Foto’s… iedereen maakt ze wel eens. Belangrijke momenten in je leven zoals de geboorte en het opgroeien van je kinderen leg je vast. Maar wat als je deze foto’s kwijtraakt? Ze niet meer kan vinden?

Belangrijke momenten in je leven, zoals de geboorte en het opgroeien van je kinderen, vakanties en natuurlijk van alle grootste liefdes van je leven, worden als aandenken vastgelegd. Ik maak vooral snel een foto met mijn mobiel als ‘notitie’ om iets niet te vergeten, bijvoorbeeld in een winkel. Toen ik vorig  jaar op zoek was naar een nieuw interieur liep ik meubelwinkels in en uit. Met mijn mobiel nam ik van elk meubel dat kans maakte om in mijn huis te komen een paar foto’s zodat ik de winkeltrip opnieuw kon beleven en me alle meubels nog kon herinneren.

Maar er zijn ook mensen die een mooi beeld willen vastleggen, een uiting van creativiteit. En ja, soms worden foto’s gemaakt om als bewijs te dienen. Wanneer je getuige bent van een misdrijf of zo.

Van filmrolletje naar Iphone

Vroeger… nou ja, eigenlijk nog niet zo heel lang geleden, maakten wij foto’s vooral analoog. Dus moest je aan de slag met filmrolletjes die je moest laten ontwikkelen en afdrukken. In 2000 werd nog zo’n 99 procent van alle foto’s analoog gemaakt. Fotografie werd vanaf dat moment steeds meer digitaal en dat had nogal een revolutie tot gevolg. Eastman Kodak (die van de fotorolletjes en de fotocamera’s) ging door de digitalisering in 2012 bijna failliet. Een nog belangrijker gevolg van de digitalisering was dat het aantal gemaakte foto’s enorm toenam. Werden in 1990 nog 57 miljard (analoge) foto’s gemaakt, in 2011 waren dit er al 380 miljard, waarvan 99 procent digitale foto’s. De introductie van de smartphone heeft aan die toename flink bijgedragen.

Even wat cijfers

Wist je dat we vandaag de dag in twee minuten tijd meer foto’s maken dan in de gehele 19e eeuw? Al die foto’s moeten ook ergens worden opgeslagen. Er staan momenteel 350 miljoen foto’s op Facebook. 55 miljoen op Instagram. 3,5 miljoen op Flickr. Elke dag! Deze cijfers komen (deels) uit 2012 en Instagram noemde in 2012 dat zij elke seconde een nieuwe gebruiker registreerden, een toename van ruim 31,5 miljoen Instagram gebruikers in een jaar. En het gebruik van Facebook neemt, zeker onder jongeren, af.

Schoenendozen, harde schijven en online opslag

Vroeger moesten we foto’s op papier afdrukken en namen foto’s fysiek ruimte in. Veel foto’s werden  in een fotoalbum geplakt. Nog meer foto’s verdwenen in schoenendozen, kastjes en lades. Met digitale foto’s speelt een vergelijkbaar probleem. En eigenlijk is het erger, want de foto’s zijn niet meer fysiek zichtbaar. Hoewel dit een hoop rommel in je huis scheelt, is het zoeken naar papieren foto’s toch makkelijker. Daarnaast is het aantal foto’s en locaties waar je de foto’s opslaat flink toegenomen. Op elk apparaat kun je foto’s opslaan. Los nog van de online opslaglocaties. Dus is het telkens weer zoeken. Waar is die ene foto van dat geweldige feestje? Waar zijn de vakantiefoto’s gebleven? En die van de eerste verjaardag van je zoon of dochter?

Ok… Zen…  Sluit je ogen en haal diep adem. Het is mogelijk om al je foto’s goed georganiseerd te krijgen. En nee, ik zeg niet dat het je totaal geen moeite gaat kosten. Aan de slag!

Globaal zijn er twee manieren om foto’s terug te vinden:

De eerste methode: trefwoorden

Allereerst door trefwoorden aan de foto’s toe te kennen, zodat je ze makkelijker terugvindt. Hiervoor kan je het beste gebruikmaken van een programma als Photo Gallery (onderdeel van Windows Live Essentials) of van Picasa (van Google). Picasa heeft ook gezichtsherkenning in de software. Je geeft bij een aantal foto’s aan wie er op staan en Picasa doet de rest. Oh, nog één dingetje: ik weet niet wat Google doet met deze gegevens, maar bedenk wel dat Google dol is op data, en ja: ook jouw data.

Wanneer alleen jij de gebruiker bent, kun je elk trefwoord toekennen. Als dat trefwoord jou maar helpt om de foto’s terug te vinden. Het toekennen van trefwoorden is immers een hulpmiddel zodat je je eigen foto’s goed terug kunt vinden. Wil je dat ook anderen foto’s kunnen terugvinden? Dan moet je onderling afspreken welk trefwoord je in welke situatie gebruikt.

Maar het kan ook anders!

De andere methode om foto’s terug te vinden is een eenvoudige. Iedereen heeft wel eens foto’s opgeslagen in mappen met daarin weer submappen. De benaming van die mappen kan nog wel eens verwarrend zijn.  Komen de mapnamen ‘Nieuwe map’ en ‘Nieuwe map (1)’ je ook zo bekend voor?

Denk daarom om het volgende:

 1. Maak zo weinig mogelijk submappen: ga tot maximaal 3 niveaus diep.
 2. Bewaar de foto’s in mappen georganiseerd op datum. Begin met het jaartal, dan de maand en dag en daarachter een korte omschrijving van de foto’s (bijvoorbeeld: 20131225 – kerstfeest 2013)

Door de omgekeerde volgorde van de datum te gebruiken staan de foto’s altijd op volgorde van gebeurtenis. Samen met de korte omschrijving kun je de foto’s eenvoudig terugvinden. Het ordenen gaat zo bijna vanzelf.

En dan?

Je hebt al je foto’s georganiseerd op je harde schijf staan. Alles netjes bij elkaar. Dan is nu het moment om er een back-up van te maken. Harde schijven hebben namelijk wel eens de vervelende neiging om te crashen. En dan ben je al je foto’s kwijt. En daarmee vervagen ook de herinneringen.

Keuzes… keuzes… en selecteren

Wat je ook nog kunt doen is een fotoalbum maken. Je maakt dan een selectie van de leukste en mooiste vakantiefoto’s, foto’s van de geboorte van je kind… noem maar op. Deze tip gaat je waarschijnlijk de meeste moeite kosten. Welke foto neem je wel op en vooral welke niet? Foto’s vertellen een verhaal. Zorg bij het selecteren dat je jouw verhaal zichtbaar maakt. Dit selecteren kun je trouwens ook doen wanneer je geen fotoboek maakt. Maak bijvoorbeeld eens een leuke slideshow van de foto’s.

Pffff nog maar 544.391 foto’s te gaan…

Enthousiast om aan de slag te gaan? Goed! Maar probeer alleen niet gelijk alle 544.391 foto’s gelijk te organiseren. Dat gaat je niet lukken. Begin met nieuwe foto’s en werk langzaam maar zeker alle foto’s af. Wat je wel gelijk moet doen: Maak NU die back-up!

0 Shares:
6 comments
 1. Als ik bepaalde digitale foto's zoek, vind ik ze vrij vlot terug. Dat dank ik aan mijn routingsysteem. Eerst een hoofdmap met een jaartal en dan een X-aantal submappen maken. Om ze netjes op chronologische volgorde te rangschikken, ken ik iedere submap een specifieke naam toe op basis van jaartal, maand en activiteit. Dus Bijvoorbeeld '2013' als hoofdmap en '[2013-09] Appelpop festival' als submap. Dan weet ik 'in september 2013 was ik op Appelpop en daar heb ik foto's van'. Deze manier van ordenen vergroot ook het zoekgemak, omdat de submappen van een tag zijn voorzien. Voor mij is het de ideale manier om mijn foto's snel en eenvoudig te ordenen zonder al mijn tijd te steken in het toekennen van steekwoorden per foto.

  1. Hoi Agmous,
   Dank je voor het reageren! Het toekennen van trefwoorden is ook maar 1 van de 2 manieren die ik beschrijf. En ik ben het met jou eens dat het toekennen per foto erg arbeidsintensief is. De tweede wijze die ik beschrijf lijkt op de manier waarop jij jouw foto's opslaat.

   Ik vond het belangrijk om meerdere manieren te beschrijven om de lezer een keuze te geven. Zelf gebruik ik ook deze tweede manier, maar wel gecombineerd met het toekennen van trefwoorden aan sommige foto's.

   Waar ik echt nog een slag moet maken is het selecteren van foto's, en dus durven foto's te verwijderen. Dat scheelt opslagruimte en daarmee ook back-up ruimte en tijd.

 2. In principe is het maken van een back up toch wel veelal geintegreerd en is het manier die niet onbekend meer is. Ook het terugvinden van foto's op de manier van Agmous (hierboven) lijkt me de meest logische en makkelijkste manier om foto's terug te vinden.
  Deze blog is wel een beetje "oude" info, maar misschien is het voor een bepaalde doelgroep bedoeld?

  1. Hoi Xmads,
   Dank voor je reactie! De tweede wijze die ik beschrijf in mijn artikel lijkt op de manier waarop jij ook (?) jouw foto's opslaat.

   Ik vond het belangrijk om meerdere manieren te beschrijven om de lezer een keuze te geven. Zelf gebruik ik ook deze tweede manier, maar wel gecombineerd met het toekennen van trefwoorden aan sommige foto's.

   Ik ben het niet eens met jouw stelling dat het maken van een back up veelal geïntegreerd is. Ja, sommige systemen & programma's bieden het aan, maar ik zie dat lang niet iedereen hiervan gebruik maakt. Al is het maar omdat ze bijvoorbeeld geen extra harde schijf of cloudruimte hebben voor de back-up. En weer een keer extra aandacht voor back-ups kan ook geen kwaad toch? Als daarmee onvervangbare foto's (en andere bestanden) kunnen worden gered?

   Hoe bedoel je dat deze blog een beetje 'oude' info bevat? Wat vind jij oud aan de info?
   De doelgroep waarvoor ik het heb geschreven is trouwens heel breed, waardoor ik bewust zaken wat minder technisch heb beschreven.

 3. Eens met agmous. Dat is de ideale manier om fotos te ordenen en terug te vinden. Het is makkelijk en niet tijdrovend.

  1. Hoi Falco,
   Dank je voor je reactie. Zie mijn reacties bij Agmous en Xmads.

Comments are closed.

Dit artikel is 10.413 keer gelezen