Spotify, Radio en Pandora krijgen er een nieuwe concurrent bij. Op dinsdag 21 januari lanceert Beats By Dr. Dre de nieuwe muziekstreamingdienst Beats Music.

We kennen rapper Dr. Dre wellicht van nummers als California Love, Still D.R.E. en Forgot About Dre. Maar in een digitaal tijdperk waar nummers meer en meer illegaal worden gedownload, is het voor artiesten steeds lastiger om hun boterham te verdienen. Dr. Dre was een van de eerste rappers die naast artiest en muziekproducer ook productontwikkelaar en zakenman werd. Hij introduceerde Beats By Dr. Dre, de elegant vormgegeven headsets. Samen met Monster en andere beroemdheden zoals Lady Gaga en Lebron James bracht hij nog diverse andere muziekproducten op de markt: de Beatbox, Pill, urBeats, Beats Mixr en Powerbeats om maar een paar voorbeelden te noemen.

Het commerciële succes van Dr. Dre’s prijzige producten is te danken aan de goede marketing. Naast superieure geluidskwaliteit en een prachtig design, maken consumenten tevens een fashion statement  met Beats By Dr. Dre. Vergelijk het met handtassen: als je met een Louis Vuitton over straat loopt, dan loop je niet zomaar met een handtas rond. Net als bij Louis Vuitton kennen en herkennen liefhebbers Beats By Dr. Dre in een oogopslag.

Andere rappers als Ludacris (Soul By Ludacris) en 50 Cent (Street By 50) volgden het voorbeeld van Dr. Dre, maar kunnen tot op heden niet aan zijn succes tippen.

Beats Music

Dat Dr. Dre nu met een muziekstreamingdienst op de proppen komt is geen verrassing. Een jaar geleden kondigde kondigde de rapper ‘Project Daisy’ aan. Uiteindelijk is die muziekdienst omgedoopt tot Beats Music.

Tabbladen

In een weblogbericht licht Dr. Dre een tipje van de sluier op over Beats Music. Net als bij Spotify kun je je eigen playlists maken en afspelen. Dat gebeurt in het tabblad Find It. Met een database die meer dan 20 miljoen nummers bevat is vrijwel ieder denkbaar nummer beschikbaar. De nummers sla je lokaal op en kun je altijd en overal offline beluisteren.

Ook kent Beats Music een tabblad dat Highlights heet. De filosofie hierachter is dat onze favoriete nummers niet door een of ander zoekalgoritme, maar door “ademende en levende mensen” tot ons is gebracht. In deze sectie vind je dan ook bands en nummers terug die door professionele muziekkenners en muzikanten zijn aangedragen.

Ten slotte is er het tabblad Right Now. Hier vul je een aantal lege vlakken in met je eigen antwoorden en vervolgens stelt Beats Music op basis van je antwoorden een playlist samen. Je kunt bijvoorbeeld zeggen dat je samen met je vriendenkliek in het park zit, dat jullie in een juichstemming zijn en graag naar popmuziek uit de jaren ‘90 willen luisteren. Beats Music maakt dan een playlist die je live kunt streamen.

Techwebsite The Verge meldt dat het zoeken van de oorspronkelijke artiest van een nummer met Beats Music een stuk eenvoudiger is dan bij andere muziekstreamingdiensten. Als je de titel van een nummer invoert, dan verschijnt helemaal bovenaan de originele artiest. Daaronder kun je bladeren door de verschillende versies en remixes die in de loop der jaren van het nummer zijn verschenen. Wie dus zoekt op Killing Me Softly With His Song ziet Roberta Flack bovenaan verschijnen en niet The Fugees (zoals de meeste jongeren misschien zullen denken).

Abonnement

In tegenstelling tot Spotify is er geen gratis variant beschikbaar van Beats Music. Een abonnement kost 9,99 dollar per maand. Daarmee kun je al je favoriete muziek op drie apparaten beluisteren. Voor AT&T-klanten introduceert Beats By Dr. Dre een familieabonnement. Voor 14,99 dollar per maand kunnen vijf personen op tien apparaten onbeperkt hun muziek streamen. Beats Music is te beluisteren op apparaten met iOS, Android, Windows Phone en PC’s. Tevens te streamen op de draadloze speakers van Sonos.

Beschikbaarheid

Bij de lancering is de muziekstreamingdienst voorlopig alleen beschikbaar voor Amerikanen. Het is hoogstwaarschijnlijk dat wij hier in Nederland op termijn ook kunnen genieten van Beats Music. Of en wanneer dat zo is heeft Dr. Dre nog niet kenbaar gemaakt.

Wie is er enthousiast over Beats Music? Weet het zich te onderscheiden van andere concurrenten? Zijn er lezers die nu al zeggen te zullen overstappen zodra Beats Music in Nederland beschikbaar is? Of blijf je trouw Spotify gebruiken?

0 Shares:
2 comments
  1. wel irri weer dat die Yanks het weer eerst krijgen. Neemt het web alle grenzen weg….bedrijven zijn nog niet zo ver.

Comments are closed.

Dit artikel is 6.438 keer gelezen