Pinterest heeft een nieuwe feature: Place Pins. Met Place Pins zet je je pins letterlijk op de kaart, want ze zijn gekoppeld aan een locatie!

Pinterest heeft lang geleden al geconstateerd dat mensen meer en meer pinborden maken met foto’s van geplande vakanties, plaatsen waar ze leven en plekken die ze ooit willen bezoeken. Inmiddels pinnen de pinners op Pinterest dagelijks zo’n anderhalf miljoen plaatsen. Meer dan 750 miljoen plaatsen zijn al op Pinterest vertegenwoordigd.

Zet je pins op de kaart met Place Pins

Daarom heeft Pinterest recentelijk Place Pins geïntroduceerd. Hiermee kan je mooie foto’s combineren met geografische kaarten, die je ook weer met vrienden kunt delen. Je kunt de Place Pins bekijken op je Apple of Android device en het is zelfs mogelijk de routebeschrijving er naartoe op te vragen.

Foursquarelocaties

Pinterest maakt voor het plaatsen van foto’s op de kaart gebruik van locaties, zoals die zijn opgeslagen in Foursquare. Dus je kunt niet zomaar lukraak je foto’s op de kaart plaatsen; je moet ze koppelen aan een bij Foursquare bekende locatie.

Mocht je een locatie niet kunnen vinden, dan moet die eerst worden toegevoegd op Foursquare. Als je een foto aan een locatie koppelt, dan staan ook gelijk details als adres en telefoonnummer erbij vermeld.

Zet je eigen foto’s op de kaart

Zoals je wellicht weet kan je niet alleen foto’s van diverse websites pinnen, maar ook zelf foto’s uploaden naar Pinterest. Voor het maken van Place Pins maakt het niet uit, het werkt voor allebei.

Ik ga er gemakshalve van uit dat je al een Pinterestaccount hebt. Zo niet, dan kun je met je Twitter- of Facebookaccount inloggen en je eigen Pinterestgebruikersnaam kiezen. Deze gebruikersnaam is wat er achter http://www.pinterest.com/ komt te staan. Kies hiervoor dus een naam die relevant is.

20131216-Place-Pins-kaart-toevoegen

20131216-Place-Pins-locatie-toevoegen

Je kunt je zowel voor een bestaand bord bord aangeven dat er een kaart moet worden gebruikt, als voor een nieuw bord. In bovenstaande afbeelding zie je de instelling bij de bord eigenschappen. Door “Kaart toevoegen” op “Ja” te zetten, krijg je een kaart bij je bord.

Als je vervolgens een afbeelding pint en op het desbetreffende bord plaatst, kun je een plaats toevoegen, door op het “+” (plustekentje) aan de rechterkant te klikken, naast de tekst “Pin toevoegen aan kaart”.

Mocht je een locatie niet kunnen vinden, dan kan het soms ook helpen om eerst een stad te kiezen en daarna te zoeken op de naam van de locatie. En als je de locatie echt niet kunt vinden, raad ik je aan eens te zoeken op Foursquare, om te controleren of de locatie überhaupt wel op Foursquare vermeld staat.

Zo niet, dan kun je zelf de locatie of het bedrijf aanmelden. Daarvoor moet je wel een account op Foursquare hebben. Hou er rekening mee dat het een paar dagen kost, totdat je een locatie op Pinterest kunt vinden, nadat je het op Foursquare hebt aangemeld.

Daarna kun je plaatsen op Foursquare zoeken, een plaats selecteren (1) en je foto daaraan koppelen (2):

20131216-Place-Pins-locatie-selecteren

Helaas moet je per afbeelding de locatie opnieuw zoeken en koppelen. Ik heb althans nog geen mogelijkheid gevonden om in één keer meerdere foto’s aan een locatie te koppelen.

Instructievideo: Place Pins op de kaart zetten

In onderstaande instructievideo laat ik het proces zien van:

 • het activeren van een kaart bij een pinbord
 • het koppelen van gepinde foto’s aan één locatie in Amsterdam
 • het koppelen van gepinde foto’s aan twee locaties in Apeldoorn
 • de uiteindelijke kaarten voor Amsterdam en Apeldoorn

 

Foto’s die je op de ene kaart plaatst, zijn niet zichtbaar op een andere kaart. Maar als je een Place Pin bekijkt, dan is wel te zien dat die foto sowieso op de kaart ís geplaatst, doordat onder de afbeelding een klein stukje kaart wordt vertoond met de gegevens van de locatie.

Tenslotte

Je kunt Place Pins voor alle mogelijke toepassingen gebruiken, waar je maar te maken hebt met een geografische locatie, ofwel waarbij je een afbeelding ergens op een kaart kunt zetten. Zo heb ik al pinborden gezien met bijvoorbeeld alle MacDonalds restaurants in een stad, een aantal exclusieve chocolaterieën in de wereld en oorden waar mensen zijn geweest.

Laat je creativiteit de vrije loop en ga ook eens aan de slag met Place Pins op Pinterest! Wat is jouw favoriete plaats? Vertel het ons, wij horen het graag!

0 Shares:
1 comment
 1. Beste Eduard,

  Leuk artikel! We zijn ruim een maand aan het pinnen en ik moet zeggen dat het er echt fantastisch uitziet. Kijk maar eens op: https://www.pinterest.com/MeetingrReview/meetingr…. We denken er nu zelfs aan om een Pinterest search toe te gaan voegen als zoekfunctie omdat afbeeldingen inspireert. Wat ook leuk is dat mensen je pin gaan repinnen.

  Wat jammer is aan foto's op de kaart is dat je board niet meer het uiterlijk heeft zoals zonder kaart.
  Juist de lijst vormgeving is echt heel erg mooi. Mogelijk gaan ze in een nieuwe versie een optie bieden waarmee je kan switchen tussen lijst en kaart weergave.

  Met vriendelijke groet,

  Marco Kole

Comments are closed.

Dit artikel is 10.611 keer gelezen