Juf Hilde had het al aan den lijve ondervonden; de 29-jarige juf werd ontslagen vanwege nogal pikante en uitnodigende whatsappjes naar minderjarige leerlingen. Daarna ontstond weer de discussie over het gebruik van social media: hoe dicht mag (of wil?) je bij de leerling staan?

Vriendschap is een illusie

Of je nu écht vrienden bent met iedereen waarmee je via social media verbonden bent is je af te vragen. Vriendschap is wat dat betreft een breed begrip geworden waarvan je je af kan vragen wat dat voor jezelf inhoudt. Ik ben een docent en werk als groepsleider met mensen met een licht verstandelijke beperking. Vandaar dat ik kijk naar deze social media “vriendschappen”. Ook binnen de gehandicaptenzorg speelt de vraag hoe de contacten kunnen (of mogen?) liggen via social media.

Protocol

Veel scholen en instellingen hebben een gedragsprotocol of gewenste omgangsvorm beschreven voor de werknemer (docent of groepsleider) tegenover leerlingen of cliënten. Na de opkomst van social media en het populairder wordende gebruik van social media in het onderwijs, hebben sommige scholen hebben zelfs al een social media protocol. Ik ben zelf van mening dat één helder en duidelijk protocol betreffende privacy en bejegening voldoende is. Vaak staat in een protocol omschreven dat er sprake is van een afhankelijkheidsrelatie. De cliënt is afhankelijk van de groepsleider voor begeleiding en/of verzorging en de leraar beoordeelt de voortgang van de leerling. Sprake van een gelijkwaardige vriendschap is hier dus niet.

Omgangsvorm

Een docent of groepsleider die zich niet aan de omschreven omgangsvormen houdt is fout bezig. Of dat nu buiten op straat is of op social media; daar gelden dezelfde regels. De drempel ligt wel lager voor het benaderen van de cliënt of leerling op social media, zoals ook benoemd in het item van ÉénVandaag. Je moet je er dan ook bewust van zijn dat je op social media een rolmodel bent en blijft…

Vier privacy-tips voor groepsleiders en docenten:

Tip 1: Wat kunnen ze van me zien?

Ook al ben je via Facebook geen vrienden met iemand, toch kunnen ze je zien. En uit ervaring kan ik je laten weten, cliënten en leerlingen gaan je Googlen! Een tip is om jezelf op de hoogte te houden van wat Google al over je weet. Google jezelf eens en stel bijvoorbeeld een Google alert in met als zoekopdracht je eigen naam. Kijk op Facebook onder instellingen naar het kopje “Volgers”: daar zie je een link staan naar je openbare tijdlijn. Als je daarop klikt kun je zien wat mensen zien, die niet bevriend met je zijn op Facebook.

volgers

Tip 2: Privacy instellingen

Ben je geschrokken van wat je allemaal openbaar ziet staan op de openbare tijdlijn? Deze Slideshare Powerpoint legt je helder uit welke stappen je kan nemen om je privacy instellingen te beheren:


paginamaken

Tip 3: Een zakelijke pagina maken

De tip die ook in het item van EenVandaag genoemd wordt is het maken van een zakelijke pagina. Op deze manier hou je zakelijk en privé duidelijk gescheiden. Een kanttekening die ik wel bij deze simpele oplossing wil plaatsen is dat je je net zo goed kan misdragen op een zakelijke pagina als op een persoonlijke pagina. Wees je altijd bewust van wat je zegt, doet en plaatst op social media. Een zakelijke pagina maak je door weer naar de instellingen te gaan en “Pagina maken” aan te klikken. Je krijgt dan de keuze uit 6 verschillende pagina’s. “Bedrijf, organisatie of instelling” is wel een passende keuze.

niettoegangkelijk

Tip 4: Nepvrienden worden

Wanneer je iemand toevoegt kan je deze persoon via het dropdown-menu toevoegen aan het lijstje “Niet toegankelijk”. De mensen die op dit lijstje staan worden dan wel toegevoegd aan je vriendenlijst maar krijgen alleen maar datgene te zien wat je openbaar zet. Je kan (als de “vriend” niet dezelfde instelling heeft gebruikt) wel alles zien van deze vriend. Wil je iemand op een later moment (bijvoorbeeld na het lezen van deze blog) alsnog op deze lijst zetten, ga dan naar de privacy instellingen, kies blokkeren en daar kan je deze lijst bewerken.

En verder…

Blijf op de hoogte van veranderende privacy-instellingen maar wees je vooral bewust van wat je op social media plaatst. Ook al deel je iets met vrienden, zoals Juf Hilde heeft gemerkt doet zoiets dan via social media snel de ronde.

En natuurlijk: deel deze tips met je collega’s en mocht je zelf ook nog tips hebben, laat het weten in een reactie!

 

0 Shares:
Dit artikel is 15.255 keer gelezen