We zitten in de laatste weken van 2013, en dan word je er mee bekogeld: alle terugblikken op het afgelopen jaar. Van het 2013 NOS Oranje jaaroverzicht, tot het Volkskrant Jaaroverzicht met 10 hoogtepunten uit het nieuws van 2013. Bij deze jaaroverzichten van ‘oude’ media, bepaalt een redactie wat in hun ogen het belangrijkste nieuws is geweest. Wil je echt weten waarover het meest gesproken werd in 2013, dan bieden nieuwe media zoals Facebook een heel andere invalshoek. En dan zien we waar wíj over spraken, en welke persoonlijke gebeurtenissen ons 2013 bepaalden.

Facebook zelf noemt het terugkijken op de mensen, momenten en plaatsen op de wereld die er het meest toe deden op Facebook in 2013: ‘A look back at the people, moments and places around the world that mattered most on Facebook in 2013’. En dat levert een heel mooi overzicht op van wat ons bezighield op het sociale medium.

Verliefd, Verloofd, Getrouwd óf Gedumpt

Op nummer 1 in de top 10 van ‘Life events’ wereldwijd, staat het toevoegen van een relatie in je Facebook-profiel. Dat deze relaties niet altijd stand houden, blijkt uit nummer 4 van dezelfde lijst: het beëindigen van een relatie. Zuur!

top 10 levensgebeurtenissen Facebook
Top 10 Levensgebeurtenissen wereldwijd – Facebook

Reizen

Op 2 in deze top 10 van levensgebeurtenissen op Facebook, staat reizen. Check-ins bij toeristische trekpleisters, statusupdates uit het buitenland, foto’s van monumenten, terrasjes, uitgaan…. Kortom, al die check-ins, statusupdates en foto’s waarvan je als reiziger heus wel weet dat dat het thuisfront jaloers maakt. ;)

Facebook heeft deze data uitgeplozen en de populairste locaties in beeld gebracht. Alle luchthavens en stations zijn eruit gefilterd trouwens. Want ook daar checkten we véél in. Wat overblijft is een lijst met plaatsen waar de meeste check-ins zijn geweest in 2013.

checkins around the world
Check-ins wereldwijd – Facebook

Meest besproken op Facebook

Het nieuws dat werd besproken op Facebook laat zien dat we op de sociale media graag aandacht besteden aan luchtiger zaken dan rampen en tegenslagen. Overigens, voordat je schrikt dat er meer over Miley Cyrus is gesproken dan Nelson Mandela: op het moment dat Facebook dit overzicht maakte, was Nelson Mandela juist overleden. Het is toch te verwachten dat aan het einde van het jaar deze top 1o er iets anders uit zou zien.

top 10 most talked about

Jouw persoonlijke jaaroverzicht

Benieuwd hoe Facebook jouw jaar samenvat? Je kunt ook jouw jaar in vogelvlucht bekijken, waarbij Facebook een verzameling van 20 van jouw belangrijkste momenten op Facebook van het afgelopen jaar op een rijtje zet. Of bekijk die van je vrienden.

0 Shares:
Dit artikel is 9.422 keer gelezen