Je gaat op reis naar Zuid-Afrika om gezellig kerst te vieren met je familie. Voor je in het vliegtuig stapt, stuur je jouw gewoonlijke tweet uit. 11 uur later landt je vliegtuig. Je stapt uit, doet je telefoon aan en op dat moment begint het ding te piepen, rinkelen en trillen. Je telefoon staat roodgloeiend. Je bent ontslagen.

Waarschijnlijk zal jou dit niet gebeuren, omdat je nooit zo’n tweet zal sturen:

HasJustineLandedYet

HasJustineLandedYet

 

#HasJustineLandedYet

Justine Sacco was tot afgelopen vrijdag hoofd corporate communicatie bij IAC, een internetbedrijf met merken als; Vimeo, about.com, Ask.com en Dictionary.com. Je leest het goed: ‘was’. IAC deed direct na de verzonden tweet afstand van de inhoud. Vanwege de 11 uur durende vlucht van Justine, konden zij niet meer beloven dan contact op te nemen met Justine zodra haar vliegtuig landde en gepaste maatregelen toe te passen. Lees: de hele wereld wist al dat Justine ontslagen was, voor ze het zelf wist. En terwijl alle nieuwsgierige twitteraars in spanning zaten te wachten tot Justine in Afrika aankwam, werden er volop tweets gedeeld, beantwoord en geretweet. Je zal Justine maar zijn…

 

 

The boy who redirected…

Geweldig. Na de actie van Justine, besloot een nog onbekend persoon justinesacco.com te kopen en de website te redirecten naar AidforAfrika. Tip: Claim je domeinnaam! Ook al ben je niet van plan om in 140 karakters je ontslag aan te vragen.

Privé en werk?

Deze case laat heel duidelijk zien dat je ook buiten de werkvloer vertegenwoordiger bent van een merk.  Justine heeft inmiddels haar excuses aangeboden. Aan alle aan de ziekte lijdende mensen. Dit deed ze niet via Twitter. Daar heeft ze inmiddels geen account meer. Ik kan mij voorstellen dat haar batterij het met al die meldingen ook geen minuten meer vol had gehouden. IAC gaf in haar laatste persbericht al wel aan te hopen dat Justine geen blijvende schade overhoudt aan deze actie. Zij kenden haar vooral als een zeer capabel persoon. Wat vind jij? Is het ontslag rechtvaardig?


Geschreven door