Het is weer raak: een filmpje op YouTube genaamd “The Problem with Facebook” doet wederom stof opwaaien rondom de social media gigant! Het grootste probleem van Facebook is de manier van filteren van de timeline, aldus de video.

Dat blijkt voer voor discussie. Het aantal inhoudelijke comments onder het filmpje groeit als kool (na een paar dagen al ruim 3500). En ook op Twitter wordt de video gretig gedeeld.

De boodschap: Facebook bepaalt meer dan je denkt!

De afgelopen tijd gaat het op 42Bis vaak over Facebook.  Laatst nog vertelde Claartje Visser over het feit dat de gesponsorde verhalen van Facebook uit de timelines verdwijnen.  Maar na het zien van onderstaand filmpje gingen ook bij mij de radertjes draaien. Want, als alles waar is wat de beste man aangeeft, verliest Facebook het hele social aspect van social media.

Vind ik dit erg?

Ja en nee. Zoals in het filmpje ook aangegeven wordt is een bepaald filter op Facebook noodzakelijk. Ondanks dat ik een beetje twijfel aan de statistieken van 300 vrienden, 40 pagina’s en gemiddeld 1500 updates per dag op je timeline, zie ook ik in dat er een grove filtering nodig is. Alleen ben ik van mening dat jij als gebruiker die vanzelf toe gaat passen! Je gaat de pagina’s unliken die er niet  toe doen, mute of verwijderd de vrienden die je vervelend vindt en dan ben je al een heel eind.

Meer ruimte voor advertenties

Ik denk dat de toepassing van het filter zoals die geschetst wordt zorgt voor ruimte in je timeline zodat Facebook daar meer advertentiemogelijkheden in kan verwerken.  Want, moet je eens nagaan als je 1500 updates per dag door moet scrollen en ook nog eens al die advertenties ziet, dan loop je toch weg? Wat zou volgens jou de oplossing zijn: zelf filteren of Facebook haar gang laten gaan?


Geschreven door