Om te kunnen ontdekken wat de NSA nou eigenlijk echt ziet en te weten komt, hebben onderzoekers van Stanford een app ontwikkeld: MetaPhone. Deze app verzamelt metadata van je telefoon en vergelijkt dit met informatie van Facebook.

Onderzoekers zijn op het idee gekomen nadat bekend werd dat de NSA telefoon metadata verzamelde via Verizon, zoals telefoontjes en berichtjes. De onderzoekers willen weten of er in deze metadata ook daadwerkelijk onthullende informatie aanwezig is. Er zijn namelijk mensen die de acties van de NSA verdedigen en zeggen dat de metadata niet onthullend zijn.

Zo werkt MetaPhone

De app verzamelt bel- en sms-logs van je telefoon en vraagt vervolgens basisinformatie van Facebook zoals je profiel, connecties en laatste activiteiten. De onderzoekers vergelijken deze vervolgens om te zien wat er uit deze gegevens gehaald kan worden.

Wel degelijk onthullend

Uit voorlopige onderzoeksresultaten kan de conclusie worden getrokken dat de metadata wel degelijk onthullende informatie bevat. De onderzoekers hebben bijvoorbeeld uit voorlopige resultaten kunnen vaststellen dat metadata vrij nauwkeurig (60%) kan voorspellen of iemand een relatie heeft.

Stel jij je gegevens beschikbaar?

Je kunt zelf bijdragen aan dit onderzoek door de app op je telefoon te installeren. MetaPhone is gratis te downloaden in de Google Play store. Om mee te mogen doen moet je minimaal 18 jaar zijn en een Facebookaccount hebben. De app geeft aan dat je gegevens alleen binnen Stanford worden opgeslagen en na de studie worden verwijderd. Ik zou best mee willen doen, helaas is de app alleen beschikbaar voor Android en ik heb een iPhone. Maar dat hoeft jou niet tegen te houden natuurlijk! Installeer jij de MetaPhone-app?

Bronnen: bgr.comwebpolicy.org.

0 Shares:
1 comment

Comments are closed.

Dit artikel is 6.161 keer gelezen