Wie heeft er nou nooit in een rockband willen spelen? Of op zijn minst eens een beroemde rockster willen zijn? Met ‘A Story of a Band‘ maak je die droom niet waar. Je komt wel heel dichtbij. Je krijgt de kans om je management skills op te poetsen en de ultieme Rockband naar de top te begeleiden.

Rockstar ate my Hamster

Voor mij was er eind jaren ’80 (Opa vertelt) weinig belangrijker dan rockmuziek en videogames. Queen, Iron Maiden, Kiss en de Commodore 64 (en later de Amiga), waren voldoende om me thuis mee te vermaken. In 1988 was daar ineens Rockstar ate my Hamster. Een briljante bandmanagement game, met flauwe inside-jokes, beroerde graphics en een verrekte moeilijk-maar-speelbaar concept. In mijn herinnering heb ik maandenlang avond-aan-avond achter het scherm gezeten om het maar goed onder de knie te krijgen. A story of a band brengt die tijd weer helemaal terug.
A Story of a Band - Tour

Het Spel

Het uitgangspunt is simpel. Het is 1975. Je bent mislukt als muzikant en besluit wraak te nemen door als manager de grootste band ooit neer te zetten. De uitwerking is dan weer behoorlijk ingewikkeld. Een ogenschijnlijk simpele interface, biedt toegang tot een behoorlijk diepgaande gameplay. Via een menustructuur kan je je bandleden opleiden, laten oefenen en van speciale items voorzien. Dan is het een kwestie van platen opnemen, touren en proberen de beste te worden. Er zit ook nog een soort van Battle-element in het spel. Om het spel uit te spelen moet je voor 2010 een aantal bands in een muzikaal duel zien te verslaan.

Ingewikkeld

Het begin is niet makkelijk. Voordat je door hebt hoe de menustructuur in elkaar steekt en welke mogelijkheden er allemaal zijn om je band naar een hoger niveau te tillen, ben je wel even aan het puzzelen. De menu’s zijn vaak weer verdeeld in sub-items. Voordat je door hebt wanneer (drugsverlaving) en hoe (ontslaan) je een bandlid moet vervangen is je geld alweer op, en zal je toch met die lapzwans moeten touren. Het feit dat niet alleen de gameplay, maar ook de graphics aan de Amigatijd doen denken, maakt alles ook niet altijd duidelijker. Overigens is er een tutorial-mode aanwezig, die je ook halverwege het spel nog aan kan zetten. Maar die heb ik eerlijk gezegd niet geprobeerd.
A Story of a Band

Razend verslavend

In het makkelijkste niveau ben ik een dag of 3 bijna full-time (erg leuk voor de rest van de familie) bezig geweest om het spel tot een goed einde te brengen. Sinds die tijd ben ik eigenlijk steeds bezig met het verbeteren van mijn scores. De moeilijkere niveau’s begin ik af en toe aan, maar heb ik nog niet tot een succesvol einde weten te brengen.

Spelen?

Als je de games van Kairosoft (met name game development story) leuk vindt, zal je hier ook veel plezier aan kunnen beleven. Als je ooit de oude Amiga game hebt gespeeld, vraag ik me serieus af waarom je nog zover gekomen bent met lezen en in ieder geval de demo nog niet gedownload hebt. Zoek je een makkelijk spelletje voor even tussendoor? Of hecht je veel waarde aan mooie graphics? Dan kan je beter voor iets anders kiezen.

Downloaden

A Story of a Band kost € 1,99 en kun je hier downloaden.
Er is ook een gratis demoversie beschikbaar waarin je de eerste twee jaar kunt spelen

0 Shares:
Dit artikel is 7.466 keer gelezen