Google Glass is misschien wel een van de meest besproken gadgets van de afgelopen maanden. Velen hebben het erover, maar slechts weinigen hebben Glass kunnen uitproberen. In 2014 zal daar verandering in komen. Komend jaar vliegen de Wearables (draagbare connected devices) ons om de oren. Smartwatches, sportbandjes, sieraden, noem het maar op. Maar de meeste buzz gaat toch echt over de Google bril. Is het gewoon een gadget of revolutie? NU.nl wacht niet af, maar loopt zoals altijd voorop met hun ‘first on every screen’ motto. Zodra Glass verkrijgbaar is, komt NU.nl met een toepassing. Deze toepassing is vandaag (9 januari 2014) ontwikkeld tijdens de NU.nl Google Glass Development Day.

NU.nl Januari innovatiemaand

Brechtje de Leij, hoofd productontwikkeling bij Sanoma, opent de sessie. Januari is bij NU.nl innovatiemaand. Zo komt er naast de nieuwe toepassing voor Glass ook een toepassing voor de nieuwe Sony Smartwatch 2. Volgens Brechtje is wearable technologie een trend die vraagt om een andere vorm van content. Is NU.nl te vroeg? Volgens Brechtje niet. In April komt Google Glass beschikbaar op de Amerikaanse markt. Nederland zal  snel volgen. Al zullen het in het begin met name geïmporteerde modellen zijn.

Raimo van der Klein

Raimo (@Rhymo) is oprichter van Glasseffect, een bedrijf dat zich specialiseert in het ontwikkelen van toepassingen voor Glass. Eerder werkte hij onder andere voor Nokia en heeft hij Layar opgericht. In eerste instantie richt hij zich met Glasseffect op business to business.

Waves mobileMet een terugblik op het verleden toont hij de verschillende fase van de opkomt van mobile:

  • Wave 1: 1992 – 2000, connecting people
  • Wave 2: 2000 – 2008 connecting internet (smartphones)
  • Wave 3: 2008 – 2016 connecting sensors (fysieke wereld verbinden)
  •  Artificial Intelligence zal de volgende stap zijn.

 

Voordelen van Glass

Op een smartphone kun je veel tijd doorbrengen. Bijvoorbeeld met het consumeren van content (films kijken, artikelen lezen). Glass richt zich meer op snelle acties. Mensen willen steeds sneller krijgen wat ze op dat moment nodig hebben. Daarin onderscheidt Glass zich van de smartphone. Alle acties mogen eigenlijk maximaal 3 seconden duren (Micro interactions). Word je via Glass geattendeerd op bijvoorbeeld een film, dan is het veel prettiger om die film vervolgens op een ander device te bekijken. Glass zou dus een eerste stap kunnen zijn in de customer journey. Jammer is dat Google zelf de bril toch voornamelijk heeft ontwikkeld als stand alone device waardoor de communicatie tussen Glass en een smartphone helemaal nog niet goed werkt. Via een omweg zou je wel een plaatje of filmpje kunnen sharen naar bijvoorbeeld Google drive om die vervolgens ergens anders te bekijken. Tijdens de presentatie is te zien dat nog niet alles optimaal functioneert. Raimo geeft zelf ook aan dat het swipen aan de zijkant van de bril soms wat onhandig is.

Basis functionaliteiten

Verschillende basis functionaliteiten zorgen ervoor dat de bril doet wat hij moet doen.

Triggers: Zodra er iets gebeurd dat interessant voor de drager kan zijn, zoals een vertraging in de trein of een doelpunt tijdens een voetbalwedstrijd.

Commands: Commando’s die je zelf kunt geven, zoals de inmiddels bekende uitspraak: Ok Glass, take a picure! Er zullen buiten de bestaande commando’s in de toekomst nog veel bijkomen. Momenteel allemaal nog in Engels, maar in de toekomst zeker ook in het Nederlands.

Timeline: Elke activiteit wordt bewaard en is terug te bekijken in de tijdijn. Hier kun kun je eenvoudig doorheen scrollen om te zien wat er allemaal is gebeurd.

Apps: Net als op een smartphone kunnen er apps worden ontwikkeld. Deze kunnen gebruik maken van toegang tot de hardware, zoals camera, GPS en motion control. Glass draait op Android 4.04. Standaard Android apps kunnen echter niet zomaar op Glass geinstalleerd worden.

Subscribe: Alles waar je je via je google account voor inschrijft, zoals bepaalde websites, worden toegevoegd aan je interesse gebieden. Het is vergelijkbaar met Google now, maar wel degelijk iets anders. Op NU.nl zou het bijvoorbeeld mogelijk kunnen zijn om aan te geven wat voor soort nieuwsberichten je interessant vind en hoeveel berichten je per dag zou willen ontvangen.

Demonstratie

delayIn een demo toon Raimo hoe het werkt. De bezoekers zien op het scherm hetzelfde als wat hij ziet. Glass toont de route naar zijn werk. Aangezien hij in Hoofddorp woont en nu voor deze presentatie nog steeds in hoofddorp is denk Glass dat hij te laat is.

Raimo kijkt naar een sheet met een Spaanse tekst. Op het scherm verschijnt de tekst in het Engels (Welcome to the future!).

Foto’s die Raimo tijdens de presentatie maakte, maar ook alle andere foto’s die hij met Glass maakt zijn terug te vinden op zijn blog.

Busines models

Adverteren op Glass mag niet van Google. Opmerkelijk is dat het juist advertenties zijn waarmee Google haar geld verdient. Volgens Raimo wil Google eerst een goede dienst ontwikkelen. Zodra alles goed werkt en ingeburgerd is, kan er wellicht geld verdiend gaan worden. De mogelijkheden voor advertisement zijn eindeloos. De eye control sensor zorgt er bijvoorbeeld voor dat het ‘Glass’ kan eye tracken. Stel, je loopt door een winkelstraat en blijft een paar seconden kijken naar een etalage. Google zou dan kunnen weten dat je geïnteresseerd bent in een bepaalde winkel of product. Misschien kan Glass zelfs zien dat je pupil groter wordt. Komt er een Pay Per Gaze model?

Privacy

Data MagicEr komt een terechte vraag uit publiek. Mensen die open staan voor Glass, prima! Maar iemand die er niet voor open staat wordt er vanzelf bij betrokken. Het wordt immers veel makkelijker om foto’s en films te maken op alle denkbare locaties. In een land als Zweden mag je mensen niet fotograferen zonder toestemming. Dit zal ongetwijfeld veranderen.

Raimo: Er kan alleen een echte brug tussen internet en de fysieke wereld komen als mensen data leveren. Als iedereen alles verbergt zal dat nooit kunnen lukken. Wie data levert aan Google krijgt er magic voor terug.

 

Ontwikkelaars aan het werk

Na de presentatie gaan de NU.nl ontwikkelaars aan het werk . In groepjes van drie werken ze verschillende ideeën uit. Om 17.00 uur vandaag worden deze ideeën live via een Hangout gepresenteerd. Deze Hangout kun je hieronder bekijken. Ben je te laat? Geen probleem, later kun je een samenvatting van de Hangout zien.

 

 

 

 

0 Shares:
Dit artikel is 6.599 keer gelezen