Het is voornamelijk een vrouwending: snoepen of teveel eten als je gestresst bent. Maar wanhoop niet, Microsoft steekt de helpende hand uit. Of liever gezegd: de helpende beha.

Beha?

Een beha??, hoor ik je denken. Jazeker, onder de onderzoeksnaam “Food and Mood: Just-in-Time Support for Emotional Eating”  komt een team van 5 Microsoft-wetenschappers met het voorstel om een beha te ontwerpen die de emotionele stemming van een vrouw kan meten. Ze kwamen op het idee, omdat is gebleken dat veel vrouwen teveel gaan eten of snoepen als ze gestresst zijn.

Hoe werkt dat dan?

In de beha zijn sensoren ingebouwd (nee, daar voel je niets van) die meten in wat voor stemming je bent door je hart- en huidactiviteit te monitoren. Deze sensoren sturen vervolgens een bericht naar de app op je smartphone. Zo maken ze jou erop attent dat je je gestresst voelt (alsof je dat zelf niet voelt…). Deze melding schijnt in 75% van de gevallen accuraat te zijn.

Klinkt goed, toch?

Op zich is het dragen van een beha met sensoren die je niet voelt niet zo’n probleem. Maar in het prototype moet je wel om de drie-vier uur de batterijen vervangen en dat is toch wel lastig. Maar dat is nog niet alles.

Het onderzoek is gericht op het herkennen van emoties die aanzetten tot snoepen. Deze zijn voor elke vrouw verschillend. Maar er is niet onderzocht of de vrouwen na de stressalert ook inderdaad de hand niet in de snoeppot steken… Klein gemis in het onderzoek lijkt mij.

0 Shares:
Dit artikel is 4.961 keer gelezen