Wie denkt dat privacy alleen van belang is voor mensen die iets te verbergen hebben, zit er vreselijk naast. Los van het feit dat ook jij slachtoffer kunt worden van identiteitsfraude (en iemand jouw identiteit dus kan bezoedelen, óók bij de veiligheidsdiensten) zijn ook veiligheidsdiensten feilbaar. En een fout in jouw nadeel is lastig te bewijzen terwijl de gevolgen desastreus kunnen zijn.

De weerstand tegen de manier waarop onze eigen regering – maar ook die van andere landen –  data verzamelt, opslaat en koppelt begint langzamerhand te groeien. En dat is maar goed ook. Waar het gaat om de rechtsstaat – de bescherming van de individu (jij!) tegen de grote en machtige staat – hebben we hier een grote bedreiging te pakken. Want hoe kun jij je beschermen tegen een staat (en vreemde mogendheden) die oncontroleerbaar data over ons opslaat.

Het goede nieuws is dat we niet compleet zijn overgeleverd aan de willekeur van geheime commissies en achterkamertjes. Het nog betere nieuws is dat steeds meer partijen ons helpen om van onze eigen luie kont af te komen en iets te doen aan deze potentiële schending van onze rechten. Het beste nieuws is dat je zelf wat kunt doen.

De piratenpartij

Het eerste wat je kunt doen, kost je niet meer dan een postzegel en een gangetje naar een brievenbus (wat tegenwoordig trouwens nog best lastig is). De piratenpartij roept iedereen die zich zorgen maakt over hun privacy op om bij de AIVD en MIVD inzage te vragen in het eigen dossier.

Jouw aanvraag verplicht deze diensten om jou binnen drie maanden inzicht te geven in je eigen gegevens óf uit te leggen waarom ze dat niet wensen te doen. Door dit massaal te doen, zetten we deze mannen en vrouwen dus flink aan het werk. Hiermee hoopt de Piratenpartij de kosten van internettaps duurder en daarmee minder interessant te maken.

Gebruik deze twee voorbeeldbrieven om je aanvraag te doen. Oh, en maak een foto van het brievenbusmoment, die plaatst de Piratenpartij dan op hun site.

GeenStijl

Tsja, niet mijn favoriete website – om me onkarakteristiek genuanceerd uit te drukken. Maar waar het gaat om privacy, een open internet en een einde aan de onzin die onder het mom van ‘de veiligheid van onze kinderen’ wordt ingezet om het internet tot meer gereguleerd dan Sovjet-Rusland te maken, kan ik niet anders dan naar ze linken.

Deze roze lui hebben december uitgeroepen tot #Defember: tot 20 december (het kerstreces) mag iedereen die iets zinnig te zeggen heeft over ‘privacy, vrijheid en een open internet’ dat kwijt op GeenStijl. Inclusief de ‘grote vijanden’ van Gs van de  (babababommm) linkse kerk. Gewoon, omdat een monsterverbond soms nodig is (The enemy of my enemy is my friend). Dus heb jij iets zinnigs te zeggen over dit onderwerp? Denk je met jouw woorden de in slaap gevallen massa wakker te kunnen schudden? Kun jij als een baas uitleggen waarom ‘Niks te verbergen hebben…’ geen reden is om je privacy te verloochenen? Hup, naar GeenStijl dan en Tell it like it is!

Geen artikelschrijvert of documentairmakert? Tweet dan jouw tegeltjeswijsheid en gebruik de hashtag #defember.

BOF

Bits of freedom is al lang én structureel bezig met het beschermen van jouw (digitale) burgerrechten. En dat is maar goed ook: iemand moet het doen. Bits of Freedom doet al mooi dingen, maar kan natuurlijk wel altijd wat hulp bij gebruiken. En jij kunt die hulp bieden. Of dat nou kennis, geld of reclame (deel ze op twitter, Facebook, abonneer je op hun nieuwsbrief of RSS-feed) is, alle beetjes helpen.

Go go go

Zo, daar kun je voorlopig wel mee vooruit, denk ik. En wees blij. Mijn moeder moest nog actie voeren door (zeer waarschijnlijk zonder deodorant) met duizenden mensen de stad door te lopen en de ME te trotseren. Dan hebben wij het maar gemakkelijk met onze digitale strijd.

0 Shares:
1 comment

Comments are closed.

Dit artikel is 7.338 keer gelezen