Telefoons waarvan je – net als met computers – je onderdelen kan vervangen wanneer deze niet meer aan je wensen voldoen? Met de komst van ‘lego-telefoons’ kan dit wel eens heel dichtbij zijn.

De eerste keer dat ik hoorde van het fenomeen ‘lego-telefoons’ was in een artikel van BNR over het initiatief Phonebloks. Het zelf samenstellen en bouwen van een pc is al langer mogelijk, maar het lijkt erop dat dit ook gaat overwaaien naar de mobiele telefoons.

Het principe achter Phonebloks

Het principe achter de Phonebloks is het maken van een telefoon die het waard is om langer te houden. De meeste telefoons hebben tegenwoordig een “levensduur” van 1 à 2 jaar, waarna ze vaak op het gebied van specificaties achter de feiten aan lopen. Het ontwikkelen van een modulaire telefoon brengt ook nog met zich mee dat de afval stroom kleiner wordt, doordat je alleen die componenten vervangt die jij niet meer vindt voldoen of die kapot zijn gegaan.

Motorola en modulaire telefoons

275720In november werd bekend dat Motorola – een partner van Phonebloks – een meerjaren ontwikkeling overeenkomst had gesloten met 3D Systems om een productie platform te starten voor het maken van de modulaire onderdelen. Motorola introduceerde ‘Project Ara’, hiermee wil het de voordelen van het customizen en een open hardware ecosysteem beschikbaar maken voor de gehele wereld.

Het instappen van Motorola in dit geheel brengt het idee al een stuk dichter bij de werkelijkheid, mede door de know-how die Motorola heeft op het ontwikkelen van hardware voor mobiele telefoons.

Nog een grote speler pakt het op

xiaomimodular_largeOp Androidworld.nl is te lezen van Xiaimi – een grote producent van mobiele telefoons in Azië – ook besloten heeft zich te gaan richten op modulaire mobiele telefoons. Dit werd bekend door een ‘gelekte’ foto van het concept. Het nieuws van Xiaomi is misschien wat minder voor Motorola – concurrentie enzo – maar natuurlijk een goede zaak voor de consument.

Wat zal de toekomst brengen?

Op dit moment moeten de eerste proefmodellen nog ontwikkeld en getoond worden, maar het feit dat producenten van mobiele telefoons bezig zijn met de volgende stap in de ontwikkeling van mobiele telefoons is een goed vooruitzicht. Ik – als liefhebber van het zelf samen stellen van mijn pc – ben erg benieuwd hoe dit allemaal gaat uitpakken en vooral of de verschillende componenten van de leveranciers ook met elkaar overweg kunnen.

Wat denk jij ervan? Klinkt dit idee jou als muziek in de oren of heb je toch liever de kant-en-klare telefoon zoals ze nu worden aangeboden?

0 Shares:
2 comments

Comments are closed.

Dit artikel is 8.175 keer gelezen