Je hebt een baan. In deze tijd – die we ‘crisis’ noemen – is dat al heel wat. Toch zoek je een nieuwe baan. “Wees blij dat je een baan hébt”, zeggen velen. Laat ze lekker praten. Jij weet het wel: je wilt groeien, je wilt wat anders of je hebt een hekel aan je huidige baan. Allemaal prima redenen. Zoek een andere baan. Deze tips – en veel koppen koffie – helpen je op weg.

Dit artikel schrijf ik vanuit mijn eigen ervaring. Ik ben dus geen recruiter en mijn tips zijn puur gebaseerd op mijn mening.

Tip 1: Weet wat je wilt

Als je de vacaturesites een beetje volgt, dan zie je dat er best veel vacatures zijn. Klopt, en er zijn nog veel meer mensen op zoek naar een baan. Hoe zorg je dat jij de baan krijgt die je wilt? Stap één is weten wat je wilt. Besteed daar tijd aan. Weet je het niet precies, roep dan de hulp in van een coach. Hij of zij kijkt samen met jou wat je echt wilt. En zodra je dat weet, kun je gericht solliciteren. En als je gericht solliciteert, maak je meer kans. Je weet namelijk waarom je dit heel graag wilt. Grote kans dat je dat nu beter overbrengt.

Tip 2: Heb je zaken op orde

Zet een knettergoed CV in elkaar. Haal inspiratie van het web. En in de tijd minstens zo belangrijk – of eigenlijk véél belangrijker: zorg dat je Linkedinprofiel goed is. Duidelijk is. En vooral vindbaar! Je gaat merken dat het werkt. Ineens weten recruiters je te vinden via de sociale netwerken. Laat het niet bij een eenmalige update, maar blijf bezig met je profiel. Wist je dat er een gratis handleiding is waarmee je in een paar uur een killer profiel in elkaar zet?

Tip 3: Ga veel koffiedrinken

Zet je netwerk aan het werk. Ga koffie drinken en vertel je verhaal. Verwacht niet dat het direct wat oplevert, maar vroeger of later rolt er iets uit. Als iemand mij benadert voor een kop koffie zeg ik eigenlijk altijd ‘ja’ (terwijl ik niet eens koffie lust). Ik luister graag naar het verhaal van anderen en ik hou ervan om mensen te helpen. Als je voor anderen klaarstaat, krijg je op een dag hulp terug. Misschien niet van dezelfde mensen maar dat maakt niet uit. Ze brengen je in contact met mensen die wat voor je kunnen betekenen. Of ze sturen een mailtje voor je. Ze attenderen je op de juiste vacature. En dan opeens, heb je die baan!

Extra tip: als jij iemand uitnodigt, verspil dan zijn of haar tijd niet en betaal de rekening.

Tip 4: Ga netwerken

Denk je bij netwerk meteen aan je provider? Dan is de kans groot dat je te veel tijd doorbrengt met een scherm voor je neus. Op zich hoeft dat geen probleem te zijn, want ook online kun je heel goed netweken. Zelf ben ik meer van de offline, maar veel mensen leren elkaar online kennen en ontmoeten elkaar later in real life (irl). En dan heb ik het natuurlijk niet over dating. Ga dus het net op, ga naar borrels, ga naar evenementen. En ben niet bang om een gesprek aan te knopen. In het ergste geval is het een saai gesprek.
Weetje: Ruim de helft van de vacatures wordt via een netwerk ingevuld.

Tip 5: Profileren

Veel mensen houden er niet van om zich te profileren. Dat is heel integer en prima. Maar ben dan ook niet verbaasd als je collega ‘met die grote bek’ wel promotie krijgt. De kans is groot dat de bewuste collega tegen veel mensen heeft gezegd wat hij of zij wil bereiken. Dus spreek je ambitie uit en schaam je er vooral niet voor. Zie het als en oefening voor een sollicitatiegesprek. Want dat is sowieso hét moment om te zeggen wat je wilt en dat je dat wilt in die bewuste baan. Dus dan kun je maar beter geoefend hebben. Overigens zonder je collega’s af te katten. Laat de ander in z’n waarde.

Tip 5a: Profileren via het web

Profileren doe je natuurlijk niet alleen op de werkvloer. Deel interessante informatie via Linkedin en Twitter. Laat zien waarmee je bezig bent. Recruiters schijnen actief te speuren op de sociale netwerken (bekijk hoe recruiters social media gebruiken). Dus deel je ambities via Twitter. Deel je kennis, deel de kennis van anderen, ga in gesprek. Voor je het weet zit je samen aan de koffie. En wie weet waar dat toe leidt.

Tip 6: Doe je (huidige)werk goed

Mis je de uitdaging in je werk? Of heb je er om wat voor reden dan ook geen zin meer in? Het is heel verleidelijk om je best niet meer te doen. Maar dat is dus een beetje dom. Een tijd geleden was het blijkbaar vrij zichtbaar dat ik er niet zo’n zin meer in had. Daar ben ik op aangesproken. Geen leuk gesprek, maar ik ben wel dankbaar dat iemand de moeite nam om me aan te spreken op mijn gedrag. Vanwaar deze tip? Stel dat iemand met wie je werkt een leuke baan weet. Aangezien jij zo’n chagrijn geworden bent, durven ze je niet meer voor te stellen. Gemiste kans dus!

Tip 7: Werk ook in je vrije tijd

Carrière maken lukt niet zonder hard te werken. Op je werk, maar ook aan je ideale baan. Mis je bepaalde ervaring? Zorg dan dat je die ervaring krijgt. Ga vrijwilligerswerk doen en zet dat vooral op je CV. Het kost je tijd, maar je krijgt er veel voor terug!

Sinds ik bij 42bis actief ben, nu zo’n half jaar, heb ik onder andere blogs geschreven en daar waardering voor gekregen. Met mijn inzet áchter de schermen laat ik de buitenwereld zien dat ik bereid ben om hard te werken. Ik doe het tenslotte in mijn vrije tijd. Dan hoef je niet meer in je profiel te zetten dat je ‘gedreven’ bent. Ook heb ik veel geleerd van andere mensen die achter de schermen hard werken bij 42bis of een van de andere online magazines. Bovendien heb ik leuke mensen leren kennen. En dat is ook wat waard.

Veel succes als je op zoek bent naar een baan! Als je zelf nog goede tips hebt, zet ze in de reacties. Ik ben benieuwd!

 

0 Shares:
2 comments
  1. Leuk als alle onvrijwillige werklozen per jaar 25000euro ontvangen van de staat ( belastingdienst) art 20 van de grondwet per 2013 voor alle eu – burgers

  2. Het viel me op dat er vooral veel tips voor het vinden van een baan gericht op werklozen op het web staan. Daarom vond ik het nuttig om tips te geven voor mensen die al een baan hebben, en een andere baan willen. Het blog is geschreven vanuit mijn eigen ervaring. En de tips kunnen werklozen ook helpen bij het vinden van een baan (op tip 6 na dan). En als iemand een andere baan vindt, komt er weer ruimte voor een werkzoekende. Op die manier blijft het in beweging.

Comments are closed.

Dit artikel is 11.244 keer gelezen