Vanaf 1 februari 2014 gaan we in Europa allemaal op dezelfde manier om met onze bankrekeningnummers. Giro 555 wordt vervangen door IBAN-code NL08INGB0000000555. De Samenwerkende Hulporganisaties zijn bang dat gulle gevers deze code niet kunnen onthouden. Met enige strategie is dat prima te doen.

Wat is IBAN?

IBAN staat voor International Bank Account Number oftewel een internationaal bankrekeningnummer. Bestaande rekeningnummers worden uitgebreid en krijgen een vaste opbouw. Bij het voor het eerst zien van een code als NL08INGB0000000555 kan het wel even schrikken zijn. Gebruiksvriendelijkheid is namelijk wel iets anders.

De Samenwerkende Hulporganisaties zijn bang dat mensen die geld willen doneren deze code van achttien karakters niet kunnen onthouden. Het verschil met de drie getallen van Giro 555 is volgens de organisaties te groot. Ze hebben daarom een wedstrijd uitgeschreven voor het beste ezelsbruggetje om de code te kunnen reproduceren. Leuk!

Ezelsbruggetjes

Een ezelsbruggetje dat ik ooit leerde is Meneer Van Dale Wacht Op Antwoord. Hiermee werd de volgorde voor het maken van een berekening aangegeven: Machtsverheffen, Vermenigvuldigen, Delen, Wortel trekken, Optellen en Aftrekken. Sinds 1992 is de regel veranderd. Wis dan zo’n ezelsbruggetje nog maar eens uit je langetermijngeheugen…

Een andere uit mijn tijd op de basisschool is ’t Kofschip. Dit ezelsbruggetje hielp te onthouden dat ik bij een werkwoord als juichen, waarin de letters ch uit ’t Kofschip aan de uitgang -en voorafgaan, een t moet gebruiken bij juichte of gejuicht. De meeste taalfouten die ik op de sociale media zie langskomen hebben hierop betrekking. Misschien is ’t Kofschip inmiddels ergens in het basisonderwijs tot zinken gebracht.

Leerstrategie

sos-cas-toa
Afbeelding: Wikipedia.org

Voor het maken van een snelle berekening van de hoeken in een driehoek haal ik uit mijn geheugen SOS-CAS-TOA. De letters staan in groepjes van drie, waarbij de eerste letter aangeeft wat je wilt berekenen (Sinus, Cosinus of Tangens). De tweede letter geeft de lengte van een zijde (Overstaand, Aanliggend of Schuin) die boven de deelstreep komt te staan, de derde die van de zijde onder de deelstreep. De Sinus wordt dus berekend door de Overstaande zijde te delen door de Schuine zijde. Zonder het ezelsbruggetje SOS-CAS-TOA zou ik dit nu niet zomaar meer weten.

Groepjes

Het opdelen van meerdere karakters in groepjes van drie of vier is een zeer effectieve methode om iets te kunnen onthouden. Het werd ook toegepast door geheugenexperts als Rajan Mahadevan, die in 1981 de eerste 31.811 cijfers van het getal pi uit zijn hoofd wist op te lepelen. Onderzoek uit 2004 van Dr. Anders Ericsson van de Florida State University toonde aan dat Mahadevan dit niet van nature kon. Hij oefende duizenden uren met leerstrategieën als het opdelen in groepjes getallen. Mensen delen op dezelfde manier telefoonnummers vaak op in groepjes getallen om ze eenvoudiger te kunnen onthouden. Ze onthouden 06 123 456 78 of 050 123 45 67.

Locimethode

Een andere leerstrategie is het maken van een koppeling met gevisualiseerde onderdelen uit je fysieke omgeving. Met de Locimethode denk je aan een logische volgorde van stappen die je uitvoert als je bijvoorbeeld thuiskomt en je boodschappen in de koelkast wilt leggen. Die stappen kunnen bestaan uit respectievelijk:

1. In je slot steken van de voordeursleutel.
2. Omdraaien van de sleutel.
3. Openduwen van de voordeur.
4. Huis binnenstappen.
5. Voordeur sluiten.
6. Trap oplopen (of de hal inlopen als je keuken op de begane grond is).
7. Naar de keuken lopen.
8. Boodschappen in de koelkast leggen.

Wanneer je elke stap visueel koppelt aan een item dat je probeert te onthouden ben je op effectieve manier bezig om de informatie in je langetermijngeheugen op te slaan. Normaal is het al na enkele seconden weer uit je kortetermijngeheugen verdwenen. Zelf heb ik goede ervaringen met deze Locimethode. Je kan de werking zelf eenvoudig testen door het toe te passen op deze aflevering van de Geheugentrainer van seniorenomroep Max.

Max Geheugentrainer

Aan het begin van dit programma krijgt elke deelnemer acht namen van boodschappen te zien die een klein kwartier moeten worden onthouden. Als Jan Slagter niets voorzegt kunnen deelnemers gemiddeld zeven items onthouden. Dat gaat beter als de acht boodschappen worden gekoppeld aan de genoemde acht stappen van het thuiskomen. Waarbij je de, soms vreemd ogende, combinaties probeert te visualiseren.

1. Hotdogs – Hotdog in het slot van de voordeur steken.
2. Wasknijpers – Met een wasknijper het slot opendraaien.
3. Beschuit – Met beschuit de voordeur openduwen.
4. Croissants – Met croissants als schoenen het huis binnenstappen.
5. Karnemelk – Met een pak karnemelk in je rechterhand de voordeur sluiten.
6. Bessensap – Met een fles bessensap in je linkerhand de trap oplopen.
7. Bitterballen – Met een hete bitterbal in je mond naar de keuken lopen.
8. Pijnboompitten – Een bakje pijnboompitten in de koelkast leggen.

Het koppelen van de acht stappen aan visualisaties van de acht woorden zorgt dat je meer boodschappen kunt opnoemen aan het eind van het televisieprogramma. Hierbij is het voor een beter resultaat wel van belang dat de boodschappen hardop worden op- of voorgelezen. Bij de Max Geheugentrainer wordt alles zowel getoond als opgelezen.

Giro 555

Om het toekomstige rekeningnummer van het huidige Giro 555 te kunnen onthouden kan je voor combinaties van verschillende leerstrategieën kiezen. Zelf heb ik de achttien karakters NL08INGB0000000555 eerst opgedeeld in de vier groepjes NL, 08, INGB en 0000000555.

Landcode

Het eerste waar ik bij NL aan dacht is uiteraard Nederland. In elk land begint een IBAN-code met de unieke landcode volgens de ISO 3166-1-norm. Rekeningnummers uit België herken je aan de landcode BE, Duitsland aan DE, het Verenigd Koninkrijk aan GB (van Great Britain) en de Verenigde Staten aan US (van United States).

Controlegetal

Het tweede groepje bestaat uit twee cijfers als controlegetal. Via een speciale rekenmethode kan deze worden berekend. Gelukkig staan er hulpmiddelen online die de berekening voor je uitvoeren. Ook zijn er apps waarmee je kan werken. Voor alleen het onthouden van het controlegetal heb je uiteraard geen berekening nodig.

Bij de cijfers 08 denk je wellicht aan de maand augustus. Als je fan van Ajax bent kan rugnummer 8 je doen denken aan Christian Eriksen. Lastig wordt het als een voetballer kort voor de start van het seizoen naar het buitenland vertrekt. De combinatie NL08 kan je als Nederland 8 doen denken aan een televisiezender. Bij mij op de tv staat Veronica op kanaal 8. Ik zou dat kunnen visualiseren door te denken aan het Veronicaschip dat enige tijd in een kanaal hier in de stad Groningen lag om te worden gerenoveerd.

ING Bank

Het groepje van vier letters bestaat in dit geval uit INGB. Ik kan de locatie van de ING Bank op het Hereplein in de stad Groningen visualiseren. Een vriend van me heeft een zus Ingeborg met wie ik Wordfeud speel. Haar achternaam begint met een B. Als je iemand kent die ingenieur is in de bouw kom je met enige fantasie ook al ergens.

Wie tot tien kan tellen

In Nederland eindigt een IBAN-code altijd met een getal van tien cijfers. Aan het eind van dit getal staat het oude rekeningnummer. Dit groepje karakters kan je daarom het beste beginnen aan het eind en aanvullen aan de voorkant tot tien cijfers. Bij Giro 555 krijg je daardoor 555 met daarvoor 0000000.

Hier kan je eventueel als geheugensteuntje nog een link leggen met het getal tien. Een slogan van KPN uit 1995 is Wie tot tien kan tellen kan de hele wereld bellen. Het maakte duidelijk dat alle telefoonnummers werden uitgebreid tot tien getallen. Ik kan me van de overgang van dat jaar trouwens geen grote problemen herinneren. Die verwacht ik ook niet bij de huidige overgang naar IBAN.

Mijn ezelsbruggetje

Zelf gebruik ik voor Giro 555 de visualiseermethode die goed werkt bij de Max Geheugentrainer in combinatie met het opdelen in groepjes. Eerst steek ik Nederland in het slot van de voordeur. Daarna draai ik augustus een kwartslag naar rechts, duw ik de voordeur van de ING Bank op het Hereplein open en bel ik met het tiencijferige nummer van Giro 555, terwijl ik naar binnen loop.

Conclusie

Dit laatste klinkt als je het leest uiteraard alsof ik een glaasje teveel gedronken heb. Het gaat naast lezen voornamelijk om het visualiseren. Probeer het voor je te zien. Leerstrategieën als deze werken aantoonbaar goed. Maar laten we eerlijk zijn. Voor het nieuwe rekeningnummer van Giro 555 is er een nog veel simpeler methode. Open de website of app van je bank. Stort een bedrag op NL08INGB0000000555 en sla dat nummer meteen op in je adresboek. Dan gaat het overboeken bij de eerstvolgende internationale ramp nog sneller dan nu. Keep it simple!

Ik ben benieuwd hoe jij het rekeningnummer NL08INGB0000000555 gaat onthouden. Laat het eens weten bij de comments hieronder.

0 Shares:
2 comments
  1. Hmm. Het onthouden van de IBAN versie van giro 555 is zo simpel dat je maar 8.888 tekens / 1447 woorden nodig hebt om uit te leggen hoe…
    Het is wel een leuk overzicht van methodes om iets te onthouden. Maar of giro 555 hier iets aan heeft??

Comments are closed.

Dit artikel is 15.077 keer gelezen