Google+ is, in ruim twee jaar, uitgegroeid tot het tweede sociale netwerk ter wereld. Alleen Facebook heeft meer actieve gebruikers. Na een aarzelend begin, waarin Google+ wel eens met een spookstad werd vergeleken, zijn er steeds meer mensen die de geweldige mogelijkheden van dit netwerk ontdekken. Ik gebruik het sinds 2012 en ben steeds enthousiaster geworden.
Dit is waarom ik Google+ inmiddels het beste sociale netwerk vind:

1. Je kiest zelf met wie je iets deelt

Een verschil met andere sociale netwerken is dat je bij ieder bericht aangeeft voor wie het bedoeld is. Je deelt mensen in één of meer Kringen (Circles) in, en als je iets deelt geef je aan met welke kring je het deelt. Je begint standaard met vier Kringen (familie, vrienden, kennissen en volgen) en je kunt zelf Kringen toevoegen. Het is erg handig dat je de voetbaluitslagen kunt delen met alleen jouw teamgenoten en de foto’s van de bruiloft van je neef met je familie.

Hetzelfde geldt voor wat je wil zien. In je startpagina zie je de berichten van alle mensen in jouw kringen maar als je liever alleen wil zien wat je vrienden of je familieleden hebben gedeeld, dan is dat ook mogelijk. Je past de startpagina eenvoudig aan jouw wensen aan. In de video hieronder zie je hoe dat werkt.

2. Je vindt er veel interessante Communities

Het idee achter Communities is het samenbrengen van mensen met dezelfde interesses. Wat je ook leuk vindt, er zijn altijd wel mensen te vinden die deze interesse delen. Ben je lid van een (openbare) Community dan is het heel makkelijk om ook anderen hiervoor uit te nodigen of deze Community te delen met al je volgers. Het is de plaats om veel over een onderwerp te leren, nieuwe vrienden te maken of jouw kennis en inzichten te delen. Als je niet de Community vindt waarnaar je op zoek bent, dan kun je die gemakkelijk zelf maken. De Communities Google+ en Nederlands kan ik iedere beginnende Nederlandstalige Google-plusser aanbevelen.

3. Je kunt er (video)chatten met tien personen

Hangouts maakt het mogelijk om vanuit Google+ te sms’en, chatten en videochatten. Het unieke van Hangouts is dat je videogesprekken kunt voeren met maximaal tien personen tegelijk. Heb je een onderwerp dat je met meer mensen wil delen dan kun je dat live uitzenden via YouTube of Google+. Zo’n Hangout On Air wordt automatisch opgeslagen op je YouTube-account en is dus eenvoudig na afloop te delen. Voor 2014 wordt voorspeld dat videoconferencing een reguliere sociale activiteit wordt, en niet iets wat je alleen professioneel gebruikt.

4. Je verbetert en organiseert er eenvoudig je foto’s

Google timmert hard aan de weg op het gebied van fotobewerking en opslag. Door het inschakelen van Automatische back-up op je Android Smartphone bewaar je elke gemaakte foto. Vervolgens is het een fluitje van een cent om die te bewerken of te delen. Het wordt je zelfs nog makkelijker gemaakt: Google+ verbetert jouw foto’s automatisch en maakt een selectie van de hoogtepunten. Uiteraard kun je dit ongedaan maken of helemaal uitzetten. Wil je zelf aan de slag dan kun je basisaanpassingen als bijsnijden en draaien, of creatieve aanpassingen als filters en frames gebruiken.

Wat ik helemaal geweldig vind, is de Auto Awesome functionaliteit waarbij Google+ automatisch iets leuks met je foto’s doet. Maak je minimaal vijf foto’s met een actie erin dan maakt Google+ er bijvoorbeeld een .gif-je van. Vlak voor de feestdagen verschenen Auto Awesome-effecten waarmee je bewegende sneeuw en glinstering aan een foto (van een kerstboom bijvoorbeeld) toevoegt. Had je genoeg foto’s en video’s opgeslagen dan kreeg je in de laatste week van 2013 automatisch een Year-in-Review Video met alle hoogtepunten van het jaar.

Google zou Google niet zijn als ze er niet voor hadden gezorgd dat foto’s zoeken erg simpel kan binnen hun sociale netwerk. Door gebruik te maken van beeldherkenning hebben ze ervoor gezorgd dat je de foto’s die je hebt opgeslagen terug kunt vinden door zoektermen in te tikken. Ik nam de proef op de som en gebruikte de termen: kerstboom, kinderen, water en Den Bosch. De eerste drie herkende Google+ prima. Bij de zoekterm water, verscheen zelfs een knutselwerkje van mijn zoontje waarop een vissenkom was getekend. De Auto Awesome-foto’s van de kerstboom (en Sint-Jan) op De Parade in Den Bosch werden met de zoekterm kerstboom wel gevonden en met Den Bosch als optie niet. Bekijk onderstaand filmpje voor meer uitleg over Google+ foto’s.

5. Het verbetert je andere Google-producten

Oké, Google+ gebruik je misschien (nog) niet, maar andere Google-producten als YouTube, Google Maps of Google Chrome gebruik je vast en zeker. De integratie van Google+ met hun andere producten is natuurlijk goed geregeld. Zo kun je Google Drive-bestanden delen via Google+, deze samen met anderen bekijken, of bewerken via een Hangout. In Maps zie je recensies van bijvoorbeeld winkels en restaurants van mensen uit jouw Kringen en in de Chrome Web Store zie je welke apps je vrienden leuk vinden.

6. Het maakt je content beter vindbaar

Schrijf je zelf artikelen? Dan kun je ervoor zorgen dat jouw content meer opvalt en stijgt in de zoekresultaten door Google Auteurschap aan te vragen. Je hebt hier echter wel een Google+ profiel voor nodig omdat je het Auteurschap moet koppelen aan je Google+ profiel. Dat klinkt ingewikkeld maar met deze uitleg erbij valt het reuze mee. Heb je deze stappen gezet dan is het resultaat dat er naast de link naar jouw artikelen in Google vaak een auteursfoto verschijnt, samen met je naam en het aantal Google+ kringen waarin je bent opgenomen. Je herkent het vast wel van onderstaande foto.

Rich snippet

Ik schrijf bewust dat dit vaak het geval is omdat Google het aantal zichtbare auteursfoto’s de laatste tijd aan het terugdringen is. Ik heb dit zelf ervaren. De overige informatie blijft dan wel zichtbaar. Onderzoek heeft aangetoond dat mensen vaker doorklikken op artikelen waarvan de auteur zichtbaar is. Daarnaast zorgen Google+ factoren, zoals het aantal likes en shares en de interactie op jouw berichten, voor een goede Author Rank waardoor jouw artikelen stijgen in de zoekresultaten. Zeker de moeite waard dus!

Ben je nog geen Plusser maar wel enthousiast geworden over de mogelijkheden die Google+ biedt, dan kun je hier een account aanmaken. Gebruik je het al wel dan ben ik benieuwd wat jij ervan vindt. Laat het me weten in de comments of via Google+.

0 Shares:
3 comments
  1. De 'groei' zit m vooral ook in de DWINGENDE maatregelen zoals alleen kunnen commenten op YouTube als je een G+ pagina hebt.

Comments are closed.

Dit artikel is 9.952 keer gelezen