Ken je dat: zo’n liedje dat maar in je hoofd blijft hangen? Een liedje dat je soms wel dagen weet te achtervolgen? Of een liedje dat meteen een bepaalde herinnering bij je naar boven haalt? Er is een app die dat onderzoekt en jij kan helpen!

Onderzoek naar het haakje

Leuk! Dat was het eerste wat ik dacht toen ik op RTV Utrecht las over de app Hooked! Een onderzoek naar waarom sommige nummers en deuntjes blijven hangen in je hoofd. En of er een overeenkomst is tussen tussen die ‘hits’. Een soort zoektocht naar het ultieme muziekrecept, zeg maar. Het is in ieder geval iets wat ik me dus ook af en toe afvraag. Want hoe kan het bijvoorbeeld nou dat je een nummer vlekkeloos meezingt dat je in geen tijden gehoord hebt?

Het onderzoek

De onderzoekers (van de Universiteiten van Utrecht en Amsterdam, Het Meertens Instituut en het Instituut voor Beeld en Geluid) proberen met behulp van de Hooked! app en de muziek uit de Radio 2 Top 2000 het antwoord op de vraag te vinden waarom een nummer of muziekfragment blijft hangen. Wat is het haakje waardoor een nummer, deuntje of fragment in ons hoofd blijft? Waarom vergeet je sommige nummers nooit meer?

En door het spel Hooked! te spelen kunnen jij en ik een bijdrage leveren aan het antwoord op die vraag. Hoe gaaf is dat: een bijdrage leveren aan de wetenschap!

Wat wordt er van je gevraagd

Met de Hooked! app doe je een muziekraadspelletje. Er wordt gekeken of je bepaalde fragmenten herkent van de top 2000 nummers. Een beetje zoals SingalongSongPop (zoals ik SongPop altijd noemde) maar dan net even anders.

Je hoort een muziekfragment en als je dat kent, druk je op de ja-knop. Na een kleine pauze, waarin je het liedje voor jezelf verder zingt, krijg je een fragment met de vraag of dit het stukje is waar het liedje verder gaat. Wat nog best lastig is trouwens.

Maar waar ik bij SongPop punten verloor door een beetje mee te zingen en swingen in plaats van snel op het goede antwoord te drukken, krijg je in Hooked juist meer punten als je sneller drukt en het goede antwoord geeft doordat je lekker mee zit te neuriën. Met Hooked! hoef je ook de titel van het liedje of de naam van de artiest niet op te hoesten.

Wat heb je nodig

Om Hooked! te kunnen spelen heb je natuurlijk als eerste de app nodig. En daarnaast een iOS device en een Premium Spotify account.

En dat zijn ook meteen de minpunten, vind ik. Je kunt het alleen spelen als je i-Whatever hebt én je moet een premium account hebben van Spotify. Nu heb ik gelukkig beide. Maar de mogelijkheid om het tegen vrienden te spelen, kan ik helaas niet gebruiken. Mijn (muziek)vrienden zijn Androidgebruikers en/of ze hebben geen Spotify Premium. En om iemand nu verplicht een abonnement af te laten nemen, is ook weer zo wat.

Is het de moeite waard?

Absoluut! Als je een i-Device en Spotify Premium account hebt zou ik het zeker proberen. Daarbij kunnen de onderzoekers nog wel wat spelers gebruiken. Voor een goed en zinvol onderzoek heb je nu eenmaal veel data nodig. En ik denk zelf dat dat misschien ook wel eerlijker is. Het spel spelen als je niet net nog heel fanatiek naar de top 2000 hebt zitten luisteren. En verder is het echt weer een leuk tijdverdrijf. En nog een groot voordeel:  je loopt geen verslaving op zoals bij Songpop omdat er in Hooked! maar 20 ronden te spelen zijn.

Wat denk je?

Zouden ze het geheim van een hit ontdekken? Of waarom je sommige nummers van je leven nooit meer vergeet? De mogelijkheden van gebruik met de uitslag van het onderzoek zijn legio. Ik ben benieuwd! Downloaden die app!

Downloaden

Hooked! is gratis en kun je hier downloaden.

Wil jij onze app-oloog worden? Op het gebied van Android of iPhone? We zijn op zoek naar bloggers.

Ben je een app-ontwikkelaar en wil je jouw app hier presenteren? Neem dan contact met ons op.

0 Shares:
2 comments

Comments are closed.

Dit artikel is 7.549 keer gelezen