15 januari is een bijzondere dag. Dat realiseer je misschien niet direct, maar geloof mij: het ís bijzonder. Op 15 januari 2001  ging namelijk een website online. Een website die iedereen die weleens online is, heeft gebruikt: de online encyclopedie Wikipedia. 

Waarom Wikipedia-dag?

Elk jaar op 15 januari wordt in de hele wereld Wikipedia-dag gevierd. Waarom zou je de lancering van een website vieren met een speciale dag? Nou….allereerst omdat Wikipedia in Nederland op de zesde plaats (2013) staat van de meest bezochte websites in Nederland, vóór websites als Nu.nl, Marktplaats.nl en Telegraaf.nl.

Maar toch… dat Wikipedia een populaire website is, is toch geen reden voor een jaarlijkse viering?

Wanneer je de top-10 van de meest bezochte websites nog eens bekijkt, zal je opvallen dat de andere 9 websites vooral een commerciële doelstelling hebben. In tegenstelling tot die 9 websites, zijn op Wikipedia dan weer geen advertenties te vinden. Geen advertenties, maar wel een bak aan informatie. Gratis te gebruiken voor iedereen die er behoefte aan heeft. Da’s nog best een eigen dag waard.

Wiki-tips

Nog niet helemaal overtuigd? Hopelijk wel na deze Wiki-tips om je nog beter gebruik te laten maken van Wikipedia.

  • Zoek via Google naar “*wat je zoekt* wiki”
  • Niet helemaal zeker van hoe je iets schrijft? Gebruik dan een asterisk (*) op de plaats van de letter waar je over twijfelt.
  • Nog steeds niet zeker hoe je iets schrijft? Gebruik dan een tilde (~) na de zoekterm
  • Engelse wiki-pagina’s zijn vaak completer en/of actueler dan de Nederlandse
  • Je kunt linksonder van taal wisselen
  • Taal veranderen is ook handig voor… vertalen!
  • Geen zin om zelf te schrijven? Laat Wikipedia dan voor je schrijven! Verzamel Wikipedia-artikelen in een boek en klik op “Boek maken” in het linkermenu onder “Afdrukken/exporteren”
  • Je kunt via Wikipedia op de hoogte blijven van wereldnieuws
  • Wist je trouwens dat wanneer je de links in de artikelen (in de Engelstalige Wikipedia) blijft volgen, dat je in bijna 95% van de gevallen uiteindelijk terecht komt op het artikel over Philosophy?

 

Het online houden van een website kost geld. En in het geval van één van de meest bezochte websites ter wereld kost dat heel veel geld. Dat geld moet ergens vandaan komen. Van jou. Van mij.   Van iedereen die Wikipedia online en reclamevrij wil houden. Via Crowdfunding.

jimmy-wales-wikipedia-screen-shot

De oprichter van Wikipedia, Jimmy Wales, beschrijft het als volgt:

“Google might have close to a million servers. Yahoo has something like 13,000 staff. We have 400 servers and 73 staff. Wikipedia is the #5 site on the web and serves 454 million different people every month – with billions of page views.

Commerce is fine. Advertising is not evil. But it doesn’t belong here. Not in Wikipedia.

Wikipedia is something special. It is like a library or a public park. It is like a temple for the mind. It is a place we can all go to think, to learn, to share our knowledge with others.

When I founded Wikipedia, I could have made it into a for-profit company with advertising banners, but I decided to do something different. We’ve worked hard over the years to keep it lean and tight. We fulfill our mission, and leave waste to others.”

Daarom is er elk jaar een Wikipedia-dag. Om ons eraan te herinneren dat kennis delen een mooi idee is. En dat kennisdelen geen commercieel doel hoeft te dienen.

Kritiek…

Niet iedereen vindt vragen om geld chique. Velen “ergeren zich zelfs aan het bedelen om geld” en zien liever dat er gezocht wordt naar andere manieren om het benodigde geld bijeen te sprokkelen. Maar zolang dit niet kan zonder advertenties, dan is deze vorm van crowdfunding wat mij betreft een prima manier om geld te krijgen.

Doneren?

En? Ben je bereid om een paar euro te doneren? Dat kan hier. Zo help jij mee om kennis voor iedereen toegankelijk te maken èn te houden.

Met dank aan Bas Helderman

0 Shares:
Dit artikel is 4.741 keer gelezen