Half januari lanceerde minister Bussemaker (OCW) The Contentmap, een website om legaal downloaden en streamen te promoten. Een stap in de goede richting, maar met de nodige manco’s.

Illegaal downloaden is een hot topic in Nederland. En hoewel de politiek haar uiterste best doet om hier iets tegen te doen, blijken de maatregelen niet effectief.

Thecontentmap.nl

In een charmeoffensief om legaal downloaden te promoten, lanceerde minister Bussemaker (OCW) tijdens Eurosonic Noorderslag op 16 januari The Contentmap. Op deze site vind je een lijst met websites waar je legaal films, series, muziek, games, ebooks en foto’s kunt downloaden of streamen. “Die content is niet zomaar vanuit het niets op het net verschenen. Daar hebben de makers en producenten veel tijd, energie en geld in gestoken. Als we willen dat ze dat blijven doen, dan moeten we ervoor betalen. Eerlijk is eerlijk”, aldus minister Bussemaker over het belang van thecontentmap.nl.

Daarnaast moet de website meer inkomsten genereren voor de creatieve sector en consumenten het verschil laten zien tussen websites die legaal en illegaal content aanbieden.

Incompleet

The Contentmap –een idee dat is ontstaan in het Verenigd Koninkrijk– is een leuk en goedbedoeld initiatief, maar of het ook daadwerkelijk zoden aan de dijk zet? Ik durf het te betwijfelen.

Het begint al met de samenstelling van de lijst: deze is verre van compleet. Sterker nog, ik krijg de indruk dat deze volstrekt willekeurig is samengesteld door de Federatie Auteursrechtbelangen.

Waarom krijgt Nintendo.nl zo veel verwijzingen (DSi Ware, Wii Ware en eShop) en wordt Xbox Live Arcade (XBLA) nergens genoemd? En waarom dan geen link naar Nintendo Land, het sociale netwerk van Nintendo, of de site waar je een Battlenet-account kunt aanmaken? En ten slotte is YouTube zwaar oververtegenwoordigd in de verschillende contentcategorieën. Als je op zoek bent naar een site waar je online kunt gamen, dan wordt alleen YouTube als optie voorgelegd. Websites waar je dat gratis en legaal kunt doen (en die zijn er zeer veel!) vind je nergens terug op thecontentmap.nl.

Het komt erop neer dat je op The Contentmap (vrijwel) alleen maar websites tegenkomt waar je moet betalen voor hun diensten. Alsof dat het enige criterium is voor legale content.

Een ander punt waar ik me helemaal blauw aan erger is het ontbreken van deeplinks. Of ik nou muziek wil downloaden/streamen, gamen via internet of een digitale video wil huren, telkens wordt ik door thecontentmap.nl doorverwezen naar de startpagina van YouTube. Vervolgens moet je zelf op zoek gaan naar de pagina waar YouTube deze verschillende diensten aanbiedt. Zeer ongebruiksvriendelijk. Doordat je tijd en energie moet steken in het vinden van de juiste pagina’s, stimuleert dit niet om consumenten te laten betalen voor de dienstverlening.

Money, money, money

Ten slotte vraag ik me af of internettend Nederland bereid is om te betalen voor hun muziek en films. Ik bedoel niet of het moreel gezien juist is om te doen –natuurlijk, zonder twijfel!–  maar of ze daartoe bereid zijn als het in ons land geoorloofd is om uit illegale bron te downloaden en muziek of video’s van internet te rippen. En betalen we niet al voor de thuiskopieheffing, de extra toeslag om het inkomensverlies van artiesten te compenseren? Waarom dan extra bijbetalen? Maar vooral: waarom betalen voor het bekijken van films, luisteren naar muziek en gamen als het ook gratis kan?

Verbeterpunten

The Contentmap streeft een nobel doel na, maar ik vrees dat het zijn ambities niet kan waarmaken. Maar er is hoop: met wat inspanning van het redactieteam kan de website wel een bijdrage leveren om de hoeveelheid illegale downloads te verminderen. Om te beginnen is de inventarisatie verre van compleet. Een groter aanbod biedt meer keuze en kan consumenten over de streep trekken om het legale pad op te gaan.

Ten tweede moet het redactieteam deeplinks aanbrengen in het huidige (en nog te verschijnen) aanbod. Niets is zo vervelend als je op een link klikt dat je dan nog de juiste webpagina moet zoeken. Het is ongebruiksvriendelijk, wekt irritatie op en schrikt gebruikers af.

Wat betreft het geldaspect, daar is geen eenvoudige oplossing voor. Scherpe prijzen zijn wellicht aantrekkelijk voor consumenten, maar niet voor producenten. Zij steken veel tijd, geld en moeite in hun producties en willen daar uiteraard iets voor terugzien. Een ‘lokkertje’ in de vorm van een lage instapprijs die vervolgens verhoogd wordt, daar trappen mensen nog maar zelden in. Een maandelijks opzegbaar abonnement, zoals Netflix dat bijvoorbeeld aanbiedt, is een betere methode. Je zit nergens aan vast en als het je niet bevalt kun je onmiddellijk opzeggen. Andere contentproviders kunnen hier van leren.

De volgende keer

In mijn ogen kan de politiek nog meer doen aan het promoten van legale content. In mijn volgende blog zal ik daar meer over vertellen. Houd 42bis.nl dus goed in de gaten!

Wat denken jullie: is The Contentmap een probaat middel om illegaal downloaden te bestrijden? Of moet de overheid maar onmiddellijk de stekker uit dit project trekken? Ik ben benieuwd naar jullie reacties!

0 Shares:
Dit artikel is 4.228 keer gelezen