Op LinkedIn kwam ik een linkje tegen naar een video van Martijn Aslander. Hij werd in deze video geïnterviewd door Erwin Blom en Roeland van Stekelenburg van Fast Moving Targets. Aslander is al jaren iemand waar ik bewondering voor heb en zo ook weer in deze video.

Aslander omschrijft zichzelf als spreker, schrijver en ideeën denker om maar geen moeilijke blikken en vragen te krijgen als hij vertelt wat hij écht doet. Hij is namelijk een prutser en een klojo. En gewoon dagelijks de netwerk- en informatiesamenleving aan het verkennen.

Jaja. Ik begrijp wel waarom hij zijn “functieomschrijving” beperkt tot spreker, schrijver en ideeën denker.

Wel een echte aanrader

Maak er even tijd voor zou ik je aan willen raden, want de video is de moeite waard om te kijken. Ik kan me voorstellen dat ook jij Aslander kwijt raakt richting het einde, maar het zet je wel aan het denken. Zijn we wel goed bezig met z’n allen? We kunnen toch allemaal veel slimmer samen werken? En wat is er eigenlijk mis met een beetje klooien en uitproberen?

Ja, wat is er mis met klooien?

Volgens mij helemaal niets. Ik doe het ook dagelijks. Vaak zonder succes en soms met succes. Maar ik leer er altijd gigantisch veel van. Waarom ik loop te klooien? Omdat ik denk dat het anders moet. Of kan. Of omdat ik denk dat ik het zelf kan.

Ik kan me voorstellen dat je deze Martijn nu ook aan het kwijtraken bent. Maar ik zal je voorbeelden geven. Niet van mijn geklooi, maar dat van anderen.

Dat wil ik zelf kunnen

Is het jou ook opgevallen dat we steeds meer zelf willen kunnen? Zelf kunnen programmeren. Of zelf een computer bouwen. Laatst zag ik ergens een zelfbouwkit voor een mobiele telefoon langskomen. Geen smartphone, maar wel een kit die de essentie van de mobiele telefoon uitlegt.

Dat kan anders

Ook zijn er mensen die denken dat het anders kan. Afgelopen weekend bijvoorbeeld kwam eindelijk, na lang wachten mijn MVMT Watch binnen. Een horloge van hoogwaardige materialen, maar voor een betaalbaar bedrag. De makers van het horloge vonden dat het anders kon.

En een voorbeeld dichtbij huis. Content Collective is ook geboren uit het idee dat het anders kan. En misschien ook wel moet.

Het moet echt anders

En dan heb je als laatste nog de mensen die vinden dat het anders moet. De aarde raakt vervuild met rommel en de meeste vervuiling komt van elektronica. Als de antenne van een smartphone kapot is bijvoorbeeld nemen we afscheid van het complete toestel. Dat moet echt anders volgens onder andere Motorola en Phonebloks.

Laten we met z’n allen gaan klooien

De video van Aslander en de voorbeelden hierboven zijn voor mij aanleiding om weer meer te gaan klooien. En om klooien niet te zien als iets negatiefs, iets denigrerends. Nee, ik zie klooien nu als iets moois waar gave dingen uit kunnen komen. En als je denkt: “Wat een warrig artikel, het raakt kant nog wal.”

Ik heb maar wat aangeklooid.

0 Shares:
1 comment
  1. Leuk! En over aanklooien op hoog niveau had Robert Dijkgraaf natuurlijk eigenlijk toen hij vertelde over wetenschappers op Princeton. Sterk aan zijn verhaal was dat hij het nuanceerde: je hebt het allebei nodig: aan klooien en gestructureerd, output gecontroleerd werken (bij wetenschap publicatiescores, citatieindexen). En op Princeton zitten toevallig die wetenschappers die zo goed zijn dat je ze wel aan moet laten klooien…

Comments are closed.

Dit artikel is 6.910 keer gelezen