Yesterday is history, tomorrow is a mystery. Niemand kan in een glazen bol kijken en voorspellen welke technologische trends ons het komende jaar voorgeschoteld zullen worden. Dat wil niet zeggen dat we geen gokje kunnen wagen. In dit artikel geef ik mijn voorspelling voor het komende jaar.

Grotere tablets

Sinds de lancering van de eerste tablets in 2010 hebben fabrikanten volop geëxperimenteerd met de schermgrootte van deze mobiele apparaten. 10.1 inch en 9.7 inch waren in het begin de gangbare schermafmetingen (denk bijvoorbeeld aan de Galaxy Tab en iPad). Grote tabletproducenten als Samsung kwamen na verloop van tijd met kleinere tablets op de markt: 8.9 inch, 8.0 inch, 7.0 inch. Voormalig Apple CEO Steve Jobs wilde niets weten van kleinere tablets: dat zou volgens hem ten koste gaan van de tabletervaring die iPads bieden. Echter sinds Tim Cook aan het roer staat, heeft Apple twee iPad mini’s gelanceerd, beide met een scherm van 7.9 inch.

Er zijn volop consumenten die de voorkeur geven aan kleine handheld tablets. Tegelijkertijd zijn er ook tabletliefhebbers die liever een groter scherm hebben. Ook tabletfabrikanten zien dat in. Het afgelopen jaar waren er meer dan eens geruchten dat producenten in de toekomst grotere tablets aanbieden. Afgelopen november meldden diverse gerenommeerde internationale media dat Apple een 12.9 inch tablet zou onthullen in 2014. Ook het Zuid-Koreaanse Samsung is meer dan eens in verband gebracht met deze ontwikkeling.

Het lanceren van dergelijke tablets is een logische stap voor tabletproducenten. Sinds de komst van de eerste tablets heerst er een verwoede strijd met pc-fabrikanten om de gunst van de consument. De laatstgenoemde groep wil één apparaat voor zowel informatieconsumptie als –creatie. Tablets spelen meer en meer in op deze vraag vanuit de markt. Daarnaast kan een tabletfabrikant niet achterblijven als zijn concurrenten tablets met grotere schermafmetingen op de markt brengen.

De eerste grote tablet is overigens al een feit. Begin november vorig jaar lanceerde Panasonic de 4K Toughpad, een 20 inch tablet. Maar 6.000 dollar zal voor de meeste lezers wellicht wat aan de dure kant zijn. We kunnen beter wachten totdat andere producenten met een goedkoper (lees: betaalbaar) alternatief op de markt komen.

Google Glass

Het is geen geheim dat Google al enkele jaren werkt aan een ‘slimme bril’. Deze bril kan met stemcommando’s bediend worden, bijvoorbeeld om een foto te nemen of zoekopdracht uit te voeren. Google Glass is op dit moment uitgedeeld aan zo’n 10.000 ontwikkelaars om applicaties te ontwikkelen en BN’ers voor promotionele doeleinden. Later dit jaar is de bril voor iedereen beschikbaar. Als het prijskaartje niet te hoog is en er voldoende toepassingen en applicaties voor de bril zijn, dan kan Google Glass wel eens een regelrechte hit worden.

Hoewel de bril officieel nog steeds op de tekentafel ligt, zijn er desalniettemin verontruste Kamerleden die de innovatieve bril vrezen. “Als je extra toepassingen kan gebruiken in de auto behalve bellen, kan dat risico’s opleveren. Je gaat ook geen film kijken op je navigatiesysteem”, aldus D66-Kamerlid Kees Verhoeven. Ook de SP, PvdA en VVD willen dat het ministerie van Infrastructuur en Milieu kijkt naar de gevolgen van Google Glass aan de verkeersdeelname. Zij roepen daarom het ministerie op nu al over nieuwe wetgeving na te denken.

SmartwatchesSmartwatches

Samsung Galaxy Gear, Sony Smartwatch 2 en Qualcomm Toq: de eerste smartwatches zijn inmiddels al verkrijgbaar. Ook Apple, HTC, LG, Microsoft en Google werken op de achtergrond aan hun eigen variant. Fabrikanten zijn er heilig van overtuigd dat dit nieuwe speeltje de nieuwe rage gaat worden van 2014. En terecht. Hoewel de meeste recensies over de ‘slimme horloges’ niet zeer lovend zijn, hebben ze wel grote potentie. Misschien als Apple een smartwatch uitbrengt dat het product op zich dan massaal aanslaat bij het publiek.

Robots en zelfrijdende auto’s

Ik realiseer me dat het twee volstrekt uiteenlopende disciplines zijn, maar één ding hebben ze met elkaar gemeen: de technologische vooruitgang zal in 2014 in een stroomversnelling terecht komen.

Het gras maaien, de woonkamer stofzuigen, een huisdier dat met je speelt: robots worden op dit moment al voor diverse doeleinden gebruikt om ons leven wat aangenamer te maken. En wie wat googelt op internet ziet dat vele bedrijven aan de meest uiteenlopende toepassingen werken. De volgende stap is dat robots taken overnemen die nu nog door mensen worden uitgevoerd. Een soort van geautomatiseerde huishoudhulp, zorgrobot en maatje. Robotica is kortom een technologisch gebied waar we dit jaar gegarandeerd meer van zullen horen.

Google heeft op haar eigen campus diverse succesvolle tests uitgevoerd met zelfrijdende auto’s. Volgens de zoekmachinegigant is transport in deze auto’s veiliger dan handmatig bestuurde auto’s, omdat de ingebouwde sensoren sneller reageren op gevaarzetting op de weg. Dat we met z’n allen in 2014 in zelfrijdende auto’s rijden is hoogst onwaarschijnlijk. Daarvoor zijn er nog te veel onbeantwoorde vragen. Hoe zit het bijvoorbeeld met het juridische aspect? Wat als een zelfrijdende auto bij een ongeluk is betrokken, wie is er dan in juridische zin aansprakelijk? En het verzekeringstechnische aspect? Welke schade vergoeden verzekeraars bij zelfrijdende auto’s?

3D-printers

Het afgelopen jaar maakte de 3D-printer zijn grote opwachting. Op YouTube zijn diverse filmpjes te vinden van producten die (geheel dan wel gedeeltelijk) met een 3D-printer zijn gemaakt. De techniek staat op dit moment nog in de kinderschoenen, maar de mogelijkheden zijn vrijwel grenzeloos doordat ontwikkelingen elkaar razendsnel opvolgen. Alleen grote bedrijven beschikken op dit moment over een (dure) 3D-printer. In 2014 zou daar wel eens verandering in kunnen komen.

James Bond

James Bond met horlogeHet aankomende jaar belooft op technologisch vlak een zeer interessant jaar te worden. ‘Slimme” brillen en horloges: het zal niet lang meer duren of we lopen er allemaal als James Bond bij.

Dat is mijn lijstje met technologische trends die ons in 2014 zullen verrassen. Heb ik iets over het hoofd gezien? Zit ik er faliekant naast? Gaan Android-koelkasten en andere huishoudelijke apparaten de boventoon voeren? Of zullen smart tv’s ons aangenaam verrassen? Laat het in een reactie weten!

0 Shares:
1 comment
  1. Een zeer interessante visie, en ik denk dat je op veel punten gelijk gaat krijgen. Vooral de robotica vind ik interessant. De smartwatches vind ik het minst interessant. Het zijn verlengstukken van je mobieltje; zonder dat doen ze weinig of niets. Vind ik persoonlijk niet erg 'smart'.

Comments are closed.

Dit artikel is 11.570 keer gelezen