Recent onderzoek van WeSecure heeft aangetoond dat vrijwel ieder bedrijf besmet is met computervirussen, spyware en wormen, ook wel malware genoemd.

WeSecure is een netwerk beveiliging specialist en heeft dit onderzoek uitgevoerd over een periode van zes maanden. Aan het onderzoek deden bij bedrijven en instellingen met meer dan 250 medewerkers mee.

De nieuwste firewall technologie

In het netwerk van de deelnemende bedrijven werden de nieuwste generatie firewalls geplaatst. Een week lang analyseerden deze het netwerkverkeer op aanwezige malware en vulnerabilities. Onder de gevonden vulnerabilities onschuldige aanvallen, maar ook werden er tool-kits ontdekt die gebruikt worden door professionele hackers.

Filesharing en social media

Niet alleen zijn er malware en vulnerabilities gevonden. Ook is gebleken dat er veel applicaties op het netwerk geïnstalleerd zijn met een verhoogd beveiligingsrisico. Denk hierbij aan file-sharing en social media applicaties. Omdat de bedrijven nu op de hoogte zijn van deze applicatie kunnen ze hier tegen optreden.

Antivirus pakketten schieten te kort

Bij bijna alle onderzochte bedrijven is er malware gevonden dat door alle mazen van de virusscanners is gezwommen. Middels de diepgaande analyses konden ook deze bedreigingen worden opgespoord.

Hoe staat het met jouw netwerk?

Enig idee wat er bij jou allemaal op het netwerk gebeurd? Of wil je dat ook liever niet weten? Wellicht is het aan te raden om zelf ook een diepgaande analyse los te laten. Je zult versteld staan van wat je allemaal tegenkomt.

0 Shares:
6 comments
 1. Ik gebruik al jaren malwarebytes.org. In het begin heeft ie een paar malwareprogramma's gevangen die gewone virusdetectors (Norton, McAfee, MSE, Avira, Trendmicro) niet ontdekten. Daarna vangt ie zelden nog wat, ongeveer 1 per half jaar. Dat laatste komt nmm vooral omdat ik veel populaire reclamedomeinen blokkeer. Bij anderen maak ik regelmatig de PC schoon en vind er met dat programma vrijwel altijd malware. Ook bij oudere mensen die maar weinig op het internet zitten en niet meer doen als wat mailen.

  1. O ja, en filesharing en printersharing en toegang vanaf buiten staan bij mij al sinds het begin uit. Als alleengebruiker die vrijwel nooit print heb ik het niet nodig. Shields Up van grc.com is daar een goede test voor en geeft prima adviezen.

 2. Hoi,

  Het enige artikel wat ik kan vinden gaat om een test van 1000 klanten, welke is uitgevoerd door Palo Alto zelf. De uitkomst hiervan is dat er bij een aantal bedrijven nog wel wat te verbeteren is.

  Maar om te suggereren dat alle bedrijven besmet zijn gaat mij wel een beetje te ver. Ik zou graag het onderzoek willen inzien van WeSecure zelf..

  Krijg nu het gevoel: Wij van WC-eend..

  Eric

 3. Een beetje een bangmaak en inderdaad wij van WC-Eend verhaal van WeSecure zoals Eric al zegt. Hoe banger de bedrijven worden hoe duurder de firewalls, anti mallware en anti virus paketten gemaakt kunnen worden. Dankzij dit soort artikelen kunnen bedrijven zoals WeSecure mooi cashen.

  De gedachte of het allemaal wel zo zinnig is wordt overspoeld door bangmakerij.

 4. Ik ben overigens ook wel benieuwd naar de echte bron van dit 'recente' onderzoek. Op Emerce staat vrijwel dezelfde text te lezen en ook daar alleen een algemene verwijzing naar de verkoper van wat beveiligingsmateriaal. Op die site van hen is alleen een onderzoek te vnden van het eerste kwartaal van 2013. Dat lijkt mij niet erg recent. Of er worden steeds oude berichten gerecycled of websekjoer stuurt steeds dezelfde oude informatie rond om zo aan klanten te komen.

 5. Ik begrijp de commotie over de stelling dat alle bedrijven besmet zijn, maar de praktijk laat dit helaas toch echt zien. Bij elke security scan die wij uitvoeren vinden wij vormen van malware op het netwerk. Dat wil nog niet zeggen dat je hier ook kwetsbaar voor bent indien je PC of server gepatch is tegen een mogelijke exploits waarvan de malware gebruikt maakt. Ik daag iedereen uit om middels een gratis can uit te voeren en zelf te ontdekken of we gelijk hebben of niet: check http://www.wesecure.nl/security-scan

Comments are closed.

Dit artikel is 13.762 keer gelezen