodzakelijk. Ondanks dat ik een beetje twijfel aan de statistieken van 300 vrienden, 40 pagina’s en gemiddeld 1500 updates per dag op je timeline, zie ook ik in dat er een grove filtering nodig is. Alleen ben ik van mening dat jij als gebruiker die vanzelf toe gaat passen! Je gaat de pagina’s unliken die er niet  toe doen, mute of verwijderd de vrienden die je vervelend vindt en dan ben je al een heel eind.

Meer ruimte voor advertenties

Ik denk dat de toepassing van het filter zoals die geschetst wordt zorgt voor ruimte in je timeline zodat Facebook daar meer advertentiemogelijkheden in kan verwerken.  Want, moet je eens nagaan als je 1500 updates per dag door moet scrollen en ook nog eens al die advertenties ziet, dan loop je toch weg? Wat zou volgens jou de oplossing zijn: zelf filteren of Facebook haar gang laten gaan?

0 Shares:
6 comments
 1. Zelf filteren! Ik vind het mega-irritant dat ik sommige dingen van vrienden niet te zien krijg en pas zie als ik naar hun profielpagina gaan, dat is pas gedoe!

 2. Als gebruiker van Facebook wil je de baas blijven over wat je ziet, dus zelf filteren. Maar hoe? unliken en ontvolgen is geen goed idee, vaak zijn die likes (en wie je volgt) toch een soort van lijntjes van dingen waar je contact mee wil houden, alleen niet op ieder moment.

 3. De kunst is om een goed filter te maken die makkelijk te beheren is en waarbij je zelf 'in control' blijft. Dat is geen eenvoudige opgave, maar degene die het bedenkt heeft het nieuwe, grote online business model in handen…
  (Deze tekst is bij mijn vorige commentaar weggevallen…)

 4. @paul Zeker mee eens, alleen dan hebben we het denk ik over een hee nieuw 'social media' platform. Want ik zie dat Facebook niet doen, jij wel?

  @Ghizke, klopt dat heb ik de laatste tijd ook vaak, van huh die is echt al heeeeel lang stil. En dan kijk je op de pagina en denk je waarom zie ik dit niet?

  Mijn mening: ik denk dat ik ook af ga kicken van Facebook, er mee ga stoppen en alleen blijf Twitteren.

 5. Met deze filters graaft Facebook zijn eigen graf. Zeker voor familie en vriendengroepen is het sociale aspect de belangrijkste reden om Facebook te gebruiken. Hiervoor betalen, gaat een stap te ver! Facebook heeft immers al advertentie-inkomsten van bedrijven, die tot op het profiel geselecteerd kunnen adverteren en communiceren met klantengroepen. Voor bedrijven is het dus logisch om te betalen! Als vrienden informatie missen of moeten betalen voor hun communicatie rennen zij massaal naar andere media. Facebook gooit de eigen glazen in met dit beleid.
  Met vriendelijke groet, Albert Bos – Kendomar Consult

Comments are closed.

Dit artikel is 7.042 keer gelezen