DDoS-aanvallen, identiteitsfraude, phishing, malware: geen onbekende termen voor wie het nieuws volgt. Cybercriminaliteit en privacyvraagstukken staan anno 2014 midden in de belangstelling. Des te opmerkelijker was de opmerking van de landelijk officier om misbruik tegen te gaan: plak je webcam af! Maar als iedereen dat doet, dan wordt het internet wel een hele saaie bedoeling.

Hacker

Eerst een serieuze noot. Onlangs was een 19-jarige Rotterdamse hacker uitgebreid in het nieuws. De persoon in kwestie had bij, naar schatting, zo’n tweeduizend nietsvermoedende burgers malware geïnstalleerd. Met deze kwaadaardige software kon hij op afstand de controle over webcams en microfoons van zijn slachtoffers overnemen en opnames maken. Op deze manier verzamelde hij vele naaktfoto’s. Dat materiaal monteerde de hacker dusdanig dat het OM het als kinderporno kwalificeerde.

Plak je webcam af

Om herhaling in de toekomst te voorkomen, adviseerde landelijk officier van justitie Cybercrime, Lodewijk van Zwieten, om je webcam af te plakken en je microfoon uit te schakelen. Zo houd je volgens Van Zwieten hackers buiten de deur. Bovendien biedt het de inlichtingendienst minder mogelijkheden om je te bespieden.

Stickers

En dan nu wat entertainment. Vele bedrijven haakten in op de oproep van de landelijk officier. Diverse partijen introduceerden hun eigen ‘afplaksticker’ voor de webcam: van de NOS tot aan KitKat.

Maar als iedereen de webcam afplakt wordt het internet wel een hele saaie bedoeling. Op YouTube verscheen deze week een parodie op de hele kwestie. Erg goed bedacht en gemaakt, en bovenal zeer vermakelijk. Kijk en beoordeel zelf maar!

0 Shares:
Dit artikel is 5.300 keer gelezen