Dat Facebook veel gegevens van zijn gebruikers opslaat, is bekend. Alles wat we delen en leuk vinden gaat de database in. Maar uit een onderzoek over zelfcensuur door Facebookgebruikers, blijkt dat het netwerk ook berichten opslaat waar je wel aan begint, maar die je toch niet plaatst. 

Dit klinkt revolutionair, maar technisch gezien is het dat niet. Gmail gebruikt eenzelfde techniek – een stukje code dat naar je browser wordt gestuurd – om bij te houden wat je typt. Mocht je browser crashen, of je klikt deze per ongeluk weg, dan blijft de mail waar je op hebt zitten zwoegen bewaard en hoef je niet opnieuw te beginnen. Privacygevoelig of niet, dat vinden we allemaal best handig.

Zelf-censuurhulp, of betere advertenties?

De grote vraag is natuurlijk wel wat Facebook met deze informatie moet. Vooralsnog zeggen ze er niets mee te doen, behalve dan het gedrag van gebruikers te bestuderen. Als ze hun gebruikers van dienst willen zijn, zouden ze zelfcensuur-hulp kunnen bieden. Laten zien wie je zou kwetsen met je post. Maar de uiteindelijke reden voor alles wat Facebook verzamelt, is toch het verbeteren van het advertentiemodel.

Zou dat betekenen dat je, als je regelmatig scheldposts over je werk censureert, vacatures te zien krijgt? Of een cursus anger management? We zullen het zien.

Voorzichtigheid lijkt me geboden, want het gaat om informatie die je besluit niet met de wereld te delen. En dan wil je toch niet het gevoel hebben dat Mark Zuckerberg en consorten over je schouder mee zitten te lezen.

Wie censureert het meest?

De conclusies van het zelfcensuur-onderzoek zijn trouwens alsvolgt:

  • 71% van de Facebookgebruikers doet aan ‘last-minute’ -zelfcensuur
  • berichten en status updates worden vaker gecensureerd dan reacties
  • berichten die worden geplaatst in groepen worden  vaker gecensureerd
  • mensen die op moeten letten met wat ze zeggen, passen vaker zelfcensuur toe
  • mannen passen vaker zelfcensuur toe dan vrouwen, helemaal als ze meer mannelijke dan vrouwelijke vrienden hebben
  • mensen die meer controle hebben over met wie ze berichten delen, letten meer op wat ze plaatsen en passen meer zelfcensuur toe
  • mensen die een gevarieerde vriendengroep hebben qua leeftijd en politieke voorkeur, passen minder zelfcensuur toe

Bron: De Standaard

 

0 Shares:
Dit artikel is 7.914 keer gelezen