Een goede vraag breekt de week. Althans, daar hoop ik op. Daarom dus elke woensdag een weekbreker. Omdat het weekend nog net té ver weg is en het vorige weekend net iets te lang geleden.

Hoe werkt het? 

Kind, het is supersimpel: wij leggen jou – onze lezers – elke woensdag een vraag of kwestie voor.  Van jou hopen we jouw visie of antwoord te krijgen in de comments/reacties. Je mag zo lang of zo kort als je wilt antwoorden en het mag anoniem of met je Personal Branding Powers helemaal aan. Kortom, vertel ons op jouw manier wat je vindt.

En dan de vraag:

Tutoyeren is zoooo….wacht even, voordat ik het wegzet als niet meer van deze tijd, moet ik toegeven dat ik niet zeker weet of dat wel klopt. Zelf vind ik het bijzonder vervelend wanneer ik online met “u” word aangesproken. Daar zit ik dan, op de bank, in mijn meest charmante “huispak”, een nieuwe jurk te bestellen en opeens ben ik “u” – wat is dat met die afstand? Vertrouwen we elkaar opeens niet?

Maar toen SNS Bank van “u” overstapte op “je” stroomde niet alleen de mailbox vol met klachten daarover, maar hebben we (internetafdeling) nog jaren moeten discussiëren met hen (corporate communicatie) over u vs je. Als je nu naar snsbank.nl surft zal je dan ook zien dat op de site voor particulieren “Je” wordt gebruikt en op de zakelijke tak van de site “U”…een opvallend onderscheid en dat binnen één website.

Toen in 1995 de website van de ANWB online ging zei het NRC er dit over:

Wat de bond wel goed heeft begrepen, is dat Internet om een andere conversatietoon vraagt. Dus staat er bijna verontschuldigend: ‘Op Internet zeggen we – met alle respect – je tegen u.’

Maar inmiddels hoor ik de vraag steeds vaker weer voorbijkomen. En dus leg ik de kwestie aan jou (u) voor: wat moet het zijn? Moet het iets zijn? Is “u” online terecht aan het uitsterven? En wanneer moet het samen (je) of afstand (u) zijn? Oké, dat is natuurlijk geen open vraag – mijn mening sijpelt zo hard man – maar vat het maar als open op.

Heb jij een vraag die je graag aan onze lezers wilt voorleggen? Laat het ons dan weten (let op, de vraag moet algemeen genoeg zijn om voor meerdere mensen interessant te zijn)


Geschreven door